Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 87zuza87

skąd anemia?

Polecane posty

Gość 87zuza87

Witam. Od jakiegoś miesiąca czuję się fatalnie, jestem ciągle zmęczona, nie mogę spać, bo szumi mi w uszach, boli mnie głowa, czuję się bardzo słabo, nie mogę się na niczym skupić, jest mi non stop zimno i szybko cierpną mi ręce i nogi, szczególnie od kolan w dół. Poza tym mam wysokie niemiarowe tętno. Na początku myślałam, że moje złe samopoczucie wynika a niskiego ciśnienia. Piłam więc kawę. Jakiś czas później zaczęłam czuć się jeszcze gorzej, zmierzyłam ciśnienie- jest za wysokie. Pomyślałam :"może miałam za wysokie ciśnienie i dlatego tak słabo się czułam i tą kawą jeszcze sobie dowalałam?". Zaczęłam więc zazywać tłuszcze Omega 3. Ale nie zauważyłam poprawy. Poszłam do lekarza. Tam usłyszałam, że to prawopodobnie anemia i dostałam skierowanie na badania. Mam niedowagę, zawsze byłam chudziutka, choć jem sporo. W dodatku przecież były święta, obżarłam się jak mało kiedy. A anetmię ma się zazwyczaj przy braku apetytu, gdy dieta ejst uboga w witaminy, żelazo.. A ja przecież niczego w swojej diecie nie zmieniałam. Miesiączek też nie mam zbyt obfitych, wprawdzie zawsze w tym okresie czuam się trochę słabsza, więc krwi zbyt wiele nie tracę. Jaka może być więc przyczyna mojej anemii? CZy ktoś wie coś więcej na ten temat??

Gość ewqa2
Hmmm.....Przyczyn anemii moze byc sporo. Jezeli z braku zelaza to trzeba je uzupelnic. Istnieja jednak inne rodzaje anemii, ale wszystko to potwierdza badania.

Gość kelemntynka
ile wazysz i mierzysz autorko ?

Gość 87zuza87
ok.163-164cm, 42kg i za żadne skarby świata nie mogę przytyć, bo, jak to powiedział mi lekarz: "taka moje uroda"..

JAK SIĘ MA NIEDOBORY ŻELAZA to niestety cięzko jest przytyć. Zrób sobie badania na poziom żelaza w surowicy,na ferrytyne i wit b12 i z tym do hematologa

Gość lalalalaaaaaaaa
jutro idę zrobić sobie morfologię na poziom żelaza.. Hmmm naprawdę żelazo jest takie potrzebne do tego, żeby przytyć?

Gość Masz pasożyty
zjadają za ciebie i jeszcze cię trują swoimi toksynami.

Gość lalalalaaaaaaaa
Masz pasożyty to nawet nie było zabawne tyko żałosne:/

Gość kundxdf
czemu ?

Gość 87zuza87
Więc jak to jest z tym żelazem i tyciem? I co zmniejsza wchłanianie żelaza?

Gość Masz pasożyty
strona do poczytania lub pooglądania: http://www.igya.pl/ciekawostki_parazytologiczne/pasozyty_wewnatrz_nas.html "W czasie wielu stuleci, pasożyty przystosowały się do życia w środowisku wnętrza ludzkiego organizmu na tyle dobrze, że organizm nie jest w stanie o własnych siłach ich rozpoznać i zgładzić. Za to tacy nieproszeni goście doprowadzają organizm do rozchwiania, a niektóre mogą nawet zagrozić ludzkiemu życiu. Możesz uważać, że nie warto się tym martwić, bo nie żyjesz przecież w kraju trzeciego świata, lecz jesteś w błędzie. Według statystyk masz 9 z 10 szans na zarażenie się pasożytami. Nawet w najbardziej rozwiniętych krajach europy, helmintozami, czyli chorobami wywołanymi przez pasożytnicze robaki - helminty - zarażony jest co trzeci mieszkaniec. Nikt z nas – dorosłych czy dzieci, kobiet czy mężczyzn, bogatych czy biedny, nie jest wolny od niebezpieczeństwa zarażenia robakami. Epidemiolodzy dobrze wiedzą, że większość populacji na świecie jest nosicielami tych lub innych rodzajów pasożytów - od tasiemców o długości 10 i więcej metrów do mniejszych organizmów, widocznych tylko pod mikroskopem. Autorzy najnowszych opracowań ustalili, że w organizmach 95% dorosłych ludzi zamieszkuje od jednego do 5 gatunków pasożytów. W ludzkim organizmie może przebywać ponad 300 gatunków pasożytów. Wbrew obiegowemu poglądowi, że pasożyty żyją jedynie w naszym jelicie grubym, można je odkryć w każdej części naszego ciała. Pasożyty żyją w każdej części naszego ciała: W płucach, mięśniach, stawach, wątrobie, przełyku, krwi, oczach, a także w mózgu..."

Gość Masz pasożyty
Do ogólnych objawów można zaliczyć takie czynniki jak: - wrażliwa skóra - zwiększona ilość piegów - różne znamiona na skórze - bóle głowy - wczesne pojawienie się zmarszczek na twarzy - pęknięcia na piętach - rozwarstwiające się i łamliwe paznokcie - zgrzytanie zębami w nocy - zakłócenia snu - nieprawidłowości układu immunologicznego - częste przeziębienia - astma oskrzelowa - zaparcia, luźny stolec - gazy, wzdęcia - bóle stawów i mięśni - alergia - anemia, niska hemoglobina - utrata apetytu - ciągłe zmęczenie a nawet nerwowość

Gość 87zuza87
tak, tak i pasożyty wyjadają mi żelazo z organizmu? Weź człowieku nie kombinuj...

Gość Masz pasożyty
To fragment o anemii z książki Kuracja życia H. Clark: "Zaobserwowałam związek między anemią złośliwą a inwazją Ascaris (glistą). Pasożyty należy usunąć zapperem lub generatorem (408 kHz). Źródłem Ascaris jest zazwyczaj zwierzę, również posiadane w przeszłości. Jeśli nasz organizm został zainfekowany, robaki nie opuszczą go samoczynnie. Zakażenie może sięgać nawet okresu dzieciństwa. Ponowne odzyskanie witaminy B12 stanowi wielką ulgę dla szpiku kostnego, którego zadaniem jest produkcja czerwonych ciałek krwi. Co ma z tym wspólnego Ascaris? Wspomniana witamina ma piękny różowy kolor, a niektóre robaki są aż różowe od jej wchłaniania! Niedobory likwiduje się klinicznie podawaniem zastrzyków z tej witaminy. Lepszym rozwiązaniem jest jednak usuwanie Ascaris zappingiem (dwa razy w tygodniu) i stosowanie tabletek B12 do ssania. Inne rodzaje „anemii" mogą wywoływać niedotlenienie - niski poziom czerwonych krwinek (poniżej 4,4 mm/mm3), który czasem tłumaczy się niedoborem żelaza. Najczęstsze anemie oraz obniżony poziom żelaza związane są z inwazją tęgoryjca. Usuwaj wszystkie nicienie (Ąncylostomd) razem z Ascaris dwa razy w tygodniu. Nie jest wskazane zażywanie pigułek żelaza, nawet jeśli podnosi to poziom hemoglobiny. Żelazo zawarte w pigułkach jest zbyt łatwo przechwytywane przez bakterie, które również go potrzebują, co zwiększa ich zjadliwość. Lepiej usunąć pasożyty powodujące mikroskopijne krwawienia. Odkażaj ręce spirytusem, szczególnie pod paznokciami, i nie trzymaj w domu zwierząt, ewentualnie podawaj im codziennie zioła odrobaczające. Odbudowanie zasobów hemoglobiny wymaga dobrego odżywiania. Jajka i długo gotowane mięso są najbogatszym źródłem żelaza. Warto również zażywać witamininy z grupy B - podawane jako B complex. "

Gość 87zuza87
a jak w ogóle można wykryć obecność pasożytów w organizmie?:>

Gość Masz pasożyty
Koproskopia umożliwia stwierdzenie jaj w kale. Pomocne są badania radiologiczne płuc (w obrazie rtg nacieki Löfflera) i jelit przy użyciu środków cieniujących. Poczytaj stronę: http://www.igya.pl/cel_strony.html Tam jest wszystko o pasożytach. Ja odrobaczałam siebie i całą rodzinę Paraprotexem, ale wiem, że Balsam Kapucyński (dużo tańszy) też pomaga zwalczyć robale. Teraz czytam książkę „Szkoła Zdrowia – uwolnij się od pasożytów i żyj bez nich” Nadieżdy Siemionowej. Ona proponuje 14-dniowy program oczyszczania z pasożytów. Ale najważniejsze zasady to: 2 godz. po zażyciu środka na robale należy wypić sól gorzką (25g/100ml wody), godzinę póżniej należy zrobić lewatywę. Zapobiegnie to zatruciu organizmu i wydaleniu wszystkich niedobitków. W tym czasie należy powstrzymać się od picia czegokolwiek - autorka uważa, że ginące robaki mogą ożyć.

Gość 87zuza87
hmm... w sumie w najbliższym czasie i tak miałam wybrać się na prześwietlenie płuc... Niedawno robiłam też badania (wymazy z odbytu) w stacji sanitarno-epidemiologicznej. Aj kurcze, ale zamieszanie narobiłeś tym wątkiem o pasożytach.. Ajć, aż strach pomyśleć :>

Gość A cóz Ty mozesz
strach pomyślec??a dlaczego???co pasozytów sie boicie???heheh