Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hellishbloodystorm

test von Thuna

Polecane posty

czy ktoś chce zrobić? test ujawnia, na co jesteśmy wyczuleni w odbiorze werbalnych komunikatów. od razu wyjaśniam, dlaczego na uczuciowym - bo na tym tle często powstają konflikty ;), i może komuś pomoże zrozumieć, dlaczego :) jak nie będzie chętnych, daję temat do kasacji :classic_cool:

Gość GG5425301
ja sie chetnie dowiem czegos wiecej o sobie..

Gość ja też jestem ciekawa
;)

Gość bursztynek-.....
ja też chętnie się czegoś dowiem..

Postawcie się kolejno w roli: 1. pracownika, 2. matki, 3. chłopaka, 4. męża, 5. pani domu. Zakreślcie odpowiedź, której WY byście udzieliły/-li: 1. Dyrektor mówi do ubierającego się pracownika: \"Pan wychodzi?\": a. Niestety, nie mogę zostać. b. Wczoraj pracowałem po godzinach, chyba mam prawo do odpoczynku. c. Widzę, że jest pan zdziwiony. d. Tak, właśnie się ubieram. 2. Córka oznajmia matce, która przygotowała sobie kanapkę: \"Ta kanapka ma 500 kalorii\": a. Wiem, że martwisz się o moje zdrowie. b. Wiem, ale i tak ją zjem. c. Uważasz, że jestem za gruba? d. Masz rację. Czytałam o tym. 3. Chłopak zaprasza dziewczynę do kina. Ona pyta: \"Jak długo będzie trwała ten film?\": a. 125 minut b. A co, boisz się, że nie wytrzymasz za długo w moim towarzystwie? c. Dlaczego pytasz? Nie lubisz długich filmów? d. Jest dość długi, ale odwiozę cię do domu. 4. Żona, wchodząc do domu, mówi: \"Jestem dzisiaj okropnie zmęczona\": a. A myślisz, że ja to nie jestem zmęczony, jak wracam z pracy? b. Pracowałaś dziś wyjątkowo długo. c. Ok. To ja dziś zrobię kolację i położę dzieci spać. d. Biedactwo! Musiałaś mieć dziś strasznie ciężki dzień! 5. Pani domu proponuje gościowi kawę. Gość odpowiada: \"Nigdy nie piję kawy przed południem\": a. Nie ma sprawy. Mam dobrą kawę. b. Widzę, że dbasz o swoje zdrowie. c. A ja piję codziennie i nie widzę w tym nic złego. d. Aha. Do dwunastej ani trochę kawy.

ok, kto zrobił, ten zrobił, teraz sobie do każdej swojej odowiedzi dopiszcie odpowiednio: 1. a. ap b. rel c. us d. rze 2. a. us b. ap c. rel d. rze 3. a. rze b. rel c. us d. ap 4. a. rel b. rze c. us d. ap 5. a. ap b. us c. rel d. rze

zniesmaczona - zrobiłaś już? i dopisałaś? jak dopiszecie, podliczcie, ile każdej kategorii macie razem, czyli ile \"rze\", \"rel\", \"ap\" i \"us\" dajcie znac, jak skonczycie:)

Gość no podaj klucz odp kobieto
:)

ja skonczylem i jestem ciekawy a i w ost pytaniu to dziwne te odpowiedzi ja bym powiedzial ze nie ma sprawy a nie gadal o zdrowiu czy cos:P

Gość całus ponoworoczny
no i co dalej??????

Gość całus ponoworoczny
ja mam 2 rze i 3 ap , to dobrze?:o

ja mam 2 rel i po 1 ap , us rze

Gość Jooletka
1. d 2. c 3. d 4. d 5. b

nie widzę wszystkich postów :O Przewaga odpowiedzi: AP - ucho szczególnie wyczulone na płaszczyznę apelową - to, co chcemy wywołać, jakie zachowania. Czyli słysząc komunikat, wychwytujesz, co osoba mówiąca chce, abyś zrobił. US - ucho szczególnie wyczulone na płaszczyznę ujawniania siebie - jakie są emocje mówcy. Czyli słysząc komunikat, wychwytujesz, co czuje osoba mówiąca. RZE - ucho szczególnie wyczulone na płaszczyznę rzeczową - to, co jest bez podtekstów. Czyli słysząc komunikat, dla ciebie słowa mówcy znaczą to, co znaczą dosłownie. REL - ucho szczególnie wyczulone na płaszczyznę relacji - ustosunkowanie się do innej osoby. Czyli słysząc komunikat, wychwytujesz, jaki mówca ma stosunek do ciebie.

Gość BBBBBBBBBBBBB
ja mam: 2 rze, 3 ap. Co to znaczy i na co mi sie przyda?

Gość Jooletka
w punkcie 5. Pani domu proponuje gościowi kawę. Gość odpowiada: "Nigdy nie piję kawy przed południem": a. Nie ma sprawy. Mam dobrą kawę. chyba ma byc herbate??? czyli ze proponuje cos innego niz kawa

Gość BBBBBBBBBBBBB
pięknie! ani emocji ani stosunku do mnie ludzi nie wychwytuję! :(

Gość całus ponoworoczny
chyba nawet jest w tym troche prawdy :)

Wyjaśnienie na przykładzie: Żona sprząta mieszkanie. Postawiła buty w przejściu w przedpokoju. Mąż wraca do domu i potyka się o te buty. Zniecierpliwiony krzyczy: \"Czy te buty muszą tu stać?!\" Potencjalne wypowiedzi żony z uchem: AP - Już je sprzątam! US - Widzę, że jesteś zły. RZE - Muszą. REL - Nie miałam czasu posprzątać. Znów się czepiasz!

Gość całus ponoworoczny
ja podtekstów nigdy nie łapię:) a jak łapię to mnie denerwują:)

Jooletka - tak, miało być herbatę ;) UWAGA. tu nie ma czegoś takiego, jak zły sposób odbierania, czy dobry. tylko teraz zwróćcie uwagę, że jak mówicie facetowi z uchem relacyjnym, a same macie np. apelowe \"kran cieknie\", to on w życiu się nie domyśli, ze ma ten kran naprawić :D

Gość ja też jestem ciekawa
hehe, u mnie sie zgadza :D Ja faktycznie jestem bardzo wyczulona na stosunek innych do mnie :D

Gość całus ponoworoczny
skąd masz ten test?