Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aqq77

sprawa spadkowa

Polecane posty

Witam! Szukam osob ktore byly lub wiedza co nieco o sprawie spadkowe. Dostalam wezwanie na poniedzialek, jestem spadkobierca (testament) ale wiem ze reszta rodzinki bedzie walczyc o swoje. Podpowiedzcie mi czy na pierwsza rozprawe musze brac adwokata? Pozdrawiam aqq77

Gość pluplu
niestety nie

Gość zapytaj adwokata

Najlepiej bylo isc do adwokata przed rozprawa - doradzic sie itd., jak znam zycie to bedzie droga przez meke, szczegolnie jesli zostaly dzieci lub zona nie ujeci w testamencie to moga sie domagac tzw. zachowku, czyli naleznej im czesci, nawet jesli byl testament. Uchronic przed splacanie zachowku moglo tylko wziecie od nich przez spadkodawce (gdy jeszcze zyl) oswiadczen, ze zrzekaja sie roszczen lub przekazanie Ci darowizny. Powodzenia z tym wszystkim ale juz Ci mowie, ze to nie bedzie latwe ani przyjemne :-O

Aha - ten zachowek to nie jest ich czesc majatku, ktora dostaliby gdyby nie bylo testamentu, tylko jakby takie zabezpieczenie przed calkowitym pokrzywdzeniem ze strony osoby bliskiej, i wynosi chyba do 20% majatku

Ale ja bylam u adwokata i powiedzial mi ze to prosta sprawa. Zastanawiam sie tylko czy on jest potrzebny na pierwszej rozprawie. przeciez za kazym razem trzeba ze tak to delikatnie nazwe trzeba bulic, wiec on pewnie bedzie chetny na ta impreze.

Moze Twoja sprawa jest na tyle uregulowana, ze bedzie prosto - nie wiem, widzialam tylko co moja ciotka wyprawiala ze spadkiem i to byla istna jazda. Adwokata musisz miec takeigo, ktoremu ufasz i ktory nie naciaga na neipotrzebne wydatki - serio tacy istnieja :-P

Autorko, nikt nie udzieli Ci odpowiedzi, ponieważ nie znamy treści testamentu. Wszystko od tego zależy. No i od ewentualnych roszczeń rodziny. Na pierwszą rozprawę własciwie możesz iść sama, pamietaj że jako strona masz prawo do zgłaszania wniosków dowodowych a także do wystapienia z prośba o odroczenie rozprawy jesli zorientujesz sie ze sprawy ida nie po Twojej mysli.