Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bibis24

Ciąża a TSH

Polecane posty

czy przy TSH 4,84 można spokojnie zajść w ciążę, czy trzeba jeszcze jakąś serie badań przeprowadzać?

Gość Arlletta
ja przed ciaza -w ostatnim cyklu mialam 5,35 ,a ze planowalam ciaze poszlam do endo i przepisal mi Euthyrox 25 kazal brac przez 2 tygodnie 1 tabletke potem 2 .nast. okresu juz nie dostalam bo zaszlam w ciaze a TSH mam teraz 4,35 ale nadal biore euthyrox 2x1 ,mysle ze to dzieki temu leku zaszlam w ciaze ,bo staralismy sie wczesniej 6 -mcy i nic Pozdrawiam ! i wybierz sie do endo :)

Pewnie że wizyta u endo jest niezbędna, w ciaży TSH powinno być w dolnej granicy około 1, jeżeli jest to postępująca niedoczynność to ważna jest ścisła kontrola i dobór leków bo dziecko dużo zabiera:) Lecze sie od 2 lat na niedoczynność i właśnie jestem w 2 tyg ciąży, jak masz jakies pytania to z chęcią pomogę:)

wiolaj: mam do Ciebie pytanko?? na poczatku grudnia moja ciąża obumarła :( tsh przed ciążą miałam 3,6 w ciązy 2,8 (lekarz gin który prowadził ciąze powiedział ze jest w normie wiec w porzadku) teraz po poronieniu zaczełam chodzic do innego lekarza i on wysłał mnie do endo, dodam ze kiedys (ok 3 lata temu) leczyłam sie na niedoczynnośc tsh miałam wtedy ok 4,5, brałam leki, euthyrox 75, jednak po chyba 2 latach brania zaczełąm sie zle czuc, miałam skoki cisnienia, tentno ponad 100, biegunki itp i okazało sie ze mam objawy nadczynności i odstawiono leki, potem miałam sie kontrolowac i jesli tsh bedzie w normie, a było to miałam je co jakis czas badac i jesli bedzi powyzej 4 to wtedy do endo. leków juz nie brałam we wrzesniu zaszłam w ciąże i stało sie jak sie stało, nie wiem czemu mój lekarz gin sie nie zainteresował tym tsh, mowiłam ze kiedys sie leczyłam, do endo nie wysłał, zreszta sama nie wiedziałm ze mam isc, nigdy mi endo nie mowił ze jak bede chciała zajsc w ciaze to tsh musi byc najlepiej pon 2 i ze ewentualnie wrócic do leków i wrescie to moje pytanie... chodzi mi o to ze jak pojde teraz do endo to czy mimo tego ze tsh mam pon 4 to moze zalecic mi on leki, dodam ze chce starac sie o dzidziusia od marca.

super, dzieki za informacje. do endo jestem juz umowiona, ale rozumiem, ze spokojnie mozna starac sie o dzidziusia, powiedziec lekarzowi,zeby ustalil leki i juz? dobrze zrozumialam?

ja o niedoczynnosci tsh 5,02 dowiedzialam sie w 17tyg ciazy! przezylam koszmar! bylam pod opieka endokrynologa, dzidziusia urodzilam zdrowego i pieknego

Gość Aasieniek
ginekolog wysłał mnie na wszystkie badania gdy okazało się, że jestem w ciąży. Okazało się, że tsh wynosi 7,56 a to był 6 tydzień ciąży - głupia baba zamiast powiedzieć mi, że mam się nie denerwować, że dostanę leki, nie wyznaczyła mi nawet daty porodu, bo stwierdziła, że poronię, a jak nie, to będę miała upośledzone dziecko. Wcześniej nie miałam żadnych problemów z tarczycą, tsh zawsze było w normie. Poszłam do endokrynologa, biorę leki, a mój synek rozwija się bardzo dobrze :) więc można zajść w ciążę pomimo wysokiego tsh, choć nie jest to zalecane. Pozdrawiam

Gość Seltia 23
no trzeba pilnować TSH, ja przed ciążą miałam ok, ale w ciąży dopadło mnie Hashimoto :( , do dziś biorę leki a synek zdrowy jak ryba ma 7 miesięcy :)