Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mkk

karmienie 11 miesięcznego dziecka...

Polecane posty

Gość mkk

Chciałam zapytać czy dobrze karmię moją córkę: o 6 je 180 ml mleka, ok.10 deserk, o 12 obiad, o 15 znow 180 mleka i ok.20 kaszke na kolację...w nocy nic nie je w między czasie daję jej chrupki i picie,,,niestety nie ma zębów i nie moge jej podawać innych rzeczy jeszcze....

Gość mkk
może podpowiecie mi czy nie daje za dużo mleka, czy coś innego mogę w zamian podac...

dobrze karmisz dlaczego nie jesli dziecko nie płacze i jest spokojne to znaczy że jest najedzone i dobrze

Gość pilka
no troche sporo tego mleka..ja bym wyeliminowala to mleko o 15. fakt, ze nie ma zabkow utrudnia sparwe, ale zawsze pozostaja serki dla dzieci, tarte owoce, banan.

Jajecznica np. popołudniu , ja zwykle koło 16 daję serek homogenizowany albo jogurt .

Gość mkk
ale wszędzie jest napisane, że mleka powinno być ok.600 ml dziennie,,a ona nawet tyle nie zjada

Gość papatttkii
moja niestety tez mleka nie chce i musze kombinowac jak jej przemycić, za czorta nie zje 600 ml, jak 200 wcisnie to wszystko, martwie się, ale co zrobić ... na widok butli z mlekiem moja córa autentycznie ma odruch wymotny, to samo kaszka. Dlatego zeby wcisnąc jej mleko jakkolwiek robię jej na nim biszkopty (akurat to zjada, ale nie za duzo), rano babcia jakoś wciska jej kaszkę lub kleik ryzowy, musi tez kombinowac czy na rzadko, czy na gesto dac ... Trezba uzupełnić jej dietę, dlatego dostaje i danonki, i twaróg chudy z jogurtem naturalnym , posmaruje chlebek serkiem kiri (ma tylko 2 zeby, wiec tez musze kombinowac).

Gość aparat
Przynajmniej 2 razy dziennie podaje sie mleko tak małemu dziecku.

Gość pilka
rita101 widze, ze masz dzieciaczki z 10 -letnia roznica wieku. jak syn przyjal siostre?

Wydaje mi sie,że karmisz ok,mleka tez wystarczajaco.Moja nigdy nie jadła tyle co było napisane w zywieniu niemowlat.

pilka Super przyjął bo razem z nami długo czekał na rodzeństwo , jest bardzo opiekuńczy , mała uwielbia zabawy z nim. Dla nas jest wielką pomocą , bo naprawdę chętnie się nią zajmuje i można dużo innych rzeczy w tym samym czesie zrobić. Niestety przy takiej różnicy wieku to tak jakby oboje byli jedynakami ... Wracając do tematu to można jeszcze dawać budyń , kisiel ....

Gość mkk
daję zółtko do potraw, czasem kawalek bulki, bo ona zębów nie ma i jest problem z innym jedzeniem....

Podobno dziecko między 10 a 12 miesiącem życia powinno dostawać posiłki mleczne 3 razy dziennie ... a czy są one w postaci mleka. kaszki czy kleiku to jest już bez znaczenia :) Moja córcia ma 10 miesięcy i też nie ma ani jednego ząbka więc jej dieta też jest trochę ograniczona. Nasz dzienny jadłospis wygląda mniej więcej tak: godz.8.00 - mleko modyfikowane (ok.200ml-300ml) godz.12.00 - zupka godz. 16.00 - mleko modyf. (ok.200ml) lub kaszka mleczna godz.19.00 - serek Danio z owocami lub Danonki godz. 22.00 - mleko modyf. z dodatkiem kaszki mlecznej (ok.200ml-250ml) W miedzyczasie córcia pije herbatkę i soczki oraz je chrupki kukurydziane, herbatniki, czasem budyń, owoce (np.mandarynki, banan, jabłuszko) i często je też trochę z mojego obiadku (np. zmieniaczki z kotlecikiem, naleśniki czy pulpeciki z kluskami).

Gość nieśmiała sugestia
Nie rozumiem,podajecie przykłady zywienia niemowlat a zaraz wypisujecie,że daje dziecku danonki i cytrusy.a o tym nie czytacie kiedy to się daje?Cytrusy po roku,co do dananków,to mamy róznie pisza.Daja nawet 6 miesiecznemu dziecku więc po co producent zaleca od 3 roku zycia????CIEKAWE podejście.

Gość nieśniała sugestia
A naleśniki to chyba na modyfikowanym mleku???

Gość tinka666
Moja córcia ma 10 miesięcy i mam taki sam z nią problem. Widząc że idę z mlekiem zaczyna krzyczeć, odpycha butelkę i macha rączkami żeby mi ją wytrącić. Czasem wypije 150 ml z kaszką ryżową to jest już dobrze... wtedy kiedy nie chce pić przelewam mleko do miseczki robię na gęsto i zjada prawie 180 ml Wracając do karmienia ja podaję małej: co drugi dzień kisiel z owocami,budyń na mleku modyfikowanym,Danonka,owoce z jogurtem, bułkę na mleku,chlebek z chudym twarożkiem lub dżemem,zjada chrupki, pije nektary i herbaty. Ciastka i herbatniki staram jej się ograniczyć do minimum... podaję jej w zamian wafle ryżowe. Obiady zjada prawie wszystkie takie jak my, ostatnio zachwyciła ją jajecznica...:)

Gość danonki sa
naladowane cukrem, banany i cytrusy sa silnymi alergenami czy tak trudno poczytac kiedy jaki produkt mozna wprowadz do diety dziecka? mamy a potem sie wymadrzacie czego t juz wasze dziecko nie je-z tym, ze jak ktos to czyta to sie za glowe lapie

Gość danonki sa
podobnie nie sa wskazane chrupy kukurydziane...

Gość moja ma prawie 11 mc
i jej menu wyglada nastepujaco : godz 8 rano - mleko zageszczone kleikiem ( 2 miarki ) 210 ml godz 11 kaszka ryzowa godz 15 obiadek wielowarzywny z mieskiem godz 18 - deserek owocowy , do tego chlebek , co drugi dzien pol zołtka jajka , czasem kawlek rybki na parze , zamiast chlebka czasem biszkopt. godz 20.30 mleko zageszczone kleikiem ryzowym ( 3 miarki ) w miedzy czasie dostaje do picia wode , oraz do jedzenia chrupki . w nocy niczego nie je ani nie pije

Gość basiasia
dziewczyny a jak robicie taka jajecznice? i bialko tez juz wolno w 11 mcu? a jaki gatunek ryby, bo jeszcze nie dawalam.... a budyn to taki z torebki tylko na mleku modyfikowanym?

Gość moja ma prawie 11 mc
rybka ktora robie na parze nazywa sie pstrąg - to jedna z najczystszych ryb

Gość zofka2
Moj synek zajada sie lososiem i dorszem gotowanymi na parze,a co do posilkow jakie zjada to o 8ej kaszka mleczna,o 11tej zupka,14ta drugie danie,17 kaszka owocowa lub kisielek z owocami,a na kolacje o20tej kaszka mleczna.Ostatno mielismy klopoty z luznymi kupkami i wysypka wiec odstawilam gluten,jest lepiej...pozdrawiam

Gość kuzza
moja córka ma 10 mies i je raczej małe porcje i to wygląda tak: 6.00 120-150ml mleko 9.00 100-120ml kaszka na mleku 12.00 120-150ml mleko 15.00 obiadek ok 180-200ml 18.00 deserek albo jogurt albo to i to 20.30 180-200 ml mleko z kaszką albo kleikiem między czasie chrupki ,herbatniki, biszkopty i soczki i herbatki zębów ma 8 wiec nie ma problemu z gryzieniem żółtko co drugi dzień do obiadu

Gość a może jakieś mamy karmiące pi
piersią się wypowiedzą?

ja karmię piersią , mój synio ma 9 miesięcy i nic praktycznie nie chce oprócz piersi ale troszkę dokarmiam pierś na żądanie tak co 2-3 godz obiadzik czasem słoiczek - zje może pół średniego słoiczka albo zupka, warzywa na parze i mięsko głownie kurczak i wieprzowinka i potem cały dzionek pierś na kolacje po kąpieli tak o 18-19 mleko hipoalergiczne z kaszką kleikiem ryżowym a tego mleka to 90 ml raz dziennie bo straszny z niego nie jadek co do innych potraw - nie chce jeść owoców czasem kawałeczek bananka na parze - pije tylko wode bo nic przeważnie innego nie chce natomast lubi mięsko upieczony schab itp bardzo ubogie te nasze jedzonko ale co ja poradze jak on nie chce mimo to rozwija sie prawidłowo i ma 3 ząbki i a do tego alergik wiec mało mamy możliwośći

ja karmię piersią , mój synio ma 9 miesięcy i nic praktycznie nie chce oprócz piersi ale troszkę dokarmiam pierś na żądanie tak co 2-3 godz obiadzik czasem słoiczek - zje może pół średniego słoiczka albo zupka, warzywa na parze i mięsko głownie kurczak i wieprzowinka i potem cały dzionek pierś na kolacje po kąpieli tak o 18-19 mleko hipoalergiczne z kaszką kleikiem ryżowym a tego mleka to 90 ml raz dziennie bo straszny z niego nie jadek co do innych potraw - nie chce jeść owoców czasem kawałeczek bananka na parze - pije tylko wode bo nic przeważnie innego nie chce natomast lubi mięsko upieczony schab itp bardzo ubogie te nasze jedzonko ale co ja poradze jak on nie chce mimo to rozwija sie prawidłowo i ma 3 ząbki i a do tego alergik wiec mało mamy możliwośći

Gość o dżizzzz
też nie łapię tej mody na danonki :O Karmicie dzieciaki tym szajsem jak byście nie mogły mu same twarożku z mlekiem czy odrobiną śmietanki zrobić :O Normalnie teraz danonek jest traktowany jako coś oczywistego w diecie dzieci. Kurde, pogięło was wszystkie czy jak ? Danone produkuje największy mleczny syf w Europie na dodatek za śmiesznie wysokie ceny. To już lepiej byście kupowały twarożki z polskich mleczarni, które nie walą tony chemii do litra mleka czy twarogu :O