Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość allala

a jak to jest z konfliktem serologicznym ja ma....

Polecane posty

Gość allala

ja mam O rh minus a maz A rh plus czy mamy?? jestem z drugim dzieckiem w ciazy w 5 miesiacu czy cos moze sie wydarzyc ktos mial jakie doswiadczenia????

Gość a ja mowie nieeeeeeeeeeee
dostałas po 1 porodzie zastrzyk? jesli tak nic złego sie nie wydarzy

U nas jest dokładnie ta sama sytuacja. Moje pierwsze dziecko odziedziczyło krew nietety po tatusiu i w związku z tym ja po porodzie dostałam zastrzyk z immuglobiną, która ma uchronić następne dziecko, by matka nie wytwarzała przeciwciał przeciwko niemu. Ten zastrzyk dają do 72 godzin po porodzie, ale tylko wtedy, gdy okaże się , że dziecko ma krew +

A na krew+ u dziecka z takiego układu jak wasz i nasz jest niestety większa szansa, z tego co mówił mój ginekolog 75%

No właśnie jak to było u Ciebie po pierwszym porodzie? Dostałaś zastrzyk czy nie było takiej potrzeby?

Gość lekarze już od dawna
KOnflikt ten polega na tym , że jeśli matka ma grupę - a ojciec + a pierwsze narodzone dziecko dziedziczy po ojcu +, to w trakcie porodu pierwszego dziecka organizm matki zaczyna produkować przeciwciałą które zwalczają obcego"+" i od tej pory te przeciwciałą są w organiźmie matki,dlatego przy drugiej ciąży jest ryzyko że od początku przeciwciała te będą atakowały "płód"(wolę nazwę dzieciątko)dlatego potrzebny jest ten zastrzyk.

tylko to drugie dziecko też musi mieć plusa, ale wiadomo, że tego stwierdzić nie można, więc tan zastrzyk jest konieczny

Gość allala
wiecie co nie pamietam czy dostalam zastrzyk raczej nie bo nic takiego sobie nie przupominam tzn byla taka sytuacjia ze jak pojechalam rodzic to na samo wejscie jak im powiedzialam o konflikcie to mi dali zastrzyk czyli przed urodzeniem cos dostalam

To, że Ty masz grupę krwi - a mąż + to nie znaczy,że jest już konflikt, istnieje tylko takie zagrożenie...A z tego co mi wiadomo immuglobinę dają dopiero po zbadaniu krwi urodzonego dziecka, gdy okaże się, że ma +. Ja mam adnotacje o tym na wypisie ze szpitala. A dawno temu był Twój pierwszy poród?

I jeszcze jedno, piszesz, że jesteś w piątym miesiącu drugiej ciąży. Co na to Twój lekarz prowadzący, nie wysyła Cię na badanie przeciwciał?

No bo jeżeli Twoje pierwsze dziecko ma +, a Ty nie dostałaś immuglobiny po porodzie to cholernie ryzykuje...

Gość lekarze już od dawna
koniecznie zgłoś się do lekarza a jeśli obecny to ignoruje to zmień Go.Przede wszystkim ważne jest to jaką grupę kri ma Twoje pierwsze dziecko bo jeśli odziedziczyło "-" to wszytsko wyjaśnia sprawę i tego zastrzyku dlatego Ci nie podano.Trzymam kciuki za drugie maleństwo!!

Gość nnnnnnnnn
a ja mam jeszcze inny przypadek, moja ciaza obumarla w 9 tygodniu, a w 12 mialam poronienie, nie dostalam zadnego zastrzyku, bo stwerdzono ze jest zbedny i za drogi i podaje sie dopiero po 13 tygodniu, kurcze teraz to mam stres...czy ktos wie czy to prawda??

Gość nnnnnnn
dokladnie taka..ja jestem 0- a moj mąż 0+,

Gość aparat
po porodzie dostaniesz imunoglobine.tyle,że przy drugiej ciazy dostaje sie go cos ok 12 tc

kompletnie nie wiem jak to jest w przypadku poronienia/obumarłej ciąży więc nie będe się wymądrzać:)

Gość nnnnnnn
wiem ze jest tak samo jak przy normalnym rodzeniu, bo wydala sie krew z plodem, ale nie jestem pewna co do tej teorii 13 tygodnia..tylko tym sie martwie, a dowiem sie dopiero przy najblizszej wizycie w Polsce..