Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość z ciekawosci pytammm

Różnica między cyrkonią a cubic zircony?Moissanit?

Polecane posty

Gość z ciekawosci pytammm

mieszkam za granicą i tutaj czesto spotyka sie pierscionki z tzw cubic zircony - zwanba tez rosyjską cykonią? Czym się ona różni od cyrkonii? Wystęuje jako imitacja brylantu. Podobnie tzw. Moissanit- jest imitacją brylantu którą można odróżnic TYLKO za pomocą specjalistycznej aparatury - czy w Polsce mozna juz kupic pierscionki z moissanitami? Sama na zareczyny dostalam z brylantem, ale to zbyt duzy wydatek, a chetnie bym sobie sprezentowala jakas ladna blyskotke ;)

\"Cubic\" oznacza po prostu \"kwadratowy\", więc zapewne chodzi po prostu o kwadratową cyrkonię:) wiele cyrkonii jest już produkowanych na tak wysokim poziomie, że można je \"zdemaskować\" tylko za pomocą specjalistycznej aparatury (choć specjalista zajmujacy się tym na codzień i tak zawsze znajdzie fałszywkę;) ). Nie wiem, czy są koniecznie określane terminem moissanit i czy ma to znaczenie.

Gość ja wcale nie zdejmuję juz od
wlasnie tez tak myslalam, ze chodzi o kwadrat, ale jadnak nie :) są okrągłe, a moissanit to cos jeszcze innego , nie wyrkonia :) ale błyszczy przepięęęęknie ;) chyba jestem srokoą i lubie błyskotki

w takim razie nazwa bez sensu;) ale ja już widziałam w Polsce cyrkonie tak doskonałe, że na oko nikt by się nie zorientował:) pięknie łapiące światło, mieniące się. Ja na pewno nie potrafiłabym na pierwszy rzut oka odróżnić dobrej cyrkonii od brylantu:) i jeżeli np. widzę kobietę z takimi \"błyszczącymi\" kolczykami, to nigdy nie wiem, co tak błyszczy i nigdy nie zakładam, że to brylanty;) W zasadzie w kupnie brylantu chodzi po prostu o \"świadomość\". Inaczej tego określić nie mogę. Może jeszcze o trwałość? Jeżeli komuś chodzi o efekt błyszczenia i tylko o to, to lepiej kupić sobie ładne cyrkonie:)

Gość gndfgnfgnd
te cubic zircony sa też w Polsce, np w biżuterii w sklepach Bijou Brigitte wydaje mi się że chodzi o szlif cyrkonii, i tyle

ja sie nie zgodze, niestety cyrkonie nie mienia sie tak jak brylanty, moga blyszczec itd., ale nie " lapia tak samo swiatla" co do pytania autrki nie mam pojecia.

Gość pomaranczowsza
cubic zirconia to to samo co cyrkonia. moissanit? w zyciu sie z tym nie spotkalam. uwazam, ze bizuteria z cyrkonii moze byc piekna, ale pod waruhkiem, ze nie chcemy udawac brylantow ;) bo takie udawanie to juz zakrawa na smiesznosc :o podobnie jak noszenie podrobek markowych torebek za kilka tysiecy przez panie ubrane w zeszloroczne hity z bazaru ;)

crazy bogie- pewnie ktoś, kto się lepiej zna, umie zauważyć różnicę, ja niestety za mało wiem;) i dylemat \"brylanty ta Pani ma czy cyrkonie?\" jeżeli mnie w jakikolwiek sposób taka kwestia zafrapuje, rozstrzygam wyłącznie po kontekście :D Czyli, jak napisała pomarańczowsza, jak widzę kontekst w rodzaju tandetnej torebki to zakladam, że to cyrkonie - a jak widzę elegancką babkę ze smakiem ubraną - podejrzewam, że może nosić brylanty;) Ja osobiście zakładam, ze większość ludzi też się nie zna:) inaczej nie odważyłabym się nosić na codzień pierścionka, który dostałam od teściów :) W każdym razie - zdecydowanie nie wyrobiłam w sobie zdolności do odróżniania brylantów od dobrych cyrkonii (bo wiadomo, że takie tandetne cyrkonie to każdy rozpozna).

Gość z ciekawosci pytammm....
nie chodzi tu o udawanie brylantow, bo po co? jeden mi wystarczy ;) ale o to zeby wartosc estetyczna pierscionka byla choc troche zblizona, brylant przepieknie sie mieni i nigdy nie matowieje- a jak to jest z dobrymi cyrkoniami?

nazwa nie jest bez sensu bo pochodzi od systemu klasyfikacji krzysztalow a dokladnie od tego jak ukladaja sie atomy w krzysztale. cubik to uklad szczescienny czyli regularny. trzeba bylo chodzic na chemie :P

...a mi się zawsze wydawało, że cubic to znaczy \'sześcienny\'... ;)

heheheh to już nawet nie o to chodzi....wystarczy do słownika angielskiego zaglądnąć

Gość z ciekawosci pytam
ojej niewazne cube to kwadrat mozna sie pomylic :P poza tym nie o to chodzi w moim pytaniu

Gość misha83
Różnicy nie ma żadnej :-) cubic cyrkonii oznacza tylko tyle, że W zależności od rodzaju i ilości użytego stabilizatora wyróżnia się odmiany i nadaje nazwy: CZ – Diconia Cubic Z – Diamonit lub Diamondit Cubic Cyrkonia – Djevalit - seria EL... Cubic Cyrkonia II – Fianit Cubic ZrO2 – Phianit lub Phyanit Cubic ZrO2 lub ZrO – Shelby Dianond –QU – Cyrkonia