Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieedowiarek

Spadek

Polecane posty

Gość nieedowiarek

Moja rodzina dostala w spadku po Dziadku mieszkanie. Od mojego urodzenia bylo mowione ze mieszkanie bedzie kiedys moje. Nie bylo zadnych prawnych pism ani nic w tym rodzaju, bo wiadomo, ze wrodzinei powinna wystarczyc dane slowo. Dziadkowie tego wlasnei chcieli. Niestety teraz po ich smierci spadkiem zajal sie Tato. I tu zaczyna sie problem. Mieszkanie przepisal na siebie, bo podobno wtedy sa mniejsze koszty calej sprawy (nie wiem, nie znam sie na tym). Nie przeszkadza mi to w tej chwili bo nie chce sie jeszcze wyprowadzac. Myslalam ze potem z kolei przepisze to mieszaknie na mnie, zgodnie z wola Dziadkow. A tu okazuje sie, ze czegos takiego podobno nie mozna zrobic, ze bedzie to wlasnosc rodzinna, przepisana na mnie i na moja siostre. Zawsze byl bardziej po jej stronie, wiec nie wiem czy sa to rzeczywiscie fakty prawne, czy jego wymysl. Bo w tej sytuacji z mieszkaniem moge sie juz pozegnac. Dlatego mam pytaie do osob bardziej orientujacych sie w temacie, czy taki spadek mozna przepisac na jedna osobe, czy trezba wlasnie na cala rodzine?

w skrócie - rodzeństwo taty powinno zrzec sie spadku na jego rzecz bo inaczej też ma prawo do tego mieszkania a tata powinien wtedy zrobić darowiznę na ciebie bo jeśli masz rodzeństwo to ono też mieszkanie dziedziczy

Gość wiem co masz na myśli
albo jeśli Tato nie zrobi darowiznę na ciebie, będziesz musiała spłacic swoje rodzeństwo by miec to mieszkanie

Gość nieedowiarek
Dziekuje za odpowiedz. Tato w swoim pokoleniu jest jedynym spadkobierca, wiec tu taj stuacja jest jasna. A dalej z tego co widze pozostaje mi liczyc na jego dobra wole

Gość mezalians
w przypadku "darowizny" nie ma żadnego obowiązku "spłaty" pozostałego rodzeństwa. Ojciec po uzyskaniu pełnych praw do mieszkania i zaspokojeniu prawowitych spadkobierów po dziadku (także "zachowków") może darować mieszkanie dowolnej osobie. W grę wchodzi najwyżej kwestia kolejnego podatku, tym razem od darowizny

Gość nieedowiarek
To chyba wlasnie o ten podatek chodzi, zeby nie ponosic dodatkowych kosztow.

Gość bu.
nie placi sie podatku od darowizn w liniii prostej