Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

flowersss

czy mogę odzyskać vat za materiały budowlane?

Polecane posty

będę w najbliższym czasie kupować duuużo materiałów budowlanych... czy jako osoba bezrobotna (staż to nie praca :p) mogę składać do urzędu skarbowego wnioski o zwrot vat-u? ten vat 22% to jakaś paranoja... ja nie rozliczam się z urzędem skarbowym w ogóle...bo jako bezrobotna osoba mam Pit zerowy, więc czy mogę liczyć na ten 15-procentowy zwrot ze skarbówki? (oczywiście będę miała faktury) czy urząd nie przyczepi się do mnie, że skąd mam kasę na mat.budowlane skoro nie pracuję? POMOżCIE ! :)

a w ogóle..to tel do Twojej skarbówki...zadaj im pytanko...i wszystko bedzie jasne:)

no zadzwonię tam, ale myślałam że może ktoś z Was będzie może widział :( ja też myślałam od poczatku, ze jako bezrobotna nie mogę sobie odpisać tego podatku...no ale wczoraj gadałam z szefem z ekipy budowlanej którą będę zatrudniać, jak to jest z tym podatkiem i czy nie mógł by części materialów wziąc na siebie, by płacic 7vat ...okazało sie że on może brać tylko materiały na wykończeniówkę,a co do reszty to powiedział, ze nie ma znaczenia czy pracuję czy nie...i że mogę się ubiegać o zwrot... kurde no

Gość pewnie ze mozesz
spróbuj sama a jak nie to bierz wszystkie materialy budowlane na kogos na przykad z rodziny i niech kupuje na siebie, potem on sobie odpisze i 0odda ci kase, 15 procent od duzej ilosci mat.bud.to kupa kasy wiec glupota bylo by tak darowac skarbowce

Gość
można ale to bardzo skomplikowane :) ja biorę faktury na rodzicóów bo są właścicielami rozbudowywanej nieruchomości ale jak to rozliczę nie mam pojęcia :p

neurosa i znów się widzimy na " topiku budowlanym" :D jak tam budowa? ;) ja jestem o kolejny mały kroczek dalej - mam już okna :) To mówicie, że można coś wykombinować z tym podatkiem? bardzo by mi zależało, bo na prawdę wyjdzie dużo tej kasy... no ale na siebie brać nie mogę raczej, nie? a jak bym rzeczywiście brała faktury na kogoś z rodziny?

Gość OPIEKUNKA POZNAŃ
JAK MASZ FIRME BUDOWLANA I BUDUJESZ TO MOZESZ:)

Gość
u mnie nic się nie posuwa, facet opóźnia się z projektem i nawet blachy nie mogę zamówić :( mam nadzieję że u CIebie lepiej? :)

opiekunka- a jeśli nie mam takiej firmy?;) neurosa-> czyli czekasz na projekt tej "rozbudowki"? :( ehhh to czekanie na wszystko :o mam nadzieję, że niedługo pójdziesz już jak burza :classic_cool: u mnie , tak jak chyba pisałam....hmmm...jak by to powiedzieć..łopata jeszcze w ziemię nie wbita? 😭 na razie jestem na etapie załatwiania formalności, ale mam już projekt, drewno no i wczoraj zamówiłam okna :) a teraz rozglądam się za pokryciem dachu :classic_cool: chciałabym w tym m-cu kupić jeszcze właśnie pokrycie dachowe, płytę osb i może wełnę mineralną...ale wariatka ze mnie :D zaczynam wszystko od końca :p

Gość gość
Teraz jeśli dom spełnia jakieś tam wymogi - ma maksymalnie chyba 140m użytkowych - poddasze może być zaadoptowane ale oficjalnie nie użytkowe - więc może da się coś pokombinować to możńa odliczyć cały vat w tym programie nowym mieszkanie dla młodych. Ale w całej swojej historii nie możesz posiadać aktu własności mieszkania.

Gość gość
Zwrot vatu tylko na materiały kupione do końca 2013stego roku