Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość staszekkkkii9

Zadanie z chemii D

Polecane posty

Gość staszekkkkii9

Woda morska zawiera 5% soli. Ile gramów wody nalezy dolać do 40g wody morskiej żeby otrzymac roztwór o wartości mniejszej niż 2% soli?? Kto zrobi? :)

Gość staszekkkkii9
A można prosić o rozwiązanie albo chociaż wytłumaczenie jak to zrobić? :)

Gość staszekkkkii9
Nie miałem :/

Gość staszekkkkii9
Mógłbym prosić o obliczenia? To bardzo ważne...

robisz taki krzyzak: w srodek wpisujesz stężenie ktore chcesz otrzymac, po lewej stęzenia ktore mieszasz i od wiekszych cyfr odejmujesz mniejsze na krzyz: 5-2 = 3g ; 2-0 = 2g 5% 2g 2% 0% 3g pomiedzy tymi cyferkami mozna sobie kreski zrobic zeby krzyzak byl .. wiec wyszlo ze musisz wziąć 2 g 5-procentowego roztw. czyli wody morskiej (bo patrzysz w poziomie na wyniki) i 3 g 0-procentowego czyli wody zwyklej ... a ze masz 40 g morskiej to piszesz proporcje: 2g - 3 g 40g - x z tego wychodzi x = 60g.

Gość 01001010010101
mozna to zrobic tak: ze wzoru na stezenie procentowe wyliczasz ilosc soli w 40g wody morskiej zawierajacej 5% soli (wychodzi 2g) a pozniej podstawia sie te 2g do wzoru: 0,02=2/(40+x) z tego wyliczasz ten x=60g wiec aby uzyskac roztwór o stezeniu mniej niz 2% trzeba dodać wiecej niz 60g wody

aa .. i musisz napisac ..ze trzeba dodac wiecej niz 60 gram .. bo jak sie doda 60g.. to bedzie rowno 2-procentowy .....

Gość staszekkkkii9
Wielkie dzięki! Obie możliwości zrozumiałem :) A teraz mam takie zadanie z matmy: Zbiornik o objętosci 367 litrów napełniają 3 krany. Przez 1 kran przepływa 18,4 litra w ciągu 2 min., przez 2 przepływa 34,2 litra w ciągu 3 min, a przez 3 przepływa 64,4 litra w ciągu 4 min. Po ilu minutach zostanie napełniony zbiornik.??????? Robiłem to ostatnio na konkursie ale zapomniałem już jak to zrobić... Pomożecie?

Gość chemik młody
no 60 gram :)

Gość staszekkkkii9
A wie ktoś jak zrobić to zadanie z matmy?? :)

Gość ergot
Policz ile kazdy kran wlewa wody na minute (potrafisz dzielic?). Dodaj predkosci dolewania na minute dla wszystkich kranow. Teraz objetosc basenu podziel przez sumaryczna predkosc dolewania, ktora otrzymalas ponizej. Moj kot zrobilby to zadanie w 2 minuty, ty jestes zwyczajnie intelektualnie LENIWA.

Gość ergot
nie '60 g' a 'przynajmniej 60 g'. Stezenie ma byc MNIEJSZE a nie ROWNE 2%/

Gość staszekkkkii9
Zrobiłem, ale proste :P