Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Ondyna

szukam przepisów na dania z czerwonej kapusty

Polecane posty

dziewczyny, błagam o pomoc - teściowa uszczęśliwiła mnie główką czerwonej kapusty wielkości piłki do kosza. Znacie może jakieś sprawdzone przepisy z użyciem czerwonej kapusty? Zasmażana typu \"do schabowego\" nie wchodzi w grę :D Będę bardzo wdzięczna za sprawdzone pomysły. Net roi się od przepisów, ale wolałabym mieć pewność, że ktoś to przede mną wypróbował i stwierdził, że dobre ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzięki :) wrzucałam w wyszukiwarkę "kapusta czerwona", "modro" nie przyszła mi na myśl. Czy ktoś wypróbował jakiś mniej tradycyjny przepis? Może sałatkę, surówki, kulebiak? Co jeszcze można zrobić z takiej kapusty?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zawsze możesz zrobić gołąbki :) Czy raczej łabędzie, jeśli faktycznie kapusta jest tak wielka jak mówisz - jeśli wejdzie Ci do jakiegoś garnka, żeby ją obgotować :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 średnia drobno pokrojona cebula olej słonevcznikowy 350g cienko poszatkowanej czerwonej kapusty 2 starte jabłka 50g rodzynek 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki czerwonego wina sól,pieprz Rozgrzać olej, włożyć cebulę, smażyć na małym ogniu 10-15 minut, aż będzie bardzo miękka.Dodać kapustę, jabłko,rodzynki oraz przyprawy i dusić pod przykryciem 5 minut na średnim ogniu. Wlać wino dusic 15 minut,od czasu do czasu zamieszać dolewając w razie potrzeby trochę wody.Doprawić do smaku. Czerwona kapusta z kiełbaskami główka czerwonej kapusty (ok.1,5 kg) 30 dag kiełbasek koktajlowych 8 frankfurterek 2 cebule szklanka wytrawnego czerwonego wina szklanka bulionu olej 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cukier, pieprz i sól Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju. Kapustę drobniutko poszatkować, wrzucić do garnka, wymieszać z cebulą. Następnie wlać wino, bulion,dodać przyprawy, lekko posolić i gotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez 30 minut. Kiełbaski koktajlowe zostawiamy w całości, frankfurterki kroimy w kawałki wielkości kiełbasek koktajlowych, wrzucamy do kapusty, mieszamy i dusimy 10 minut. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Danie to mozna podać z ziemniakami lub pieczywem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
super, kochane jesteście 🌻 :) mella, kapusta rzeczywiście jest monstrualna, ale mam gdzieś taki ogromny garnek :D Robiłaś kiedyś gołąbki z czerwonej kapusty? Różnią się jakoś zauważalnie od tych z białej? Poza kolorem, oczywiście...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agnieszk_a, wypróbowałaś te przepisy z winem? Wyglądają bardzo fajnie, tyle że nie mam w domu wytrawnego, czy czerwone półsłodkie będzie się nadawało?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dostałam jeszcze jeden przepis przed chwilą - wrzucę, może ktoś też będzie chciał skorzystać: 1/4 głowki kapusty czerwonej 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka kukurydzy 1 por majonez Poszatkować drobno kapustę, pokroić na kostkę pora (bok 3mm). Kukurydzę i fasolkę odsączyć, przelać wodą. wrzucić w michę, posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać. Spożywać z apetytem :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kulebiak we francuskim zwykle robiliśmy z kiszonej z grzybami, albo z białej z jajkiem i ryżem, pycha :) Jak zrobię z czerwoną, to wrzucę recenzję - chyba, że mi wyjdzie jakieś paskudztwo, wtedy będę milczeć wstydliwie :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ok - kapusta zamordowana, składam meldunek :D - przepis na sałatkę z fasolą, kukurydzą i porem świetny. Na dodatek bardzo dobrze sie przechowuje. - kapustę duszoną na czerwonym winie /przepis na kapustę z frankfurterkami/ robiłam w dwóch wariantach - połowa dla brata wegetarianina /bulion był warzywny/, a do drugiej dodałam pół kilo podsmażonej z czosnkiem mielonej wieprzowiny i parę łyżek octu balsamicznego i oregano. Wina dałam więcej niż w przepisie, było półsłodkie, ale nie da się tego wyczuć w potrawie /czyli wsio ryba jakie wlewasz/. Z obu zrobiłam kulebiaki z ciastem francuskim, oba wyszły fantastycznie. Na gołąbki nie starczyło mi już energii. Jeszcze raz dzięki, dziewczyny, za przepisy i sugestie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

×