Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ILONA 18

pytanie o tabletni anty..prosze wejdzcie

Polecane posty

Gość ILONA 18

6tyg.temu urodzialm synka nie dostalam jeszcze okresu a karmilam 2tyg bylo ciecie cesarskie..Bardziej mi sie rozchodzi o to ze chce brac tabletki anty.mam juz recepte tylko musze wykupic,lekarka mi tylko powiedziala jak je zazywac,ale mogly byscie mi powiedziec cos wiecej na ten temat??nigdy nie zazywalam i sie nie orientuje w tej sprawie...chce wiedziec wszystko bym czegos zle nie zrobila i bym nie zaszla od nowa w ciaze!!!Chcialam dodac ze przepisala mi jakies na R ale niemoge sie doczytac... :( wiem ze przez pierwszy okres zazywa sie 7 dni.ale ja nigdy nie mialam okresu 7dni,potem przez 21dni,i powinien sie pojawic okres i przerwa 7 dni po okresie nastepne opakowanie... A jak sie nei pojawi?jak bede miec krucej okres to co?? wiem ze mozecie sie smiac ale ja naprawde nic nie wiem na tem temat...a lekarka tylko wypisala mi tabletki i kazala wyjsc bo poszlo o to ze inna dostala za porod a nie ona i mnie zjebala i dlatego nie wypytalam jej...

Bierzesz pierwszą tabletkę w pierwszy dzień miesiączki, bierzesz całe opakowanie 21 tabletek zawsze o tej samej godzinie!, potem robisz 7 dniową przerwę, a potem zaczynasz nowe opakowanie (jeżeli wzięłaś pierwszą tabletkę w poniedziałek, to już zawsze początek Twojego cyklu będzie wypadał w poniedziałek). Krwawienie pojawia się ok. 2-3 dnia po skończeniu opakowania (u mnie zwykle jest to zwykle 4 dzień), może być tak, że krwawienie nie wystąpi, jednak powinnaś zgłosić się do lekarza jeśli nie wystąpią dwa krwawienia pod rząd. To nie jest skomplikowane :) Aha, i jeżeli będziesz miała jakieś silne objawy, np zawroty głowy, wymioty czy wypadanie włosów - odstaw pigułki i poproś o wypisanie innych. Wszystko znajdziesz w ulotce. Przeczytaj ja bardzo dokładnie, ale nie daj się też za bardzo nastraszyć i oczywiście zachowaj ją w razie potrzeby :) Pozdrawiam i gratuluję :)

Tabletki ktore przepisała Ci lekarka to pewnie Rigevidon . Są to tabletki antykoncepcyjne jednofazowe ktore zaczyna się brac w pierwszy dzien cyklu ( pierwszy dzien okresu ) zażywasz kolejno 21 tabletek o stałej porze każdego dnia ( najlepiej przed snem ) a potem robi sie 7 dni przerwy w tej przerwie dostajesz krwawienie z odstawienia . Po 7 dniach czyli 8 dnia zaczynasz nowe op.

acha w pierwszych 3 op. mogą pojawic się skutki uboczne takie jak ; bol głowy ,wymioty , nudnosci ,ból piersi ,tycie wszystko to jest normalną reakcją organizmu i powinno samo minąc . Jeżeli jakikolwiek skutek uboczny będzie się utrzymywał po 3 op. tabletki trzeba odstawic oznacza to że są zle dobrane.

Gość ILONA 18
stonk-a zbytnio nie kumam tego z tymi przerwami?? 2-3dni. a jak mi zle tabletki dobrala to ne bede dzialac w 100% ???? czy na wszelki wypadek uzywac prezerwatywy..

Gość taka sobie jedna z tłumu
Jak możne tego nie kumac to takie proste !!!!!!! Jesli tabletki są zle dobrane to będą utrzymywac się ózne skutki uboczne , ale tabsy będą dzialac !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! , pod warunkiem że będziesz przyjmowac je regularnie bez biegunek i wymiotów .

Gość KYTI
A może te tabsy to Regulon a nie Rigevidon

w celu sprostowania bez biegunek i wymiotów znaczy ze jesli zaraz po zaxyciu tabletki zwymiotujesz lub bedziesz miala biegunke to one jesczzce nie zdarzyla sie wchłonąc

i doknocze, jesli tabletka sie nie wchlonie to nalezy prszyjsc kolejna alkohol i papierosy nie obnizaja skutecznosci. pigulke nie trzeba brac c do minuty, jednego dnia mozesz o 22, drugiego o 22:50, trzeciego np 23:30 nalezy jednak nie przekroczyc 12 godzin od momentu przyjmowania pigulki; poprostu masz brac o jednej porze. pigulki zabezpieczaja ciebie przez caly cykl, lacznie z przerwa kiedy wystepuje krwawienie, jesli obnizysz skutecznosc tj nie wchloniona pigulka, lub przekroczylas 12 godzin wowczas nalezy sie dodatkowo zabezpieczyc. antybiotyki i rozne tabletki (zapewne sa wymienione na ulotce) tez obnizaja skutecznosc. przeczytaj sobie ulotke.... ze zrozumieniem. najlepiej 2-3 razy :P

hmm co znaczy zle dobrane? ja to bym tak okreslila. twoj organizm poprostu nie lubi pigulek :P (danego rodzaju) co nie znaczy ze nie zabezpiecza.

Gość star99
wykup tabletki,tam bedziesz miala dolaczona ulotke.przeczytaj ja.a najlepiej 10 razy.wszystko w tej sprawie.

Gość ILONA 18
TO MOWICIE ZE WSZYSTKO JEST DOKLADNIE OPIANE ....TO SIE CIESZE :):) NA RAZIE CZEKAM NA DZIN KIEDY DOSTANE OKRES.

Gość ILONA 18
SKAD MOGE WIEDZIEC ZE TABLETKA SIE WCHLONELA CZY NIE???PRZECIEZ JA POLYKAM