Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaakłopotana

Kiedy zaczęłyście ułatwiać sobie w ten sposób życie?

Polecane posty

Gość zaakłopotana

Chodzi mi o tabletki antykoncepcyjne. Nie wiem co robić...nie mogę kochać się z moim chłopakiem bo on..po prostu nie lubi gumek. Chciałabym zacząć brać tabletki ale nie wiem czy to dobry pomysł. Mam 16 lat, jeszcze nie do końca regularne miesiączki czy mogę już zacząć?? Wy kiedy zaczełyście? Pomóżcie jakoś :)

z tym do naprawdę dobrego ginekologa :) Ja zaczęłam brać tabsy w wieku 18 lat, brałam przez 3 lata i rozregulowałam i tak chwiejną gospodarkę hormonalną. Miałam przez kilka lat problemy z zajściem w ciążę po odstawieniu. A moja kolejna ginekolog oburzała się, że poprzedni lekarz pozwolił mi na taką formę zabezpieczenia. Dobrze dobrane tabletki nie powinny zaszkodzić, ale po pierwsze - nie ma gwarancji, po drugie - lekarz powinien bardzo dokładnie ocenić stan Twojego organizmu, zalecić szczegółowe badania hormonalne i okres próbny, kiedy tabsy raczej nie pełnią roli pełnego zabezpieczenia i należy je raczej uzupełniać prezerwatywami, środkami dopochwowymi itp. W tym wieku na pewno lepiej jest stosować metody nie ingerujące w gospodarkę hormonalną. I poszukaj sobie dobrego ginekologa - endokrynologa :)

Moim zdaniem troche za wczesnie. I zastanow sie nad tym facetem, co drugi koles twierdzi, ze nie lubi, nie moze, albo co najlepsze ma \'\'alergie\'\', i nie moze zalozyc gumki... Ale od Ciebie wymaga zebys lykala prochy z hormonami, a on nie daje sobie rady z kawalkiem lateksu??? Czyli to jeszcze dzieciak wlasciwie:D

ja miałam podobnie bo miałam 16 lat jak poznałam swojego chłopaka on miał wtedy 20 (teraz już mamy kupione obrączki:), tez nie lubi gumek, zaczęłam brać tabletki jak miałam 17 lat a współżyć dopiero jak miałam 18, tez nie miałam regularnych miesiączek bo taka moja uroda i nigdy nie będę miała. myślę ze możesz zacząć brać tabletki, nie jest na to za wcześnie ale to tylko moje skromne zdanie, powinnaś wybrać sie do ginekologa, popytaj na pewno znajdzie sie ktoś kto poleci jakiegoś dobrego z twoich okolic, pogadaj z ginem i będziesz miała jasną sytuację. Ja jestem zadowolona z wyboru tabletek bo mogę sie kochać kiedy i gdzie chcę i niczym sie nie przejmować to bardzo wygodne.

Gość zaakłopotana
Hmm...po tym co piszecie chyba się nie zdecyduję jeszcze. Może za dwa lata. W sumie racja...niech sam się trochę poświęci (jeśli w ogóle można to tak nazwać). Ale pogadam z ginekologiem bo i tak się wybieram :) Piszcie nadal co o tym myślicie. Może jeszcze czegoś się dowiem

co do tabletek?? nie widzieli a potem mama znalazła opakowanie to jej wytłumaczyłam że chyba lepiej sie zabezpieczyć niż zostać wcześnie mamą, a mama zrozumiała, co do chłopaka mieli na początku obiekcje ale też się wyleczyli:)

Kochana, to nie chodzi o poswiecenie! Seks=odpowiedzialnosc! Jezeli nie planujecie dzieci, to tak samo on jak i ty powinien zadbac o zabezpieczenie, do pewnych rzeczy trzeba po prostu dojrzec. Ciaza to jedna sprawa, choroby druga.. Moim zdaniem dobrze sie nad tym zastanow i wybierz do ginekologa, on przedstawi Ci wszystkie za i przeciw i doradzi lepiej niz forum:) pozdrawiam

Gość danonkowaa
a nie kumam.. jak chlopak nie lubi gumek? to co, woli byc tatusiem? matko! przeciez jakby mi moj powiedzial ze nie lubi gumek nosic to bym go wysmiala chyba!

no może byś nie wyśmiała, w sumie po części rozumiem facetów, pomyśl to jak jeść pysznego cukierka ale w opakowaniu - i gdzie tu przyjemność? poza tym ja tez nie lubię w gumach bo mnie zaciera czasem, poza tym nie chce nam się pamiętać ze trzeba je kupić, teraz mam rok przerwy w braniu bo on jest na misji pokojowej i był na urlopie to tylko gumy to normalnie masakra... próbowaliśmy nawet prezerwatywy dla kobiet ale to dopiero jest porażka!! dla mnie tabletki są "darem bożym" i w najbliższych latach nie planuję dzidzi bo praca, szkoła, dom i jego wyjazdy. tabletki są dla nas idealne.