Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

moon

Czy bebilon pepti może uczulać?

Polecane posty

corka pije to mleko juz 4 miesiące, a skórę ma nadal szorstka, czerwoną i łuszcząca sie.

Zmień dziecku mleko na Nutramigen oraz kosmetyki-moje dzieci nigdy nie miały problemu ze skórą.Zawsze w domu miałam Linomag czerwony.Fakt że śmierdzi PRL-em ale jak widać od tylu lat wciąż się sprzedaje

Gość lalakusia
moze ma skaze bialkowa? lepiej sprawdz ja tez szukalam roznych przyczyn takiej skorki, a to w proszkach itd a okazalo sie ze to skaza bialkowa

być może jest jeszcze mlekiem, które bialko ma zbyt mało shydrolizowane, może zmień na nutramigen. Kąp dzidziusia w emulsji Oilatum + mydełko Oilatum, a po kapieli smaruj balsamem A-derma. Nie jest to tania kuracja, ale działa cuda.

teoretycznie nie powinien, dlatego ze to jest preparat dla dzieci z nietolerancja pokarmowa. moze sprobuj karmic bebilonem HA?albo jakims innym preparatem hipoalergicznym. Ja bym ejszcze sprobowala, jak pisala kolezanka wczesniej zmienic proszek, kosmetyki, kapac moze w OIlatum?

kosmetyki, które stosje to wyłacznie kosmetyki dla alergików tpu oilatum, balneum, oilan itp plus takie przepisane przez pediatrę na receptę Moja córka ma skaze, więc dlatego podaje jej bebilon pepti, tez wg. zalecen lekarza, bebilon HA jest dla dziecki,u których istnieje ryzyko wystąpienia alergi na mleko, a moja córka ma już stwierdzona na 100% Myslałm nad nytramiganem, ale nie wiem czy w tym wieku przyzwyczi si do nowego smaku????

Zmień na nutramigen, myślę że oba mleka mają podobny smak, zresztą cenę chyba też, oby dwa są refundowane w połowie jeśli masz receptę, nawet jeśli na recepcie będziesz miała wypisany bebilon to w aptece i tak sprzedadzą ci na tą receptę nutramigen jeśli poprosisz. Dobrze kupić puszkę jednego i drugiego, potem zrób tak: np. 5 miarek bebilony i jedna nutramigenu, kolejnego dnia 4 miarki bebilonu i 2 nutramigenu codziennie zmniejszaj miarkę bebilonu a dawaj więcej nutramigeniu. Dziecko nawet nie zauważy zmiany. Co do kosmetyków, na policzki używam alantan plus ok 6 zł w aptece. Choć muszę przyznać że dzieci ze skazą zawsze mają inną twarzyczkę. Ja walczyłam ze skazą 12 miesięcy, po roku zaczęłam delikatnie wprowadzać serki, potem mleko Nan. Teraz synek ma rok i 5 miesięcy - skazy nie ma :)

Gość bebilon pepti
raczej nie powinien uczulać gdyż jest hydrolizatem bialka mleka krowiego ale niestety może. Spróbuj nutramigenu, w nim bialko poddane jest jeszcze większemu rozbiciu i raczej nie powinien powodować alergii, ale zanim zmienisz mleko wyeliminuj wszystkie pachnące cudahe kosmetyczne i kup serię oilatum albo z La Roche.

Witam. Mam ten sam problem, moje dziecko najprawdopodobniej jest właśnie uczulone na bebilon peptti, ale tym razem lekarka przed kolejną zmianą mleka zaleciła zrobienie testów. Peptti uczula jeżeli dziecko jest uczulone na białko krowie, bo jest jego pochodną.Czekamy na wyniki żeby sprawdzić czy jest również uczulony na soję. Koszt testów, na kilka odczynników, które są istotne u małych dzieci (mój synek ma 3,5 miesiąca) to 45 zł, gdyż nie są refundowane. Dodatkowo ma atopowe zapalenie skóry, więc jego twarzyczka, nogi i ręce są szorstkie.Stosujemy do kąpieli Balneum plus, a teraz dostaliśmy robioną maść witaminową bo inne rzeczy niewiele pomagały.

nie napisałam wczesniej, ale moja mała tez niestety ma atopowe zapalenie skóry.... szorstkie ma całe ciało, ale najgorsza jest twarz, bo cała jakby w czerwonej wysypce. Dziecko cały czas sie drapie...No i do tego nie mozemy pozbyć się ciemieniuchy, która jest częstym \"gościem\" przy azs

mści cholesterolowej, jakiejs innej aptecznej masci robionej na recepte, balneum lub aquaphor

Dzięki za odpowiedź, ja na razie szukam właściwego preparatu bo wszystko pomaga ale tylko na chwilę. Jutro idę na te testy może to coś pomoże.

Tak, dokładnie nie pamiętam ich nazwy ale pobierana jest krew na alergeny pokarmowe, które dotyczyć mogą tak małego dziecka, na wynik czeka się 2 tygodnie

Gość lek med
Bebilon pepti i nutramigen mają ten sam stopień hydrolizy -róznia sie rodzajem białka do hydrolizy (a dokładniej stosunkiem dwu rodzajów białek) ,oba MOGA UCZULAĆ.Dla dzieci którym żywienie tymi preparatami nie przynosi efektu jest przeznaczone mleko o większym stopniu hydrolizy-t=j bebilon amino.

zekanna, a w jakim wieku jest Twoje dziecko? czy testy z krwi pozwalaja na dokładne okreslenie na co uczulone jest dziecko? -->lek med a bebilon amino jest na receptę? czy mam zmienic mleko na inne?

Gość lek med
Co do badania to chodzi o IgE specyficzne przeciwko białkom mleka krowiego-moze ono wypaśc ujemnie nawet w przypadku istniejącej alergii ale gdy pacjent jest na diecie bezmleczej-czyli np bebilonie pepti.

Gość lek med
tak ,jest na freceptę podobnie jak dwa wyżej wymienione.

Zalozylam osobny topik, ale moze ktoras z mam karmiacych nutramigenem szybciej tu zajrzy... Jak czesto robia kupki dzieci na nutramigenie? I jaki jest kolor i konsystencja?

Gość lek med
Stolce moga być częsciej lub rzadziej niż wczesniej.Moga być luxniejsze albo bardziej zestalone-nie ma reguły. Kolor natomiast MOŻE byc zielonkawy. O zapachu nie wspominam :-O

Gość ILONA 18
MOJ MIESIECZNY SUYNEK NA POLICZKACH MA KROPKI CZERWONE I MU TO NIE SCHODZI KARMIR BEBILONEM1,I MA SUCHA SKORE NIEWIEM CO ROBIC???CZY MIENIC MLEKO ALE NA JAKIE??

Gość ILONA 18
JESZCZE MOJEMU MALUSZKOWI SIE STRASZNI ULEWA...

Gość lek med
Zdecydowanie powinnaś obgadac ta sprawę z waszym pediatrą. Moze to własnie alergia na mleko.

moon-mój mały ma 3 miesiące.Testy które będę robić są na mleko krowie, jajka kurze, soję, pszenicę i tp. reszty nie pamiętam,ale to dla mnie w tej chwili najważniejsze. Mały źle toleruje peptti dostał wysypki oraz ciemienuchy której nie da się zczyścić.Dodatkowo najgorsze jest to że załtwia się co 2-3 dni w wielkich boleściach na zielono. Nie ma zatwardzenia, ale nie mogę patrzeć jak biedaczysko się męczy.

Gość lek med
Ale przecież w tym przypadku nie ma sensu robić badań na alergie na pszenicę, jajo itp-przecież 3 miesięczny maluch jeszcze sie z tym nie widzial więc nie mogł wytworzyc przeciwcial na te alergeny-nawet jezeli w przyszłości okazałoby sie ze alergie na te produkty ma. Podobnie jak nie ma specjalnego sensu badac uczulenia na mleko jezeli od kilku tygodni pozostaje na diecie hydrolizatowej! Mozna spróbowac jedynie zmienić hydrolizat bo nutramigen w odróżnieniu od bebbilonu pepti nie ma laktozy która moze być przyczyną dolegliwości brzusznych . A jeśli nie to ewentualnie bebilon amino-ALE TE BADANIA o których piszesz nie maja sensu!

też mi się tak wydawało ale to zalecenie mojej lekarki, my na bebilon peptti przeszliśmy z nan, ten zestaw testów robi się w całości, a nie na poszczególne alergeny.Mały cały czas wygląda jakby miał skazę, nie pomyślałam że to przez to mleko. Jeżeli chodzi o te testy to ja zrozumiałam że lekarka chce sprawdzić czy można mu podac mleko sojowe.

Gość lek med
Jesli nigdy nie pil mleka sojowegpo to nie bedzie mial przeciwcial i badanie będzie ujemne nawet jak nie toleruje soi. Mleko sojowe nie nadaje sie na dietę eliminacujna jezeli dziecko demonstruje dwa potencjalne objawy alergii-czyki skóra atopowa i kłopoty z brzuszkiem.Wg mnie nie nadaje sie więc dla Twojego maluszka. Jedyne wyjście to dokonać próbe proowokacji -podać mleko modyfikowane-na 2-3 tygodnie i zbadać czy ma uczulenie na samo mleko badając przeciwciala na mleko.Jezlei na tej prowokacji bardzo by sie pogarszało to przerwać i włączyć bebilon amino.\ Tak to wygląda. Ale najpierw można podać nutramigen -ze względów o ktorych pisałam powyżej. Pozdrawiam!