Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cheetos007

Ludzie zacznijcie jezdzić do wszystkich krajów UE a nie tylko do UK

Polecane posty

Gość cheetos007

Dlaczego wszyscy tam jadą ? to jakaś choroba psychiczna ? przecież zarobki w tej chwili wyższe są w wielu innych krajach UE ... więc dlaczego tam jedziecie a pózniej narzekacie że nie ma pracy,mieszkań albo za dużo Polaków i praktycznie same problemy ze wszystkim ? Z Polski można jechać praktycznie wszędzie (Europa) od jakiegoś czasu popularna stała się Holandia i dzieje się tam praktycznie to samo co w UK rok dwa lata temu Jeżeli wszyscy Polacy rozjechali by sie po całej Europie a przynajmniej tych najbogatszych krajach nikt by tego nie odczuł i wszyscy byśmy zarabiali i żyli za granicą w dostatku ;) Niech każdy jedzie do takiego kraju o jakim marzył i swój wyjazd nie łączy tyko z zarobkiem (wszędzie można zarobić) ale z poznaniem kultury i ludzi go zamieszkujących,odwiedzeniu wymarzonych miejsc,zasmakowaniem tamtejszej kuchni (większość polaków uważa że w UK jedzenie jest ohydne)... tak można wymieniać jeszcze długo :o Jedzcie tam gdzie wy chcecie a nie tam gdzie reklama chce ;)

Gość onauk
to, ze nie kazdy zna finski czy dunski...a ja nie wyobrazam sobie pojechac do kraju nie znajac jezyka , myc gary na zmywalku, czy zbierac pomidory i nie wiedziec ( przynajmniej na poczatku co do mnie mowia)..to jest dopiero porazka... I wyobraz sobie, ze nie kazdy jedzie byle do fabryki i pracowac w wianuszku Polakow, sa tez ludzie, ktorzy studiuja w UK, ucza sie angielskiego ( bo tak najlatwiej) i zyja na poziomie a nie na zupkach chinskich i fasolce w puszce, spiac z 5cioma kumplami w pokoju..

Gość onauk
a ja np. nie znosze jezyka holenderskiego...mieszkalam rok w Holandii i z dwojga zlego UK jest lepsze..zreszta Holandia tez juz przepelniona Polakami-wszedzie ich pelno. Moj maz jest obcokrajowcem i urodzi sie w malym miasteczku w RPA..ostatnio wpisalam jego nazwe na nasza-klasa i wyobraz sobie, ze nawet tam znalazlam paru Polakow ( oczywiscie wyskoczyli tyllko ci wpisani w www.nasza-klasa) a miasteczko liczy moze 5 tys mieszkancow..

Gość onauk
nie,nie mam na imie Agnieszka, moj maz ma na imie Nick

Gość onauk
:))) ja tez mam znajoma w UK-Polke, ktora jest z Jaco, ale ma na imie Magda:)

Gość cheetos007
Tak język jest podstawą ale to żadne wytłumaczenie bo w tym języku można się prawie wszędzie dogadać...nawet w Holandii czy Irlandii które po UK są najbardziej obleganymi krajami w UE Jeżeli ktoś chce tam studiować,poznawać ten kraj itp to ok ale jeżeli tak jak wcześniej napisałaś o pięciu robolach którzy i tak nie znają angielskiego a jadą tam w ilościach wręcz masowych staje się chore ;) W Polskich szkołach od podstawówki do LO uczymy się dwóch języków Angielskiego i Niemieckiego którymi dogadamy się praktycznie wszędzie dlaczego więc tyle robotników,sprzątaczek,kucharek,kelnerów mechaników,opiekunek jedzie tylko do UK ? :o Języka najlepiej jest się uczyć będąc na miejscu i nie jest to wcale trudne i nawet języki skandynawskie są łatwe dla kogoś kto chce ;) Przez ludzi którzy jadą do UK zupełnie obojętnie stracą ci którzy zostali tu w Polsce żeby skończyć szkołę (LO,Technikum...) ponieważ nie dostaną pracy i będą czuli sie zakompleksieni i zawiedzeni...szkoda gadać :(

Gość onauk
nie,nie znam Jaco..a Magde poznalam przez internet, bo mialysmy podobne problemy z wiza

Gość sileska01
z tego co wyglada Cheetos mieszka w Polsce i konczy LO/technikum;)) "Przez ludzi którzy jadą do UK zupełnie obojętnie stracą ci którzy zostali tu w Polsce żeby skończyć szkołę (LO,Technikum...) ponieważ nie dostaną pracy i będą czuli sie zakompleksieni i zawiedzeni...szkoda gadać "

Gość onauk
niestety nie wiem, jak ma na nazwisko...moze to i ci sami:)

Gość cheetos007
Teraz jestem Polsce ale od ośmiu lat obiecywałem sobie wyjazd do UK i z tego co widzę jak tam jest i co sie tam wyprawia straciłem nadzieję ... Mi nie marzą się domy w Polsce ani tam tylko poznanie tego kraju i zwiedzenie a przy okazji także zarobek. Nie jestem typowym Polakiem bo mimo że mam rodzinę i znajomości w Niemczech,Holandii a nawet USA nie chcę tam za żadne skarby mieszkać ponieważ moim marzeniem prawie od dziecka była Wielka Brytania ... Przez ostatnie lata dołowało mnie ... kiedy chodziłem do Technikum cały czas słyszałem że wszyscy tam jadą a ja no cóż trzeba było urodzić sie 5 lat wcześniej albo wyjechać jak dwie moje koleżanki po samym Gimnazjum :( Mam nadzieję że wszyscy zmądrzeją i inni młodsi ale podobni do mnie będą mieli szanse na wymarzoną przyszłość w wymarzonym kraju ;)

Gość sileska01
i tu cie boli....to, ze terazniejsza "zapchana" UK stracila na wartosci przez zbyt duza liczbe emigrantow i masz mniejsze szanse na prace w UK..teraz rozumiem..

Gość onauk
hmm...z tego co sie domyslam...to ktos sie podszyl pod autora..( ostatni post)

Gość cheetos007
nie tylko chodzi mi o pracę ale także o ogólne złe nastawienie Brytyjczyków do nas a także o to coś co nazywa się "ucieczka" dobre sobie "ucieczka" :D ... to chyba raczej powrót do "nowej" polski :D nie zamierzam jechać do kraju w którym jest tak potężna Polonia pozostaje czekać ... tylko na co ? czas płynie szybko i jeżeli ktoś nie wystartuje na czas to ma bardzo małe szanse ze odniesie sukces w przyszłości. Pozostaje mi tylko szukać innego kraju podobnego do UK :o tylko gdzie ja go znajdę ? :(

Gość cheetos007
nikt sie nie podszywa onauk ;)

cheetos, ilosc Polakow w UK nie powinno byc przeciez przeszkoda dla twojego podrozowania. Nie rozumiem o co ci chodzi? Takze miejsca pracy nie sa ograniczane dla pewnych narodowosci. Poprostu trzeba miec pewne umiejetnosci, wyksztalcenie i doswiadczenie. Nie wiem czy twoje kolezanki ktore przyjechaly tu zaraz po gimnazjum moga pochwalic sie dobra praca.... A uwiez mi, nawet w Londynie sa dzielnice gdzie Polakow jest jeszcze malo.

Gość cheetos007
chodzi o to że chciałem wyjechać do UK ze względu na ich kuchnię kulturę,książki,opowieści,legendy,filmy,język(akcent :D),miejsca,zabytki ...a także jedno prywatne marzenie. Nie lubię się chwalić pieniędzmi i wyróżniać z tłumu swoim majątkiem ale chciałem mieć poczucie że moja rodzina wie że jestem w porządnym kraju ostatnio rozmawiałem z kuzynem i powiedział mi że w "Angli są sami debile i ten kraj to jeden wielki pierdolony syf" jak mam się czuć ? :( to po to były dobre oceny na świadectwach po to były wyrzeczenia ? po to tyle sobie odmawiałem wszystkiego żeby teraz nie mieć przynajmniej zadowolenia z osiągniętego celu ? tyle wrednych polaków bez szkół robi sobie jaja z tego kraju a ja mam na to patrzeć ? :( Jedyne co mi zostało to znalezc daleki i niedostępny kraj i uciec od rodziny i od wszystkiego co związane z Polską bo zbyt długo tu czekałem :/

cheetos, byles kiedykolwiek w UK? Jesli tak bardzo zalezy ci na tym co mowia, mysla inni, to masz jeszcze troche dorastania

Gość ludzie jadą tam gdzie mogą
UK i Irlandia pierwsze otworzyły rynek pracy, dla odmiany w Niemczech do tej pory jest dla nas zamknięty

Gość do cheetos
glupi jestes i za romantyczny...to co??Ludzie maja nie wyjezdzac, bo ty chcesz miec panstwo dla siebie??Obudz sie chlopie..

Gość cheetos007
no to miałem po prosu chyba pecha ... bo na tyle kraj w Europie ten mój wymarzony otworzył się jako pierwszy dla polaków :( Dea Erw . nie byłem tam osobiście ale to nie znaczy że nic o tym kraju nie wiem ... przeciwnie ! znam jego historię i kulturę ale same książki,tv,internet,opowieści innych nie dadzą mi tego co bycie tam szczególnie dziś kiedy praktycznie każdy może tam być "i jest :(" całe życie jak dotąd było dla mnie ciężkie ale sie starałem i dziś kiedy nadchodzi ten dzień nie mam już sił na kolejne ciężkie dni :( zawsze było u mnie tak że miałem racje ale nikt mi nie wierzył i wszyscy dopiero po fakcje przyznawali że mówiłem prawdę :) czuję się totalnie zdołowany i nawet już nie włączam tv bo nie mam zamiaru patrzeć na zmywaczy "bogaczy" którzy śmieją sie z tego kraju i zemnie.

alez czy ci zmywacze "bogacze" jaki piszesz, zmieniaja historie czy kulture kraju twoich marzen? Widzisz, za bardzo jestes zalezny od opinii innych. Ja tu zyje od 12 lat i dla mnie ten kraj nie jest "do dupy". A i od Polakow mozna trzymac sie z daleka. Zyj dla siebie, nie dla innych

Ja nie wiem dlaczego ktokolwiek w ogole decyduje sie na wyjaz do Anglii.Ja bylam tam kilka razy i naprawde Anglicy nie zrobili na mnie pozytywnego wrazenia.Nie sa nawet w polowi tak mili i pomocni jak Irlandczycy.Irlandii nie zamienilabym na zaden inny kraj a bylam juz w kilku.

Cheetos, podobnie jak ty, wiekszosc tych osob co wyjechala do Uk, wyjechala bo to bylo ich marzenie. Spelnione czy tez nie, to inna bajka, ale oni podobnie jak ty chcieli poznac ten kraj od kuchni, zobaczyc jak sie w nim zyje, pracuje eccc. Tylko w odroznieniu od ciebie oni chwycili te szanse a ty nie. I nie mozesz miec do nikogo pretensji. Kazdy zyje dla siebie i kazdy, jezeli jest taka mozliwosc, ma prawo wyjezdzac gdzie mu sie podoba. A ze jezyk angielski jest popularny tak tez sie stalo ze wiekszosc wybiera Anglie. Inna sprawa ze ty masz spojrzenie na to kraj zbyt idealistyczne: zabytki, historia, kultura ok, ale codzienne zycie rozni sie bardzo od tego co jest przedstawione w ksiazkach. I nic dziwnego ze ci co na co dzien tam zyja i pracuja przedstawiaja ten kraj w o wiele mniej rozowych barwach niz ty. Bo tam gdzie sie zyje, ma sie tez obowiazki, problemy wiec nic dziwnego ze czasem sie tez narzeka. I niewazne gdzie wyjedziesz niezaleznie od piekna kraju, kultury, historii, pieknych krajobrazow codziennosc sprawia ze na dane panstwo nie patrzymy sie juz tak optymistycznie nawet jesli ogolnie dobrze sie nam zyje. Poza tym Polakow jest teraz pelno wszedzie w roznych krajach UE. Ja mieszkam we Wloszech, niby tu Polakow procentowo o wiele mniej niz w innych unijnych panstwach ale i tak czesto ich spotykam. Ty realizuj swe marzenia nie patrzac na innych, chcesz wyjechac do Uk, wyjezdzaj i sie realizuj ale cokolwiek zdzialasz czy nie zdzialasz bedzie zalezalo to od ciebie a nie od innych Polakow przebywajacych w UK.

Gość scissors
Ludzie wyjezdzaja do UK, bo tam maja szanse na godziwe zycie i dobrze platna prace. W takiej Hiszpanii czy Wloszech Polak kojarzy sie z biedakiem z Rosji, wiec malo kto ma szanse na znalezienie normalnej pracy z godziwymi zarobkami. Ja np. nie znosze brytyjskiego akcentu, Brytyjczykow, ale prawdopodobnie tam pojade, bo tam mam po skonczeniu studiow bede miala szanse na dobra prace.

Gość bbbaaabbbbbb
"W takiej Hiszpanii czy Wloszech Polak kojarzy sie z biedakiem z Rosji" o jakich biedakach z Rosji mowisz?

Gość scissors
Dla Wlochow Polska to to samo co Rosja, a ten kraj kojarzy im sie z wielkim ubostwem i zacofaniem.