Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

AnulaPP

chałwa turecka szukam pomocy

Polecane posty

Znalazłam na stronie programu SmaczneGo w odcinku 5 przepis o nazwie chałwa turecka. chciałabym go zrobić ale nie ma podanych żadnych proporcji.... :( boje się że nie wyjdzie. Dlatego zwracam sie z prośbą do Was, może ktoś to robił lub wie mniej więcej ile czego dać żeby to się jakoś trzymało? :) a to składniki i wykonanie. * Kasza jaglana * Miód * Cynamon * Imbir * Mleko * Mąka krupczatka * Jaja * Cukier * Dżemy owocowe Kaszę jaglaną gotujemy w mleku z cynamonem i imbirem. Odcedzamy ją, a gorącym mlekiem, jakie pozostało po gotowaniu kaszy, zalewamy żółtka z jajek. Do mleka z żółtkami dodajemy mąkę krupczatkę, miód i cukier. Tak przygotowaną masę zagotowujemy. Powinniśmy otrzymać konsystencję budyniu. Do uzyskanej masy dodajemy kaszę. Deser schładzamy, a potem układamy w miseczce na przemian masę i dżemy. z gory dziękuje za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakoś nie wyobrażam sobie
chałwy z kaszą jaglaną, a już na pewno nie w tureckiej chałwie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak ja wiem że ten deser pewnie z chałwa w smaku ma niewiele wspólnego ale mimo to chciałabym spróbowac. nikt nie pisze chyba więc pozostaje mi eksperymentować :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to może być smaczne
Zawsze myślałam, że w SmaczneGo podają proporcje skoro już się chwalą, że przepisy podają. :-( Kasza jaglana jest bardzo smaczna na słodko i ten zestaw może być naprawdę dobry. Mam trochę doświadczenia z kaszą jglaną to spróbuję kiedyś przystosować ten przepis do życia. Ale nie obiecuję, że szybko. Jak już to kiedyś zrobię to będę pamiętać, żeby go tu wrzucić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to może być smaczne
Jeszcze jedno jeśli ta kasza jest bardzo dobrze ugotowana (rozgotowana) to po utarciu/zmiksowaniu wszystkich składników może ma wyjść taka jednolita masa? Moja znajoma kiedyś tak dodała takiej rozgotowanej jaglanej do masy na tort/placek zamiast budyniu i wyszła niesamowicie smaczna masa budyniowa do tortu, chociaż bez budyniu. Była piękna żółciutka i smaczna. Ten deser chyba ma być taką masą - nie oglądałam tego odcinka programu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to może być smaczne
tak też kiedyś spróbuję - na fot. widać, że musi to być masa, więc trzeba tą kaszę b.dokładnie ugotować - ale swoją drogą to świnki z nich, że proporcji nie podają 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakos nie wyobrażam sobie
ale kaszę jaglaną bardzo lubię i cenię - wiem, że b. zdrowa, tylko nie jadłam jej nigdy na słodko. Po tym co mówicie muszę spróbować. Z kolei wiem, że ze względu na właściwości zdrowotne nie powinno się jej zbyt długo gotować/rozgotowywać?, najwyżej do 20 min. Nie wiem więc jak to się ma do deseru/kremu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakoś nie wyobrażam sobie
Anula przejrzałam sobie te przepisy i właściwie nigdzie nie podają proporcji, pewnie dlatego, że tam jest raczej takie spontaniczne gotowanie, a przynajmniej tak to wygląda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jestem w trakcie gotowania kaszy :D ciekawe co to bedzie z tego, proporcje na oko....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hmm no więc zrobiłam i chyba w miare się udało jest nawet gęste i "masiste". a czy smak ma prawidłowy to trudno określić, bo nie wiem jaki ma byc:D teraz ma wystygnąć, ale próbowałam ciepłego i mi smakuje... jeszcze przeloże z dżemem morelowym. jak będzie smaczne to będe próbowała modyfikując smak ilością cukru miodu i przypraw...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kjhgfdshjk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to może być smaczne
no, to gratuluję szybkości i czekam na opis smaku i czy kasza całkiem się roztarła w masie, ciekawam 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kasza się nie roztarła ale chyba nie ma się rozetrzeć przynajmiej nic tam nie pisze takiego :) o wrażeniach smakowych napisze jeszcze:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
powiem szczerze że średnio mi smakuje. może dlatego że jest zbyt słodkie a może dlatego że kasze mi nie smakują raczej. Da się zjeść ale nie zachwycam się. No ale może ktoś gustuje w czyms takim :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to może być smaczne
Może to przez ten nadmiar słodyczy, bo ja lubię kaszę jglaną, ale zauważyłam, że mniej słodką niż inni. Otoczenie jakoś przesładza jak dla mnie - może ty tez tak masz? Daj proporcje to jak ja będę robić to zmniejsze ilość cukru. 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a więc ja dałam około litr mleka, dałam mniej ale później dolałam dlatego piszę około. Potem pół szklanki kaszy 3 łyżki miodu 6 łyżeczek cukru cynamon i imbir na oko taką większą szczyptę ( jak ktos da za mało w każdej chwile może spróbować i dać więcej) 2 żółtka 2 czubate albo 3 mniejsze łyżki mąki ( ciut więcej nie zaszkodzi ale mniej to raczej nie bardzo) jak ktoś coś zmodyfikuje niech napisze co mu wyszło :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakoś nie wyobrażam sobie
a ja dziś chciałam zrobić tradycyjnie jaglaną do obiadu, tzn. do mięsa, ugotowałam jak zwykle i wyszła jakaś niedobra i dziwny miała zapach. Czy to możliwe, że była zepsuta?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość możenCi jakąś stęchłą sprzedal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hmm nie wiem, może faktycznie jakaś przestarzała. ja miałam kupioną w woreczku i była ok. Ważne też jest co pisze na opakowaniu żeby przepłukać zimną a potem gorącą wodą żeby pozbyć się "goryczki".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×