Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama Julci

dysplazja stawów biodrowych- doradźcie proszę

Polecane posty

Gość mama Julci

Witam- w zeszłym tygodniu lekarz wykrył u mojej dwu-miesięcznej córci dysplazję stawów biodrowych. Założył jej rozwórkę koszli. Moja mama namawia mnie jednak, aby dzicko zaweieśc do tzw. "baby" która jej to "rozmasuje"- podobno dzieciom to pomaga, niektóre nawet nie musza podobno leżeć w tej przeklętej rozwórce. Ja się jednak boję- dzwoniłam do takiej jednej babki, a ona kazała mi ją zdjąć- ale nie wiem, czy nie popełnię błędu za ktry moja mała kiedys zapłaci- czy ktoś stosował masaże na tą przypadłość u swojego dziecka?

Gość co za głupie baby
ta baba niech sobie mózg rozmasuje

mamo Julci . Najpierw moze zapoznaj sie sama lub niech ortopeda wyjasni ci co oznacza \" dysplazja stawow biodrowych\" . Ja ci powiem tylko w duzym skrocie ze jest to \" wadliwe ustawienie główki kosci udowej w panewce stawu . Panewki sa jeszcze niewyksztalcone dlatego unierachamia sie staw w odpowiedniej pozycji zeby mial szanse byc caly czas w odpowiednim miejscu . Szyna Koszli ..jest zakladana w raczej ciezszych przypadkach . Zawsze wczesniej proponuje sie \" szerokie pieluchowanie lub podyszka Frejki .. Napisz w jakim stopniu oceniono stawy u Julci . Jesli dysplazja jest duza ..powinna nosic Aparat Koszli . I na koniec .. zapomnij o \" masazach \"..bo to najglupsze co slyszalam ..To nie jest sprawa \" wymasowania \". To jest czekanie az u dziecka wyksztalci sie prawidlowo panewka . W tym wypadku sluchaj lekarzy a nie mamy . W koncu chodzi o to zeby Julcia nie byla kaleka i mogla normalnie chodzic . Pozdrawiam ..daj opis USG lub RTG ..zajrze pozniej

Gość mama Julci
właśnie chodzi o to, że to wszystko było bardzo szybko-lekarz mówił mi cos o tej dysplazji a ja byłam tak przejęta że nic nie zapamietałam- musze teraz do niego jechać i zobaczyc opis USG, to sobie zapisze - i wtedy napisze na forum Nie dziw mi się- mama mi wpiera że mój brat miał to samo i mu masaże pomogły- a wiadomo że ja zrobiłabym wszystko żeby mojemu dzieku pomóc, z drugiej strony zdrowy rozsądek podpowiada żeby tego nie robić...

Gość babeczka piaskowa
rany..........nie rób tego bo zrobicie dziecku krzywdę.Takie leczenie potrzebuje czasu,a nie masażu!

Gość maniaczkamam
Ja proponuje wizyte u innego ortopedy, w celu potwierdzenia diagnozy. Moja kuzynka urodzila 3 miesiace temu, po 4 tyg poszla na kontrole,usg i lekarz zalecil jakies szelki (nie wiem jak to sie dokladnie nazywa), zeby nozki byly caly czas szeroko rozlozone, za rada kogos z rodziny pojechali do innego ortopedy i okazalo sie, ze wystarczy szerokie pieluszkowanie, bez katowania dziecka. Ja nie wykluczam,ze twoja corka ma faktycznie dysplazje, ale moze warto poszukac konsultacji u innego lekarza. (nawiasem mowiac ten pierwszy lekarz wiekszosci dzieci zalecal te pasy, a jak sie potem okazalo, jego zona ma jako chyba jedyna w duzym pobliskim miescie sklep z tymi pasami). A on kasuje 30 zl za usg, ktore trwa 5 sek na jedno bioderko. Jedno dziecko jest rozbierane na kozetce, drugie sie rejestruje w tym samym pomieszczeniu, trzecie matka ubiera, a czwarte jest w gabinecie, zeby pan dr nie stracil ani sekundy bezczynnie.

Dysplazji nie da sie rozmasować. Masz net, wpisz w wyszukiwarce \"dysplazja\" i poczytaj na czym to polega i jak się leczy. Rozwórka jest uciążliwa, ale dziecko się szybko przyzwyczai, zresztą nie nosi się jej b. długo.

Gość no i co tu zrobic
urodzilam sie z dysplazja bioder, do 5 roku zycia probowano mnie nastawiac szynami pieluchami i innymi cudami, skonczylo sie trzema operacjami, dzisiaj mam 26 lat, zwyrodnienie obu stawow, przykurcz miesnia lewej nogi, lewa noge krotsza od drugiej o 3 cm, krzywa miednice, skrzywienie kregoslupa a przejscie dalszej trasy satnowi dla mnie ogromny problem, mam nadzieje, ze w dzisiejszych czasach leczy sie dzieci lepiej

Gość ja też się urodziłam
z dysplazjką a lekarze nie dawali szansy ze coś sie da zrobić. A moja mam nie dała za wygraną i zawiozła mnie własnie do takiej babci i teraz wszystko jest ok z moimi nogami

Ja miałam dysplazje stawów i osobiscie nie ingerowalabym, skoro zalozyli szyne to tak musi byc. Mialam tez jako dziecko zalozoną i jakos tego nei pamietam ;) tak wiec sluchaj sie lekarzy, ta szyna na pewno pomoze, a skoro nei ma pewnosci co do masazy (pierwsze o nich slysze) to lepiej nie ryzykowac prawda. Podobno grozilo mi to w przyszlosci kalectwem na zasadzie jednej nogi krótszej. Nie martw sie nie jestes jedyna matka dziecka które ma taką przypadlosc i przezyjecie wszystko. Pozdrawiam

Gość u nas było
jeszcze gorzej, córka miała zwichniety staw biodrowy i dysplazje, wykryte jak miała 2 miesiące, trafiła na wyciąg, po miesiąu gips na kilka miesięcy łatwiej to zniosła niż ja, do wyciągu przyzwyczaiła się po niecałym dniu, z gipsem też było dobrze, jak miała ok 6miesięcy wszystko było już dobrze, szybko zaczęła nam siadać, chodzić, teraz ma siedem lat i jest zdrową, zgrabną, energiczną dziewczynką /tak ją usztywniło :) / naszych znajomych dziecko miało rozpórkę, bez problemów zaakceptowało ten fakt lepiej w tym wieku niż później, bo dziecko szybko przyzwyczaja się, no i jeszcze nie próbuje pełzać, raczkować itp jak nie macie pewności to znajdzcie innego ortopedę a nawet dwóch babinie bym nie zaufała

Gość elizabethaa 33
radziłabym ci zakłada tą nieszczęsną rozwórkę,bo nieleczona dysplazja powoduje szereg problemów tj.dziecko może nie chodzic(pewnie nawet nie bedzie stac) a potem grozi nawet operacją.Tego n ie wolno lekceważyc.

nie kombinuj ,niech dziecko nosi rozwórkę, po co ci potem kłopoty z nóżkami malucha.

Gość lepiej teraz
potem będą większe problemy, w tym wieku wszystko lepiej się kształtuje i szybciej, później moga byc komplikacje, zabiegi, operacje, a tak zleci, że nawet nie zauważysz kiedy