Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa tutaj

Szukam DOBREJ DUSZYCZKI, ktora odpowie na moje pytania

Polecane posty

Gość nowa tutaj

chodzi o to ze mam 20 lat i chcialabym zacząc uprawiac seks. mam jednak wiele watpliwosci, ktore związane są przede wszystkim z tabletkami anty i z wizyta u ginekologa. Po pierwsze czy lepiej isc do kobiety czy do mężczyzny i czy lepiej prywatnie czy nie? jak moge sie przygotowac do tej wizyty i jak wygląda badanie? jest sie czego bać? jakie mogą byc ewentualnie skutki uboczne brania tabletek? w jaki sposob lekarz dobiera tabletki do danej kobiety?czy wazny jest wiek, ewentualne choroby w rodzinie? proszę o odpowiedzi. jak same widzicie jestem w tym temacie zielona. zdaje sobie sprawe ze takie pytanie padaly an forum 1000razy, ale jakby sie znalazl ktos zyczliwy to bylabym wdzięczna:)

Gość lekarz powinien dobrać tablet
ki m.in. do wieku, masy ciała, powinien wcześniej wysłać cię na badanei hormonów,- tak być powinno, ale w praktyce bywa i\naczej.. ja nie miałma żadnych badań, miałma wrażenie, że lekarz zapisał mi pierwsze lepsze tabsy, efekt taki, że 2 mies po rozpoczęciu wpadłam w depresję, przeszło mi, ale zupełnie straciłam ochotę na seks.. nadal brałam, a po odstawieniu dopiero zaczęły się cyrki, gdybym miała teraz wybór nigdy bym nie \wzieła tego świństwa do ust, ale ot twój wybór i niekoniecznie musisz mieć problemy, choć tabletki maja dużo skutków ubocznych, zobaczysz na ulotce.

Gość lekarz powinien dobrać tablet
miałam :-)

Gość nowa tutaj
chce brac tabletki bo panicznie boje sie ciąży a wiadomo ze tabletki maja duzą skutecznosc, jednak boje sie tego wlasnie ze moge miac depresje czy np. przytyć. chyba juz nic innego nie ma, co moglabym brac i jednoczesnie spac spokojnie...

Gość próby wątrobowe
są ważne nim Ci lekarz przepisze tabletki, dlatego lepiej iść prywatnie, bo nie będzie grymasił, jak powiesz o badaniach. Ja nigdy badań nie miałam, pierwsze moje tabsy to cilest, miałam od nich ciągłe bóle głowy i urosły mi piersi, po kilku miesiacach zmieniłam z powodu tych bóli na microgynon i wszystko jest ok. Ochota na seks jest cały czas większa, bo wiedząc, że jestem zabezpieczona, kocham się naprawdę na luzie, niż myśląc czy nie pęknie gumka. Natomiast przybranie wagi moim zdaniem, często błędnie utożsamiane z tabletkami, jest spowodowane zwiększeniem apetytu z miłości. Jak kochasz i mieszkasz z facetem, jadasz z nim często, lepiej Ci smakuje, jesteś zadowolona, chętnie dla niego gotujesz. Aha, i ginekolog facet.

co do Twoich pytań: jeżeli chodzi o lekarza, to podobno mężczyźni delikatniejsi, ale nie wiem. najlepiej spróbuj koleżanki wypytaćdo jakich one chodzą, może coś podpowiedzą. ja chodzę państwowo i w końcu trafiłam na super lekarkę :) co dp przygotowania do wizyty - nie rób nic nadzwyczajnego, przed wyjściem z domu umyj się tam dokładnie i ju. nie musisz się tam golić. jak wygląda badanie? po rozmowie lekarz powie że masz się rozebrać, wejdziesz do przebieralni/ za parawanik (różnie to jest) i rozbierzesz się od pasa w dół i wskoczysz na fotel. nie bój się będziesz wiedziała jak, nie da się inaczej :) najpierw lekarz obejrzy zewnętrzne narządy, następnie włoży palec do pochwy i będzie naciskał na brzuch - bada w ten sposób jajniki i inne narządy wewnętrzne. jesteś dziewicą, a skoro tak to lekarz może zbadać cię przez odbyt (do tego typu badania odczuć nie mam bo ta "przyjemność" mnie omineła). jeżeli używasz tamponów to na pewno przez pochwę zbada. może także, jeżeli masz rozciągliwą błonę, zbadać cię za pomocą wziernika. to takie małe urządzonko, które wkłada w pochwę i rozszerza ją aby obejrzeć szyjkę macicy. jego wkładanie może być nieprzyjemne, ale mnie osobiście nigdy nie bolało. podczas tego badania lekarz może pobrać materiał do badań cytologicznych. dość nieprzyjemne, ale nie bolesne. NA PEWNO NIE MA CZEGO SIĘ BAĆ :D potem zejdziesz z fotela, ubierzesz się. dobry lekarz poprosi abyś zdjęła bluzkę i zbada ci piersi (oczywiście jak już dół będziesz miała ubrany,goła nie będziesz stać :D ) co do tabletek - to lekarz na podstawie wywiadu, badania poziomu hormonów dobierze ci odpowiednie. skótki uboczne są najróżniejsze, nie będę ich wszystkich wypisywać bo miejsca by nie starczyło :) wszystko powie ci lekarz i na ulotce przeczytasz. wiek jest istotny, ale zagrożenie jest u kobiet powyżej 35 roku zycia palących papierosy - zagrożenie zakrzepicą wzrasta. co do chorób w rodzinie to lekarz też o nie zapyta. musisz znać datę pierwszej miesiączki (ile miałaś wtedy lat), datę ostatniej miesiączki, choroby twoje i występujące w najbliższej rodzinie, czy masz regularne cykle, czy używasz tamponów, czy współżyłaś - o to zapyta lekarz. dobrze że myślisz o zabezpieczeniu zanim zaczęłaśwspółżycie :) co do wizyty to naprawdę nie masz czego się bać :D

Gość nowa tutaj
dzięki wielkie za odp. :). myślicie, ze mogę zapytać lekarza jaką mam błonę i czy ewentualnie mam sie spodziewac bólu? prawde mowiąc wolałabym wiedziec takie rzeczy. no coz, mysle o zabezpieczeniu, bo nie chce sobie zmarnowac zycia.wiem ze jeszcze nie dojrzalam do macierzynstwa i pewnie nie potrafilabym dobrze wychowac dziecka. o co dokladnie chodzi z tymi badaniami hormonalnymi? czy lekarz ma obowiązek wysłac mnie na takie badania? niestety nie uzywam tamponów wiec pewnie czeka mnie to mniej przyjemne badanie

badania hormonalneto zwykłe badania z krwi. dpbry lekarz powinien cię na nie wysłać, tak jak na próby wątrobowe (też badanie krwi) żeby móc dobrze dobraćtabletki. ale niestety większość tego nie robi a jedynie eksperymentuje na nas z doborem leków metodą prób i błędów. lekarza możesz zapytać o WSZYSTKO, on jest po to aby WSZELKIE TWOJE WĄTPLIWOŚCI ROZWIAĆ :D nie ma się co wstydzić!pytaj, bo kto pyta nie błądzi! to twopje ciało i masz prawo wiedzieć :) co do badania to lekarz sam określi w jaki sposób będzie lepiej,żeby jak najmniej bólu ci sprawić i nie naruszyć błony :)

Gość nowa tutaj
dziekuje mała_agatka jestes kochana:). podobno mezczyzni sa delikatniejsi, ale jesli pojde prywatnie to chyba kazdy lekarz niezaleznie od plci bedzie deliktny, w koncu calkiem sporo im sie placi podobno...chyba bym sie troche krepowala przy mezczyznie.ile sie placi za te badnia hormonalne?czy powinnam sie o nie upomniec?i ile mniej wiecej zaplace za wizyte?

co do cen, to ja niestety nie pomogę. zawsze wszystko na nfz robię, bo do lekarza państwowo chodzę. jedyne za co płaciłam to badanie prolaktyny z obciążeniem (ale nie wiem czy ty musisz to zrobić, raczej nie). co do cen wizyt to naprawdę różnie, zależy od lekarza, od 50 nawet do 150 zł. jeżeli się bardzo krępujesz to faktycznie lepsza kobieta :) zawsze jak coś będzie nie tak to możesz zmienić. ale radzę zrób wywiad wśród znajomych, wśród rodziny. może ktoś zna super lekarza :)

Gość doooswiaadczona
wcale nie musiasz isc do prywatnego lekarza, ja podejmujac decyzje o współzyciu a było to 10 lat temu poszłam do panstwowego. czasem chodziłam prywatnie i powiem ci nie ma zadnej róznicy. Zawsze chodziłam do facetów i jestem zadowolona. Przy pierwszej wizycie powiedziałm ze to mój 1 raz ze jestem spieta i jakie proponuj mi zabezpieczenia. lekarz przeprowadzi z toba wywyiad i wspólnie cos wybierzecie. pamietam ze zaprponował drogie ja chciałm te refundowane wiec zmienił mi wybór tabsów. W zwiazku z tym ze tabletek czesto zapominałam brac po jakims czasie zdecydoawałam sie na spirale, no ale to juz w pózniejszym czasie. nic sie nie martw wszystko bedzie ok

Gość nowa tutaj
jednak za pierwszym razem wole isc do prywatnego, bo wiem ze w publicznej przychodni jest wieksza szansa ze trafi sie na kogos niemiłego. stresuje sie wiec chcialabym miec komfortowe warunki. mam jeszcze jedno pytanie, moze troche glupie, ale mam watpliwosci. czy jak juz zaczne brac pierwsze tabletki to moge sie kochac bez obaw czy powinnam sie jeszcze jakos dodatkowo zabezpieczyć?

pierwszy raz raczej prywatnie sobie idź, i raczej może do kobiety - mniejszy \"wstyd\" :P Moja prywatna wypróbowana rada - miej na sobie jakąś tunikę albo długi swetr. Wtedy na trasie parawan-krzesło nie będziesz świecić gołym tyłkiem;) Dobrze się umyj, a jeżeli jesteś dziewicą - koniecznie się wypróżnij, bo badana możesz być przez odbyt. Nic nie boli, wziernik ewentualnie (jeżeli będziesz badana przez pochwę) może być zimny, i tyle tylko tej \"nieprzyjemności\".

Gość kasia13188
ja pierwszy raz poszlam do mezczyzny, przez kilka dni nastawiala sie psychicznie a gdy juz weszlam to stwierdzilam ze lepiej do mezczyzny :) mezczyzna jest delikatniejszy niz kobieta :P