Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

AGUSKA-5

Kupic dom wybudowany czy lepiej wybudowac

Polecane posty

IIdiotka z ciebie!! Babo Ty chyba nie dorosłaś......!!!!!!! Chcesz strasznie budować dom a nie wiesz od czego zacząc i nie wiesz kto to developer?!!:D:D:D:D:D:D:D Nie wiem ile masz lat ale może to i dobrze...Ale radze ci sie wrócić do szkoły lub przeczytać dokładnie całą lektóre na ten temat bo ja ci nie bede mowić gdyż szkoda moich paluszków na pisanie i tłumaczenie dzieciom::D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

wilijeczka bujaj sie ty prosta babo tak sie akurat sklada, ze nie kazdy czlowiek musi sie na wszytskim znac .Nie zalozylam tego teamtu po to zeby takie buraki pisaly jak TY !!! Po co wogulesz marnujsz swoj czas!!!Chyba jestes jakas zakompleksiona skoro jedziesz po ludziach .....Tacy ludzie jak ty nie powinni sie wogole urodzic Zegnam Reszcie dziekuje za wiadomosci :)I zachecam do dalszej dyskusji :)

z jednej strony lepiej wybudować, zawsze my mamy jakiś pomysł jaki chcemy mieć kształt domu, ale z drugiej strony, kupując dom, zawsze możemy część ścian przesunąć, mamy już też media, tzn kanalizacja, elektryczność, Same pozwolenia są dość kosztowne i trochę czasu zajmują

to zależy na co, moja siostra na same plany domu czekała chyba ze 4 miesiące, trzeba mieć pozwolenie na umiejscowienie śmietnika na podwórku, normalnie tego jest od groma

Oj tez mam złe doświadczenia z budową, budowalismy już 2 razy...za drugim ok 2 lat czekalismy na pozwolenie, w tym czasie koszty materiałów sporo poszły w górę i juz ciężko było nam go wykończyć (zamiast pieknego drewnianego parkanu była siatka np)...poza tym nowy budynek jest strasznie zimny, nieprzyjemny...nie wiem ile trzeba, żeby mury się rozgrzały bo nie wytrzymaliśmy nawet roku. Na razie mieszkam w bloku, ale jeśli kiedyś sie zdecyduję na dom to tylko gotowy - wykończony.

Gość łee
ile żeby mury się rozgrzały?! nasza chata stoi od tego roku, grzana od 4 miesięcy a temperatura 25 stopni że można nago latać :D dużo zależy od takich czynników jak grubość ściany, grubość ocieplenia zewnętrznego, dobrej izolacji podłogi na parterze no i oczywiście dobrego rozplanowania ogrzewania - jeśli ktoś tak wazne rzeczy zaniedba nie dziwie się że nawet po roku odnosi wrażenie "zimnego domu" :o

zbudowac dom od podstaw jest lepiej, ale ja jeszcze troszke wstrzymalabym sie z tym, ceny materialow budowlanych jeszcze spadna, a jak sie policzy pustaczek do pustaczka, to mozna oszczedzic calkiem niezla sumke:)

z tymi cenami nie bylabym tego pewna...wlasnie te pustaczki poszly w gore...kosztowaly 8zl a teraz?ok 9zl...wiec chyba raczej nie spadna..chyba ze w grudniu 2008

Gość bocja
Dużo myślałam po przeczytaniu waszych wypowiedzi czy kupić gotowy dom czy wybudować?Ja uważam że wybudować dom od podstaw to długa i ciężka praca ; znależć i kupić odpowiednią działkę -jeden wydatek póżniej plany , mapki , projekt domu , materiał na dom , ekipa która to wykona , opłaty za każdą rzecz .Bo wybudowanie murów i przykrycie dachu to jeszcze nie wszystko gdzie jest jeszcze podłączenie np gazu wody , prąd, ogrzewanie itd....urządzenie wnętrz ... Dlatego wybrałabym kupno domku i ten domek upiększyć bądż dobudować ewentualnie jakieś nowe.Czekać na pozwolenie na budowę i jeszcze na dodatek nerwowo padać przy budowie to dla kogoś o mocnych nerwach i wytrwałości do budowy domu dochodzi jeszcze codzienne zycie gdzie czasem nie mamy dla siebie czasu .Te 30% niby taniej a zarazem nasze nerwy i poprawki domu bo coś nie poszło tak czy coś zdrożało . Znajomi się budowali i ich opinia była taka ;Ze mogli kupić bo ciągle im coś nie pasuje ,albo że jest jeszcze nie wykończone i ciągle brak pieniędzy bo materiał drożeje .Sama kiedyś chciałam się budować i bardzo dużo czytałam na ten temat pytałam rozmawiałam i naprawdę to ciężka praca nerwy zwłaszcza na dzisiejsze czasy .Tak 5 lat 10 się opłacało dobre czasy na budowę.Sfatysfakcję na pewno jest po wybudowaniu naszego wymarzonego domu ale jakim kosztem ?Chyba ze naprawdę masz tyle pieniędzy i czasu i ma się tym kto zająć . Powodzenia.