Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdfrewq

Jutro sprawdzian z matmy, a ja dalej nie wiem, jak....

Polecane posty

Gość asdfrewq

Kombinatoryka. Znam wszystkie wzory, mniej wiecej wiem, kiedy gdzie zastosować, ale dalej nie mam pojecia skąd mam wiedzieć, jaką liczbę podstawić za k, a jaką za n... :O np.: Na ile sposobów możemy uzyskać różne wyniki, przy rzucie dwiema różnymi kostkami?

Gość wariacje z powtórzeniami
6^2=36 wariacje z powtórzeniami może wypaść na przykład para (1,1) więc widać , że wariacje z powtórzeniami, wzór n^k, gdzie k to długość ciągu (czyli dwa bo rzucasz dwa razy) i n to ilość elementów w zbiorze (w tym przypadku może wypaść w jednym rzucie 1 albo 2 albo 3 albo 4 albo 5 albo 6 czyli n=6)

Gość asdfrewq
Ile możemy ułożyć flag dwukolorowych dysponując 5 kolorami? czy to będzie wariacja bez powtórzeń?

Gość wariacje z powtórzeniami
zakładając, że kolory nie mogą się powtarzać, a kolejność jest ważna (a zazwyczaj zakłada się, że jest) to wariacje bez powtórzeń, w których długość ciągu k=2 (bo ma się składać flaga z 2 kolorów), a ilość elementów w zbiorze n=5 (bo mamy do wyboru 5 kolorów)

Gość asdfrewq
dziękuję 🌻

Gość asdfrewq
a to może chodzisz ze mną do klasy :P

Gość rjkhcblerucveruiyvic hucek
jest taki algorytm podejmowania zadania ponoc 1 czy wykorzystujemy wszystkie elementy?(n) jesli tak to jest permutacja jesli nie to jest nast pytanie 2 Czy elementy sie powtarzaja? jesli tak to jest wariacja z powtorzeniami jesli nie to jest nast pytanie? 3 czy kolejnosc jest wazna jesli tak to jest wariacja bez powtorzen a jesli nie to kombinacja zdarzenia to jest k a liczba elemento to jest n