Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sylka28H

pytanie o urlop wychowawczy

Polecane posty

Witam, mam pytanie do mam przerabiających już ten temat. Niedługo będzie mi się kończył urlop macierzyński i zamierzam złożyć wniosek o urlop wychowawczy. Mój pracodawca nie był zachwycony moją ciążą i już na początku chciał mnie zwolnić, ale prawo mnie chroniło. Nie wiem jednak jak to jest z urlopem wychowawczym? Czy musi się na niego zgodzić, czy może odmówić i mnie zwolnić? Poradzcie proszę.

Gość podnoszee
musi wystawic Ci zaswiadczenie ,ze udziela urlopu wychowawczego-jesli tego nie zrobi to raczej czysta złosliwosc z jego strony(przeciez on nic nie płaci ani nie traci ale z pkt widzenia prawa to niestety nie wiem jak to wyglada

Gość asssa
JESTES CHRONIIONA PRAWEM MA CI WYSTAWIC ZASWIADCZENIE ZE UDZIELA CI URLOPU OD KIEDY DIO KIEDY NO I TAM MUSI UJAC OD KIEDY I NA JAKA UMOWE JESTES ZATRUDNIONA POWIEM TAK JA BEDE Z MALYM AZ SKONCZY 2 LATKA WE WRZESNIU MUSZE WRACAC BO NIE BEDE MIALA JUZ PLATNEGO URLOPU I JUZ WIEZ ZE CIEZKI BEDZIE SIE ROZSTAC Z MOIM BARTOSZKIEM ALE TEN CZAS POSWIECONY DZIECKU JEST NAJWAZNIEJSZY I NIC TEGO NIE ZASTAPI WIEC KORIETY WARTO SKORZYSTAC Z TAKIEGO PRZYWILEJU POZDRAWIAM

Dziękuję dziewczyny za opinię, ja zawsze byłam pracocholiczką i zle się to na mnie odbiło, dlatego postanowiłam skorzystać z urlopu wychowawczego. A poza tym cieszy mnie obserwowanie tego jak taki maluch z dnia na dzień się rozwija i być tą pierwszą do której poślę swój uśmiech. Nie chciałabym aby mnie to ominęło. Ale mam złośliwego szefai mimo wszystko martwie się jaką otrzymam odpowiedz.

czy w jakiejsc sytuacji urlop wychowawczy jest platny? ja nic nie wiem zeby mi przyslugiwaly jakies pieniazde na wychowawczym, a chetnie bym na taki poszla :)

Gość podpowiadam
Liczy sie dochód męża za zeszły rok i dzieli sie na ilość osób w rodzinie. Nie moze być go więcej niż 504zł na osobę chyba (oczywiście maleństwo też sie liczy). Twój dochód nie jest juz brany pod uwagę, bo jest to dochód utracony. i jest to zasiłek a nie urlop

Ja jestem na bieżaco w tym temacie bo od wrzesnia jestem na urlopie wychowawczym. Musisz napisac podanie z prosba o udzielenie urlopu wychowawczego i napisac od kiedy do kiedy chcesz na nim byc i złozyc to pracodawcy a on MUSI ( nie ma innej mozliwosci) Ci to podanie podpisac czyli wyrazic zgode i nie ma prawa Cie zwolnic w tym czasie z pracy.Na urlopie mozesz byc max.3 lata ale nie wiecej niz do 4 roku zycia dziecka.Mozesz wziac go w 3 częsciach.Ja napisalam podanie o 3 lata i tyle urlopu mam ale w kazdej chwili moge poinformowac pracodawce o checi powrotu do pracy i wtedy wczesniej mozna wrócic do pracy. Co do płatnosci to urlop jest bezpłatny ale mozna ubiegac sie o zasiłek z Mopsu trzbea tylko spełnic kilka warunków : przede wszsytkim: 1.wziąć zaświadczenie z US o zarobkach za rok 2006 Ty i Twoj maz.Wasze zarobki które są na tym zaświadczeniu trzeba dodac i podzielic na 3 osoby i nie moze wyjść wiecej jak 504zł miesiecznie na osobę wtedy nalezy sie wam zasiłek z Mopsu.Poza tym musisz przyniesc papier z Zusu ze jestes ubiezpieczona i zaswiadczenie z pracy ze pracodawca udzielił Ci tego urlopu.Nie dawno to załatwiałam wiec mam na swiezo:)

Gość aparat
skopiowane..... Pracodawca nie może odmowić Ci skorzystania z urlopu wychowawczego, w żadnym wypadku (oczywiście przy spełnieniu określinych prawem warunków) Art. 186. § 1. Pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia. § 2. Pracownik mający okres zatrudnienia określony w § 1, bez względu na to, czy korzystał z urlopu wychowawczego przewidzianego w tym przepisie, może skorzystać z urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 18 roku życia, jeżeli z powodu stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności dziecko wymaga osobistej opieki pracownika. § 3. Rodzice lub opiekunowie dziecka spełniający warunki do korzystania z urlopu wychowawczego mogą jednocześnie korzystać z takiego urlopu przez okres nieprzekraczający 3 miesięcy. § 4. Urlopu wychowawczego udziela się na wniosek pracownika. § 5. Urlop wychowawczy może być wykorzystany najwyżej w 4 częściach.

maagdaa mam pytanie o ten zasiłek wychowawczy, czy mój dochód za rok ubiegły jest wliczany, czy jest traktowany jako utracony?

Gość no cóż to
twój dochód jest traktowany jako utracony

Nie wiem jak jest u was ale u mnie był wliczany bo pod uwage brany jest rok 2006 czyli rok w którym jeszcze pracowałam potem byłam na zwolnieniu u mialam dochód z Zusu wiec musialam przyniesc do Mopsu zaswiadczenie z US o dochodach jakie osiągnełam w 2006 roku tak samo mąż tez musiał miec to zaswiadczenie i na 100% u mnie było to wyliczane z naszych wspólnych dochodów.

i to nie jest brany rok ubiegły czyli 2007 tylko za 2006 !! I to zaswiadczenie za 2006 rok obowiązuje do konca sierpnia tego roku czyli 2008 a od 1 wrzesnia trzeba przyniesc zaswiadczenie za 2007 rok, które będzie obowiazywało od 1 wrzesnia 2008 do końca sierpnia 2009roku.