Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cherry___

Mistrz i Małgorzata....

Polecane posty

Mam napisać wypracowanie na temat: \"Udowodnij, że powieść Bułhakowa to traktat o wloności, do której droga prowadzi przez nieugietość, wierność ideałom, nieskrępowaną niczym twórczość oraz prawdziwą miłość.\" Wszystko byłoby fajnie, jakbym wiedziała, o co chodzi w tym temacie.... Ma ktoś jakiś pomysł? Wystarczy mi, jakby mnie ktoś nakierował, bo ja wogóle nie wiem, o czym/kim tu pisać? :O

Gość hmmmmmm sam temat
jest troche grafomansko sformulowany, Behemot by go wysmial;P

Gość Behemot.
beznadziejny temat :O

Ale co to za wolność w szpitalu psychuiatrycznym? Bo przecież tam \"wylądował\" Mistrz...

Gość hmmmmmm sam temat
ogolnie to sie chyba z ta postawiona teza nie zgadzam, tak na pierwszy rzut oka. To jest raczej traktat;??;P o tym, ze tylko smierc daje wyzwolenie, wiec pewna wolnosc w sytuacji Malgorzaty i Mistrza.

Gość wlasnie dlatego byl wolny nie
poddal sie systemowi

Gość hmmmmmm sam temat
ej Cherry a czytalas to w ogole?

Gość gęgawka
cherry___ nie kompromituj się na litość boską!

Gość hmmmmmm sam temat
moja tez ulubiona;), ale watkow erotycznych sobie nie przypominam heheh, moze cos przegapilam;)

Gość ...a sprawa wolnosci pojawia
sie tam nieraz!

Gość tak sobie a muzom...
wolnym był Jeszua wolną stała się Małgorzata wolnym był Mistrz (nawet w psychiatryku!) wolna jest myśl, dusza, wybór to tak kątem naprowadzenia ;)

Czytałąm, ale niewiele z tego rozumiem, nie przypadła mi do gustu :) Wiem, że Mistrz był wolny, bo był wiernym swoim ideom, aczkolwiek za taką wolność przez którą wylądowało się w psychiatryku to ja dziękuję bardzo :P

hmm... no to może... jak pewno wiesz są tam tak jakby dwie odrębne historie- ta właściwa i ta o Jezusie (zdaje się, że jest tam nazwany Joszua) W tych obydwu historiach jest pokazane, jakim naciskom może byc poddany człowiek przez świat, w którym żyje... jak łatwo dostosowac się do zła (Piłat nie odważył się, żeby uwolnic Joszuę, Mistrz wyrzekł się swojej powieści a przy okazji samego siebie) Istnienie zła powoduje potrzebę kary- karę w tym wypadku wymierza w Moskwie świta Wolanda (donosicielom i oszustom, np. Meigielowi czy Mogaryczowi) Kara nie musi byc natychmiastowa (trwające wieki wyrzuty sumienia Piłata) ...ale nawet największy złoczyńca może dostąpic wybaczenia (Joszua Ha- Nocri nauczał, że we wszystkich ludziach jest dobro) Warunkiem koniecznym jest uświadomienie sobie zła, odczuwanie żalu i skruchy (dzięki temu Frieda została uwolniona od chusteczki przypominającej jej o dzieciobójstwie, uwolnienia doczekał się także Piłat) a z innej strony: Uczucie Małgorzaty i Mistrza jest przykładem tego, że prawdziwa miłośc nadaje sens życiu, pozwala zwyciężyc obłąkaną rzeczywistośc, czyni człowieka gotowym do poświęceń (Małgorzata zgodziła się zostac gospodynią szatańskiego balu) Zawarła pakt z diabłem, ale nie straciła duszy. Woland pomaga M. i M.- mogą byc znowu razem, odzyskują spalony rękopis, dostają dom w zaświatach gdzie będą mogli cieszyc się swoim szczęściem. to takie trochę pomieszanie z poplątaniem, bez rozwinięc... ale jak się rozwinie odpowiednio i pododaje, to chyba będzie na temat ;) (inaczej nie umiałam wytłumaczyc jak ja rozumiem polecenie :P)