Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

AGUSKA-5

Kupic dom wybudowany czy lepiej wybudowac

Polecane posty

Mam pytanie do doswiadczonych osob, ktore sa w trakcie budowy lub zamierzaja kupic dom :) lub tez juz go maja :) Prosze o wpisywanie plusow i minosow. Prosze o jakies wskazowki :D

Gość uiiugig
lepiej budowac, wiesz z czego zbudowany , jak ocieplony , wg własnego gustu układ wewnetrzny ( projekt) i wygląd zewnętrzny

Ja się wypowiem:) Ja uważam że lepije wybudować samemu... ja tak właśnie zrobiłam (tymi rękami ) żarcik w każdym razie najlepije zacząć wszystko od nowa niż po kimś poprawiać.

Gość uiiugig
może troche drożej ale zmiany które bedziesz chcaiła zrobic w kupionym domku tez kosztują a tego zazwycxzaj nie liczymy

Gość uiiugig
stanowczo mysle ze wg własnego projektu natomiast pytaj nawet tutaj na forum ( chyba był kiedys taki temat) błedy przy budowie i urządzaniu domu

Gość wole kupić....przez taką
budowe domu mozna stracic nerwy:O

NO TAK A POWIEDZCIE MI KOCHANI OD CZEGO ZACZAC od wyboru dobrego dewelopera :classic_cool:

Najgorsze dla mnie jest to, ze nie may pojecia od czego zaczac :( wiadomo, ze sa wady i zalety ale swoje to swoje ;) Zastanawialismy sie tylko czy nie lepiej kupic juz gotowy dom i wiedziec jak on wyglada

Gość uiiugig
przede wszystkim rzetelna firma i koniecznie trzeba miec zaufaną osobę ( może kierownika budowy) no i projekt i media

Gość deweloper to przydomowy alarm

moj wujek ma pozwolenie na kierownika budomy :) wiec mysle ze nawet bardzo dobrze ze ktos z rodzinny A znacie jakies dobre firmy godne zaufania

Gość uiiugig
widziec dom to bedziesz na projekcie a teraz jest tegomnóstwo....i nie drogie

Jeśli masz działkkę należy zlecić geodecie wykonanie aktualizację mapy do celów projektowych. Następnie zdobyc wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzję o warunkach zabudowy. następnie zatroszczyc sie o umowy z dostawcami mediów. To są dane wyjściowe do wykonania pzt przez osobę uprawnioną (architekta). Możesz tez zlecić zdobycie tych materiałów bezpośrednio architektowi. Temat rzeka, więcej nie chce mi się pisać:)

Gość uiiugig
wiec jak wujek to budowac własny , projektów jest mnóstwo

Moi rodzice niedawno budowali dom, ile nerwow przy tym wszystkim zjedli to tylko oni wiedzą. Ja nie moglam nawet na to patrzec bo sama sie denerwowalam - to zle , to niedobrze, tu ktos cos spartolil, tu sie termin opoznil - koszmar. Ja z narzeczonym wlasnie sie przymierzam do kupna domu, na budowe na pewno sie nie zdecyduje.

Gość uiiugig
i powie co i jak po kolei .... trzymam kciuki

Gość budujący
ja buduje dom... mam duzo czasu na zalatwianie wszystkiego, bo papierkow jest na prawde baardzo duzo. Zasada jest prosta: jak chcesz zaoszczędzić 50-60% kosztów to się buduj, ale bądz przygotowana na przygody z majstrami, cenami materiałów i ciągłym jeżdzeniem po "coś". A jeżeli Ci nie zależy i chcesz wywalić 2x więcej kasy i się wprowadzić... proszę bardzo. No i jeszcze jedno. Satysfakcja z tego, że się coś zrobiło samemu od początku do końca :) Pozrdawiam

większość gotowych projektów, których pełno po katalogach sa tak badziewne że przy oglądaniu ich można się spawiować:) POszukaj architekta , z którym będziesz mogła dyskutować o Twoich upodobaniach i będziesz miec realny wpływ na to gdzie chcesz mieszkać.

no tak wiem, ze temat rzeka i to mnie troszke przeraza, ale dzieki Wam juz cos wiem :P Ile wedlug Wasd trzeba liczyc na budowe domu? :O

Gość uiiugig
bez przesady z tymi nerwami, tez budowałem a tonormalne ze terminy nigdy nie są idealne tak było jest i bedzie --- duży plus zaufana osoba która bedzie tego pilnowac

W SUMIE RACJA LEPIEJ CHYBA Z ARCHITEKTEM ROZMAWIAC NA TEN TEMAT ON WIE NAJLEPIEJ A PROJEKTY JUZ OGLADLISMY I JEST KILKA FAJNYCH ALE NIE TAKIE JAK BYSMY CHCIELI :(

Gość uiiugig
projekty są bardzo ciekawe i mniej ciekawe ( rzecz gustu) a architekt skasuje x 2

tez racja nalepiej mioec osobe ktora zna sie na tym i jest zaufana :)na szczescie mam wlasnie tego wujka :)

Gość uiiugig
a architekt was zapewni ze jego projekty są idealne a on skopiuje z katalogu i skasuje 4 tys zamiast 2

Gość uiiugig
chyba ze macie dużo gotówki... nawet kształt dachu może byc bardzo zróznicowany w cenie -- im prostszy tym tanszy

Tu wchodzi jeszcze kwestia wolnego czasu - moi rodzice prowadzą od lat firmę , w tym momencie nie wymaga ona ich ciągłej obecnosci na miejscu, maja nienormowany czas pracy ;) Ja pracuje od 9 -17, plus dwie godziny stnia w korkach. Podobnie moj narzeczony wraca o 18 do domu. On często robi jeszcze projekty w domu, ja również często przynoszę przynoszę pracę do domu - gdzie tu znalezc miejsce na zajecie sie budowa domu ?:(