Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załłamka

zaburzenia hormonalne

Polecane posty

Gość załłamka

mam o wiele przekroczone normy męskich hormonów, czy to się do wyleczyć, czy któraś z was to ma lub miała, proszę odezwijcie się

Gość ellaa
witaj! na podstawie jakich badań stwierdzono, że masz za dużo męskich hormonów? jakie były objawy tego?

Gość załłamka
na podstawie badań poziomu hormonów we krwi a objawy to pryszcze i nadmierne owłosienie

Gość załłamka
masz też ten problem?

Gość ja tez to mam
ale normy są u mnie przekroczone nieznacznie Da się to zbić - pewnie lekarz ci przepisze proszki antyandrogenne (Zapewne diane 35), dodatkowo jeśli masz nadwagę powinnaś schudnąśc bowiem komórki tłuszczowe produkują androgeny a i przy okazji proponuję zrobić USG jajników i nadnerczy...

Gość ellaa
dzięki, również zastanawiam się nad takimi badaniami. A od jakiego lekarza miałaś skierowanie? I jaki jest koszt takiego badania? Sorry, że nie wnoszę nic nowego na Twój topic ale interesuje mnie to.

Gość załłamka
ja jestem bardzo szczupła a diane boję się brać bo naczytałam się o niej wiele złego. Czy Tobie pomogła diane 35?

Gość załłamka
skierowanie miałam od gina a koszt to 120 zł

Gość ja tez to mam
ella - robisz normalnie badania hormonalne w pierwszym lepszym labie - testosteron i androstendion - jeśli wyjdą źle to idziesz do endo i on cię dalej kieruje. jeden hormon kosztuje ok 15 - 20 zł - cięzko dostać skierowanie zazwyczaj robi się prywatnie. Ja diany nie brałam i brać nie będę bo staram sie o dziecko. jeśli jesteś bardzo szczupła to odchudzanie masz z głowy - musisz mieć przepisane jakieś leki na obniżenie androgenów. Androgeny mogą mieć dwojakie pochodzenia - albo jajnikowe, albo z nadnerycz - być może z którymś z tych organów jest coś ne tak. A powiedz - cykle masz regularne?

Gość ja tez to mam
załłamka - jeśli płacisz za badania skierowanie jest niepotrzebne - możan z ulcy zrobić.

Gość załłamka
cykle mam rególarne

Gość załłamka
regularne ;-)

Gość ja tez to mam
to super! idź zrób usg i nadnerczy i jajników i jeśli wszystko będzie ok - to po prostu musisz brać leki na obniżenie poziomu androgenów i tyle.

Gość załłamka
czy to się da wyleczyć czy załeżycie będę musiała brać te leki?

Gość ja tez to mam
wiesz co nie wiem - ale zależy chyba skąd ta nadprodukcja pochodzi i jaki jest jej powód...ja np. podobnie jak ty cykle mam regularne i wszystko jest ok, a przy okazji badań dowiedziałam się że mam zbyt wysoki poziom androgenów, a na usg wyszły cysty na jajnikach o których nie miałam pojecią, bo nie miałam żadnych niepokojących objawów...żadnych. I jesli o mnie chodzi to w tej chwili nie jestem leczona.

Gość ja tez to mam
znaczy mogłabym brać Diane, ale ponieważ działa ona antykoncepcyjie to w moim przypadku mija się to z celem.

Gość załłamka
a czy testosteron też miałaś podwyższony?

Gość ja tez to mam
nie - T. miałam akurat w normie - blisko górnej granicy ale w normie. Androstendion miałam zawyżony ciut - norma jest chyba 4.30 a ja mam 5.50. Nadnercza mam ok, ale te jajniki...ehhh

Gość załłamka
dzięki

Gość ppppp
czy w takim przypadku diane pomaga??

Gość ja tez to mam
powinno...ale wiesz jak jest. Jednym pomoże innym nie...