Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myszabrum

Niedoczynność tarczycy

Polecane posty

Gość myszabrum

Witam wszystkich, czy są tu osoby cierpiące na tę dolegliwość? mam szereg objawów wskazujących na niedoczynność (wypadanie włosów, niechudnięcie mimo ostrej diety, wypryski na twarzy, problemy z koncentracją, dziwna" skóra na łokciach itp.) Czeka mnie wiec pierwsza wizyta u endokrynologa. Czy od tego powinnam zacząć? Czy może od lekarza "ogólnego", który mnie skieruje? Zakładam raczej wizyty prywatne. Czy są jakieś badania, na które powinnam bezwzględnie nalegać? I czy zaczynać od polecanego specjalisty, czy na początek wystarczy endokrynolog "pierwszy z brzegu"? Acha - mam 36 lat, objawy obserwuję od lat wielu, ale od paru miesięcy nasiliły się w stopniu nie do wytrzymania. Niedoczynność miała też moja babcia. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam serdecznie :) Mysz

Gość jammmm
Jezli stac Cie to idź od razu prywatnie do endokrynologa.Jezli nie ,to idź najpierw do rodzinnego,on Ci da skierowanie do specjalisty,ale domagaj sie aby to był endokrynolog a nie jakis inny ,bop czesto ogolni lekarze robia jakies tam specjalizacjei lecza choroby tarczycy ale to juz nie to co specjalista z prawdziwego zdarzenia.A co do wynikow to albo juz rodzinny da Ci skeirowanie na wyniki albo dopiero endykrynolog.Wiem ,ze trzeba zrobic USG tarczycy,TSH i cos tam jeszcze.Poszukaj na ten temat artykułow w necie.

Gość ewqa2
Skoro raczej chcesz leczyc sie prywatnie, to idz prywatnie zrob sobie Tsh, przeciwciala, ft3, ft4. Komplet badan plus USG tarczycy. Lekarz rodzinny na poczatek da ci skierowanie na TSH, a potem dopiero musisz sie dostac do specjalisty, a to dlugo trwa. Z wynikami poszukaj dobrego endokrynologa w swojej miejscowosci, o ile beda poza norma.

Gość myszabrum
Dzięki dziewczyny :) Pójdę prywatnie. OK, czyli idę do prywatnej przychodni i życzę sobie badań: TSH FT3 FT4 USG tarczycy przeciwciała TPO i TPG Rozumiem, że wykonają mi te badania bez skierowania? A potem dopiero z papierkami do endokrynologa? PS. Badania robi się na czczo? Pozdrawiam :)

Gość jammmm
Zadzwon do labolatoruim ,tam Ci poweidza czy na czczo czy nie

Gość myszabrum
PS 2. Acha, i czy ma znaczenie dzień cyklu miesiączkowego, w którym to się robi?

Gość najsmieszniejsze
ja robie na czczo

Gość ewqa2
Lepiej zrob na czczo, mozesz jeszcze przy jednym kluciu zrobic morfologie z rozmazem i zelazo. NIe ma znaczenia dzien cyklu, nie rob badan tylko podczas okresu, badanie te prywatnie nie wymagaja skierowania.