Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

samanta_20

SZANSA NA BLIZNIAKI

Polecane posty

witajcie mam pytanko, jaka jest szansa że urodze blizniaki jezeli mam a mojego mezczyzny miala blizniaki natomiast w mojej rodzinie moja babcia ma siostrę blizniaczke ...? dzieki z góry za wypowiedzi :)

To zależy czy siostra Twojej babci jest z bliźniąt dwu czy jednojajowych.Dwukajowe bliźnięta bywa cechą dziedziczoną TYLKO PO LINII ŻEŃSKIEJ.Nie ma dowodów na dziedziczenie jednojajowych.Ściślej - dwujajowe bliźnięta powstają z pęknięcia kilku pęcherzyków, mogłaś więc odziedziczyć po babci zdolność do pękania więcej niż 1 pęcherzyka w 1 cyklu.I tyle...

Poprawka - po prababci, skoro prababcia urodziła bliźniaczki. Jeśli dwujajowe.

moja babcia ma siostr blizniaczke... poniewaz ma 8 rodzenstwa oprócz nich byla jeszcze jdna para bliznaików równiez 2 dziewczynki...

Szansa na bliźnięta wzrasta u każdego po 3 porodzie, więc jeśli Twoja babcia ma minimum troje rodzeństwa to pojawia się wątpliwość co do zdolności posiadania bliźniąt - jako cechy naturalnie dziedziczonej - bo raz na jakiś czas u każdej kobiety dochodzi do pęknięcia więcej niż 1 pęcherzyka - ale to tylko takie moje gdybanie, musiałabyś pogadać z lekarzem, konkretniej.

Twój partner nie ma wpływu a przynajmniej nie ma żadnych dowodów naukowych na istnienie związku.

Jeśli są dwie pary bliźniąt od jednej matki (dopiero doczytałam) to wzrasta szansa, że t nie był przypadek - ale jak pisałam, musisz pogadać z lekarzem.

Mała szansa, że akurat na Ciebie padnie. Moja babcia również miała w rodzeństwie bliźnięta dwujajowe oraz urodziła bliźnięta dwujajowe (zmarły) - do tej pory nie było powtórki a sama babcia miała 6 dzieci (pojedynczych zywych), każde z tych dzieci po 2 pojedynczych dzieci (1 syn 3) i już większość z tych pojedynczych dzieci (ja i moje kuzynostwo) ma również gromadkę pojedynczych malców - nawet te, które mają po troje dzieciakow.

Ja i moja siostra aktualnie również jesteśmy w ciąży pojedynczej.

czyli całkiem mozliwe że ominie mnie ciąza blizniacza... ostatnio tak zaczelam sie zastanwiac skoro byly blizniaki to calkiem mozliwe im z ei jak urodze blizniaki... podobno wystepuje one co 2 pokolenia wiec tym bardziej mnie to zastanawia :)

Najczęściej co drugie pokolenie, dlatego jesteś stosunkowo bezpieczna :)Żeby się obawiać - Twoja babcia musiałaby mieć bliźnięta - a tymczasem miała je prababcia - czyli pada na Twoją mamę i Jej rodzeństwo a nie na Ciebie.

na pewno szanse masz większa niż inne które nie miały blixniaków . chodź i te co w rodzinie nie miały urodziły:) mieć bliźniaki to ogromne szczęście ale ciąża to ciężki kawałek chleba. powodzenia

a u mnie babcia ma brata blizniaka, babcia ma blizniaki i te blizniaki maja blizniaki... jest szansa ze mnie to ominie bo moja mama nie jest z tej pary blizniat :D:D ale zawsze sie moze zdarzyc... :D:D:D:D:D

zdaje sobie z tego sprawe ze sznase sa pewnie ciut wieksze... a co do posaiadania blizniakow to napewno wielkie szczescie ale i wielki trud ... :)

samanta bardzo duzo :D:D i wszystkoe blizniaki to chłopiec i dziewczynka :D:D

Mmm Mamani - widać gen jest u was mocny, pewnie dziedziczysz :-)

nie straszcie!! jeszcze wlasnie nie wiem ale sie troche boje... kurcze nawet nie to ze bym nie chciala bo im wiecej o tym mysle tym bardziej pozytywnie to widze ale nie wiem czybym sobie poradzila z 3 malutkich dzieci...

nglka serdecznie zapraszam :D:D samanta wiesz co? nie wiem czy finansowo bysmy dali rade. trzebaby było zmienic samochód... niee narazie o tym nie mysle. hjak sie dowiem ze tak to wtedy pewnie bede cos myslec i sobie ukladac jakies plany co i jak zrobic... narazie mam wszystko ulozone na jedno dziecko i tego sie trzymam :D:D