Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mania23

kwas Foliowy 5mg!

Polecane posty

Gość gvhdjsgfuewbcnxm
nie najlepiej jest brać dawkę 4 raz na dobę ze 3 miesiące przed zajściem w ciążę i potem do mniej więcej połowy ciąży też dawka 4 Przy czym najważniejsze jest branie kwasu przed zajściem i przez pierwsze 6 tygodni gdy układ nerwowy się kształtuje

Gość do - gvhdjsgfuewbcnxm
O ile mi wiadomo, to... 400 MIKROgramów (μg) nie jest tym samym, co 5 MILIgramów (mg) 400 μg = 0,4 mg Większą ilość bierze się z przepisu lekarza i wątpię, by autorka ot tak sobie wymyśliła.

dokładnie ja własnie dostałam na recepte tą dawke jestem po poronieniu i bede niedługo starać sie znów o dzidziusia i lekarz przepisł mi 5 mg, potrzednio brałam własnie 0,4mg. a pytam sie bo jestem po prostu ciekawa czy koś od lekarza dostał tez taką dawke i w jakim przypadku,

mika, a bierzesz sam kwas foliowy czy jeszcze witamine B12, u mnie na ulotce od tego kwasu jest napisane ze najlepiej go przyjmowac z wit B 12 ale lekarz nic o tym nie mówił,

Gość do - gvhdjsgfuewbcnxm
Maniu, napiszę, co wiem. To, co zrobił lekarz - jest profilaktyką by wykluczyć wady zarodka będące wynikiem niedoboru mikroelementów. W związku z czym przepisał Ci końską dawkę acid folic, zaleca się brać magnez i witaminy z grupy B, dlatego zaopatrz się w to i bierz minimum po 1 tabletce dziennie, możesz kupić magnez z wit B6 (taki mix w 1) i osobno, dodatkowo b12. Taki mix zmniejsza ryzyko poronienia, jeśli przyczyną jest nieprzyswajalność mikroelementów, skurcze. Gdy już zajdziesz w ciążę - bierz od razu nospę 3 x 1 i Aspargin 3 x 2 (lub Aspargin Forte 2 x 1). Oczywiście całą powyższą treść skonsultuj najpierw z ginekologiem!