Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ankarra

O warszawiakach i niby-warszawiakach

Polecane posty

Gość ankarra

Jestem z Warszawy, mieszkam tu i pracuję. Nie jestem warszawianką z dziada pradziada, moi rodzice też przyjechali tu z okolicznych miejscowości. Nie czuję się ani lepsza, ani gorsza z tego powodu, że urodziłam się w stolicy, i ludzi spoza niej traktuję tak samo. Ale w ciągu ostatnich miesięcy zaobserwowałam coś, co mnie niepokoi. Na studiach było na roku sporo osób spoza Warszawy. W pracy - dużej firmie, w samym tylko moim dziale, liczącym 50 osób, z Warszawy jestem tylko ja! To dało mi pewne pole do obserwacji. Nie chcę generalizować, upraszczać. Ale są to osoby, które mieszkają zwykle kątem u rodziny, na weekendy wyjeżdżają do rodzinnych miejscowości, wraz z pieniędzmi, które tu zarabiają i które na prowincji wystarczają zazwyczaj na więcej niż w Warszawie. Obniżają ogólne zarobki innych, godząc się na marną pensję, ponieważ na ich potrzeby ona wystarcza.Ale największy żal mam o to, jak traktują samo miasto: bardzo przedmiotowo, jako miejsce do zarabiania kasy. W swoim miejscu zamieszkania podnoszą smieć, gdy im upadnie i wyrzucają do kosza, tutaj nie, bo to przecież nie ich miasto. Strasznie wkurzają mnie takie zachowania. Mogliby okazać trochę szacunku do miejsca, które daje im chleb i nowe mozliwości i do ludzi, którzy przez nich mniej zarabiają i stoją w wielkich korkach. Bo teoretycznie Warszawa ma niecałe 2 miliony mieszkańców, a w rzeczywistości przynajmniej 2 razy tyle. Tylko że tutaj nikt się nie melduje i nie rejestruje samochodów, żeby nie płacić podatków na miasto z którego zyje. A jeszcze co mnie już może troche śmieszy to to, że im ktoś krócej mieszka w Warszawie, tym z niego "większy" warszawiak, mieszczuch pełną gębą. Trochę nieskładnie napisałam, jest późno, za mną kolejny ciężki dzień pracy i stania w korkach. Ale ogólny sens udało mi się chyba wyrazić. Pozdrawiam

Gość Ech dlatego ja się cieszę
że mój kochany Śląsk ma już najazd ludzi z kraju za sobą ;) pierwszy raz się zgadam z mieszkańcem Warszawy :o ech mięknę :D🖐️

z tym podnoszeniem papierków to przesadziłaś,przecież tu chodzi o ludzka mentalnosc anie o odczucie czy to moje miasto czy nie

Gość właściwie o czym ten temat
o dupie maryni? :P Najgorsi są imigranci nie z wiosek tylko z miast-wiosek typu Kielce czy Katowice a zawitało ich do Wawy bardzo wielu i wciąż napływają nowi. Jak takie durczoki posmakują życia w mieście to ani myślą wracać. Taki los dużych miast na całym świecie więc nie ma sie co bulwersować zanadto :) A to całe gadanie o wsiowej Warszawie bierze się z kompleksów tzw prowincji. Nie wiem dlaczego sie tak na wawke uwzieliscie co poniektórzy. W Krakowie nie ma imigrantów? Jakby policzyć to pewnie ponad połowa :P. W Poznaniu, Gdańsku, Wrocku tak samo, Wrocek i Gnańsk to zresztą w 100% przyjezdni bo to były przed wojną niemieckie miasta ( w Gdansku 94% mieszkańców to byli Niemcy). Tak samo Szczcien

Gość a moją wieś warszawiaki
opanowali :P

ja mam podobne zdanie do autorki. jak przyjeżdżają do W-wy, to miasto daje im dach nad głową, pracę , rozrywki to niech NIE NARZEKAJĄ. sami robia tłum. jak jest tak źle, brzydko to po co tu jeszcze siedzą ? ja tego nie rozumiem

Gość zameldowanie w Warszawie
powinno kosztowac przyjezdnego 5000zł,a wjazd samochodu na kazde 24h - 1000zł,moze wtedy Stolica odetchnełaby od buractwa

Gość ja tam do warsz
ja do wawy nic nie mam, wolę studia w krakowie. znałam JEDNEGO warszawiaka wiec oceniac nie bedę, ale ten jeden bardzo dał brzydki przykład:) miałam z nim kontakt ok miesiąc i na kazdym kroku podkreślał ze jest z warszawy a ja nie i wysmiewał mnie :/

Gość charakterystyczne zachowanie
warszawiaków, każdy z nich jest rdzenny, urodzony tamże, z dziada pradziada i podkreślają to namiętnie :P farsa :P

mnie też wkurza to narzekanie, ale z drugiej strony połowa z moich przyjaciół to warszawiacy "świeżo nabyci", ci którzy przyjechali tu na studia i zostali. Kupili mieszkania, pracują, lubią to miasto. Żadne z nich raczej nie pędzi co weekend do rodzinnych miejscowości, bliskich odwiedzają w czasie świąt, uroczystości rodzinnych itp. Mnie to nie boli :) A chamstwa pełno jest wszędzie :( To, że jest się "starym" warszawiakiem nie oznacza przecież automatycznie klasy, dobrego wychowania czy dbalości o swoje miasto. Nota bene, większość pań handlujących na Bazarze Różyckiego to warszawianki z dziada pradziada. Podobnie jak żuleria wegetująca w czynszówkach na starej Woli czy okupująca ławeczki w parku Praskim ;) Oczywiście, reprezentują swoiście pojęty patriotyzm lokalny, ale nie sądzę, by człowieka z kulturalnej rodziny /skądkolwiek pochodzi/ warto było porównywać z zakorzenionym chamem.

Gość ankarra
nie chciałam generalizować, przedstawiłam luźne obserwacje. Tylko nie rozumiem, czemu niektórzy przyjezdni tak psioczą na Warszawę, a kilka dni po przyjeździe tutaj, na pytanie: skąd jesteś, mówią, że z Warszawy, a innych spoza nazywają "wsiokami". A później mówi się, że to warszawiacy tacy niegościnni. Żeby być warszawiakiem, trzeba to miasto znać i choć trochę kochać.

ankarrra, widocznie z takimi ludźmi akurat pracujesz :( Współczuję i wcale nie dziwię się, że Cię to irytuje. Ja słowa "wsioch" nie usłyszałam z ust żadnej znanej mi osoby, niezależnie od tego czy ich rodziny mieszkają w Warszawie od pięciu pokoleń, czy też przyjechali do Wawy parę lat temu na studia. Kwestia środowiska.

a mnie zawsze dziwiło że takie problemy maja tylko ludzie w Warszawie:o Ja jestem z Krakowa i nigdy nie spotkałem sie z licytowaniem kto przyjechał z prowincji, czyj dziadek przyjechał z jakiejs wioski a czyj mieszka tu od 500lat:o Nigdy tez nie zaobserwowalem takiego licytowania w przypadku innych miast... z czego to wynika?

Gość ja wsiocha przyjezdnego
poznam od razu nie maja klasy i czuc od nich cebule,czosnek i przesuszone siano czesto chodza po miescie z wpuszconymi kurtkami w spodnie a szcytem buractwa jest rózowa gładka koszula,garnitur z Wistuli i szeroki krawat w poprzeczne prązki :o

nie wiem, dz :( Praca zmusza mnie do kursowania po całej Polsce, kontaktuję się z ogromną ilością ludzi w różnych miastach i miejscowościach, dużych i malutkich /kościół, cmentarz i dwie ulice/. I muszę powiedzieć, że ludzie prawie zawsze pokreślają skąd pochodzą, nawet po wielu latach zamieszkania w danym miejscu /"...bo ja nie jestem z X, przyjechałam tu kiedy wyszłam za mąż, bo małżonek jest stąd"/ itd. Czemu akurat w W-wie niektórzy ludzie po dwóch tygodniach uważają się za warszawiaków i nazywają innych "wsiochami"? Może to kompleksy i właśnie tego typu kontyngent napływa do miasta, w którym łatwiej o pracę i zarobki są wyższe? Podobnie jak część polskich imigrantów w UK, kształtujących tam wizerunek Polski i Polaków?

Gość nie chce nic mowic
ale z kilku postow jakie tu napisaliscie daliscie jasno do zrozumienia jak ludzie z Warszawy postrzegjają ludzi z zewnątrz ... Czujecie się lepsi, a nie wiem dlaczego ? Dlatego, że Warszawa jest stoilą Polski ??? Ja mieszkam w małej mieścinie na ŚLĄSKU niedaleko Katowic, Bytomia, Gliwic itd. (wszedzie mam blisko) ... Katowiczanie, Gliwiczanie i inni Ślązacy nigdy nie dali mi odczuć że jestm jakiś gorszy ... a z Waszych wpisów płynie jakiś jad ;/

A jeśli chodzi o licytację... :D To historia rodziny, nie licytacja. Jeżeli ktoś uważa się za kogoś lepszego tylko dlatego, że babunia była warszawianką, a nie pochodziła z Podbeskidzia, to musi mieć nierówno pod sufitem. A na to niestety nie ma lekarstwa, chyba tylko zakopanie delikwenta dwa metry pod ziemią w drewnianej skrzyni :(

nie chce nic mówić widzisz, to jest odwrotnie :) jad płynie od przyjezdnych właśnie - pytanie dlaczego

Gość nie to ze czujemy sie lepsi
od innych...my jestesmy lepsi :-p

warszafka to taki na sile lans, co bardzo widac kazdego lata w Chalupach ;) przyjezdaja, polowa nie umie plywac, chodza od stop do glow w quiksilverach i roxy, obcinaja cala reszte i na ogol nie chca sie zapoznawac ;) zdecydowanie wole ludzi z innych miast, chociaz mowie tylko tak generalnie, oczywiscie sa wyjatki, mam 2 dobrych kupli z wawy i sa bardzo spoko. ale takie moje znajome rodzenstwo sie tam wyprowadzilo bo rodzice firme przeniesli, to sa zalamni, mowia ze tragedia i ze najchetniej by wracali do 3miasta pierwszym pociagiem, co zreszta jak tylko maja okazje robia

:O :O przepraszam Cię bardzo, ale nie istniejemy żadni MY. Jeśli ktoś plecie takie bzdury, to z pewnością nie chciałabym mieć z nim nic wspólnego :O I mam gdzieś to, czy nasze prababki mieszkały w tym samym mieście. Pozdrawiam normalnych, niezależnie od tego gdzie aktualnie mieszkają :classic_cool:

Gość easy Barbie easy
Hottie - Ty własnie piszesz o takich warszawiakach "flancowanych",co to po miesiacu,dwoch czy roku uwazajas ie za Bóg wie co. Rodowity warszawiak jest sympatyczny,uczynny,miły i nigdy nie odmawia. My mamy swój sznyt i dume,ale takze nie dzielimy ludzi ma gorszych czy lepszych.Oni sami to robia,wlasnie lanserka i zwykłym buractwem.

Gość ankarra
moim zdaniem nikt nie powinien się wstydzić, skąd pochodzi, po co na siłę kreować się na kogoś innego? Tak naprawdę wśród ludzi, z którymi pracuję, to ja zaczynam się dziwnie czuć. Co i rusz słyszę, że się tu urodziłam, więc mi łatwiej w zyciu, a jak to oni nie muszą się starać, żeby godnie zyć. Ja to rozumiem, ale bez przesady, też musiałam kończyć studia i starać się o pracę. Nie sądzę, żeby mi było łatwiej. Mam taki charakter pracy, że pracuje się w święta i niedziele, i to zawsze ja muszę zostawać na dyżurach, bo oni przecież muszą jechać do rodziny, a ja mam blisko, więc mogę przecież pracować. Czasem wydaje mi się, że wg nich powinnam czuć się winna, że się tu urodziłam. Zawsze ciekawi mnie, jak się żyje w innych miejscowościach, pytam z ciekawości i sympatii. Ale oni zamiast opowiadać o swojej miejscowości z dumą od razu podejrzewają, że na pewno sobie myślę, że to musi być straszna wiocha ;/. Ja bardzo lubię zwierzęta i jak się tylko wiem, że ktoś ma gospodarstwo, to się pytam, jak się nimi opiekować itp. Zawsze ta sama odpowiedź na wszelkie pytania: tam się zyje tak, jak w Warszawie, tylko jest czyściej. Skoro tak, to po co tu przyjeżdżać?

nie wnikam i;le tam mieszkaja, wystarczy ze mowia ze sa z wawy i robia ogolnie mieszkancom taka opinie a nie inna ;P coz, w 3miescie warszawa nie jest lubianym miastem na pewno, ale pewnie macie racje ze na opinie ta sklada sie glownie wrszafka ta taka pseudo. pamietam tylko ze raz z taki lwylansowanym kolesiem gadalam i on caly czas sie podniecal ze jest z warszawy, a okazalo sie ze mieszka na jakiejs wiosce 20km pod nia.. -.- pamietam tez ze babcia mi opowiadala taka anegdote ze byla na jakims szkoleniu jak pracowala, a byla szefowa gdanskiej poczty, i ogolnie byli ludzie z duzych miast typu Krakow Wroclaw itp, a mily pan prowadzacy (oczywiscie rzecz sie dziala w stolicy) po tym jak weszli do sali powiedzial "stolica siada na prawo, prowincja na lewo" ;P no ale niktorzy maja w mozgach wesolo po prostu ;P

Gość easy Barbie easy
Hottie - sama sobie wytłumaczyłas :-p

Zgadzam sie z autorka. Ale juz tym tak nie przezywam,bo wiem ze Ci przyjezdni sami sobie stad pojda,bo kto jest burakiem ten bedzie nim zawsze :classic_cool:

Gość lo0000l
warszafiacy to fsioki