Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krarara

własnie wrociłam z gastroskopii

Polecane posty

Gość krarara

straszne badanie

Gość uuuuuuuuuuu
ales sie rozpisala

ja mialam kiedys 2 razy robiona bronchoskopie - to samo tylko, ze badaja pluca, a nie zoladek

Gość jakiego.........
?? :P

to jest czesc tzw badania mechaniki oddychania - przez nos wkladaja balon z rurka do pluc i on sie napelnia przy oddychaniu, a pozniej go wyciagaja ta sama droga - to tak w skrocie

Gość krarara
to straszne gastroskopia bardzoo nie miłe badanie ale pocieszam sie bo baka za mna miala kolonoskopie badanie przez odbyt

Gość to juz lepsza
gastroskopia. ja bym se w d*pe nie pozwolila nic wlozyc

Kolonoskopia w sensie bólu nie jest taka straszna. Wiele osób twierdzi, że to badania jest upokarzające, ale nie bolesne. Gastroskopia jest milion razy gorsza. Ja co prawda dostałam znieczulenie, ale nie dało się zatamować odruchu wymiotnego. Łzy ciekły mi po twarzy, oni mnie tam badali, a ja próbowałam wymiotować. O mało się nie udusiłam. Jak będzie trzeba to kolonoskopię wykonam jeszcze raz, ale gastroskopii już nigdy, chyba że mnie uśpią.

przy bronchoskopi mozna tylko brac plytkie oddechy, jak sie wezmie wiekszy to od razy odruchy wymiotne. no i jeszcze pobieraja probki. mi raz tak pobrali, ze pozniej krwia kaszlalam. o lzach juz nie wspomne a pozniej caly dzien sie spi

Gość ewqa2
Teraz , ale raczej prywatnie mozna wykonac gastroskopie przez nos. NIe powoduje ona odruchu wymiotnego, w przeciwienstwie tej przez gardlo.

Gość 000
gastroskopię mozna też wykonać polykając taką malutką kamerkę, ona się później sama rozpuszcza więc nie trzeba jej wyciągać. Ale to badanie jest bardzo drogie, ok. 2 tys. zł. a na NFZ tego nie robią.

Gość ja uwazam
ze kolonskopia jest upokarzajaca. niby lekarz widzial wszystko, ale nikt mi nie powie, ze nie czuje sie psychicznie zle, kiedy ktos mu wklada jakas rurke w tylek

Gość ja uwazam
bo chyba kazdy chce sie pokazac z jak najlepszej strony. a odbyt nie jest zbyt ciekawym miejscem :P

Gość krarara
takie drogie?oejejuy to lepiej chyba sie pomeczyc te 10 min ja mialam robiona dwa razy kazda w innym szpitalu i ta druga poszla super przy pierwszej wymiotowalam krwia:(

Kiedyś czekałam w poczekalni u lekarza, a tam facet siedział przed gabinetem zabiegowym z napisem gastroskopia. Przyszedł, usiadł, za 2 minuty poprosił go lekarz, zniknął za drzwiami razem z nim, po chwili usłyszałam głośne charknięcie, potem cisza i po 10 minutach facet był juz PO:O Żadnego znieczulenia, nic. W sumie dziwne to było:O A ja nadal czekałam na wizytę:P

Gość Kojo
Ja właśnie pojutrze mam mieć robioną gastroskopię, niesamowicie się boje. Mam 14 lat i jestem okropna panikara, czytałam o przypadkach gdzie nie udało się zrobić badania, bo pacjentki próbowały wyrwać sobie rurę z gardła i strasznie się szarpały. Boje się, że tak samo będzie ze mną :( Najgrosze jest to, że nie dostanę znieczulenia w ogóle, ponieważ w tym szpitalu tego nie stosują.

Gość qwertyuiop7564
ja mam 15 lat i dzisiaj miałam gastroskopię ze znieczuleniem, ale i tak miałam odruchy wymiotne... ale w zasadzie najlepiej podczas tego badania się rozluźnić, nie napinać się, bo wtedy są większe. oczywiscie badanie było okropne >< ale ja bardziej się bałam wyników badania niż samego badania, na szczęście wszystko było dobrze.

Gość lolkowska
Ja też właśnie jestem po. Liczyłam na to że bedzie to jednak bardziej przyjemne, o ile można tu w ogóle używać tej kategorii i pochodnych. Masakra chociaż jakośwcześniej nie miauam cykora zupeunie. Chyba cauy tusz z rzęs zostau w gabinecie a ja myślauam, że zacharczę sie na śmierć, bo mam dodatkowo żołądek podatny na rozdmuchiwanie. Samo pouknięcie to jeszcze nic. Znieczulenie? Pic na wode haha psika kobieta gardło przełyku to nawet nie smyra... Nie wiem jak by to wyglądauo bez tego ustnika, prawie go rozgryzuam haha. Powodzenia, ale gdybym wiedziała jak to wygląda to pewnie bardziej bym cykorzyua. Kolonoskopia wg tego co mówili ludzie w korytarz uagodniejsz.oby, bo też mnie to czeka. I źe przestanie bolec mnie przełyk szybko też mam nadzieje.

Gość gość
Gastroskopia nie jest taka straszna, trzeba tylko przypomnieć o znieczuleniu (spray do ust przełknijcie tak by spłynął) Na początku następuje szok gdy endoskop wkłądają do przełyku dlatego ważne by się nie spinać i ODDYCHAĆ, nie wstrzymywać powietrza. Jeśli ktos przyszedł na czczo jak zalecają to będzie miał jedynie skurcze żołądka w momencie gdy lekarz będzie psikał wodą z endoskopu by zobaczyć dokładnie żołądek. Inną kwestią jest to czy oni ten endoskop dobrze czyszczą , bo przede mną widziałem paru żuli czy pijaczków a nikt nie chciałby zarazić się czymś w ten sposób.