Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MartaMartaMarta

Szkła kontaktowe

Polecane posty

Gość MartaMartaMarta

Hej Wróciłam właśnie od okulisty i chciałabym nosić szkła kontaktowe. Pani Okulistka poradziła mi, że na pierwszy raz najlepiej jest mieć okulary i na zmiane je nosić z soczewkami, bo oko różnie reaguje na soczewki. Moja wada to -0,5 w prawym i lewym oku. Byłam u jednego optyka i tam soczewki kolorowe (bo takie chce mieć) na rok kosztują 900zł a tutaj znalazłam coś takiego: http://www.allegro.pl/item289099599_kolorowe_soczewki_discon_3mies_wysylka_4_zl_.html Co o tym myslicie? Możecie mi cos poradzić??? Pozdrawiam :)

Gość osoby z tak niskimi wadami
nie powinny nosic soczewek ...

Gość ecinka-e
sprobuj najpierw nisko terminowych bo nie wiesz czy beda Ci odpowiadac ale cos z tym jest co pisza wyzej ,bo skoro okulary 0,5 a soczewki o 0,5 mniejsze sie dobiera to powibnny byc 0?

Gość to prawda mając tak niską
wadę zaleca się okulary które należy zdejmować gdy nie są potrzebne (czyli gdy wzrok się nie męczy bez nich) nosząc soczewki ryzykujesz szybsze pogłębianie się wady a soczewki kolorowe należy traktować wyłącznie jako urozmaicenie na pewne okazje nie należy ich nosić stale!!!! czy ty wiesz że nosząc soczewki kolorowe pozbawiasz się mechanizmu poszerzania źrenic? bo w kolorowej soczewce jest tylko niewielka przezroczysta płaszczyzna w jej środku - reszta jest zakryta - co utrudnia widzenie w złym oświetleniu kolorowe soczewki to fanaberia i wyrzucanie pieniędzy- bardzo szkodliwa dla wzroku pogadaj z okulistą czy zaleca ci przy takiej wadzie okulary czy soczewki (bezbarwne!!!!) i dla takiej głupoty jak kolorowe soczewki (które i tak dają koszmarnie sztuczny efekt, często brzydki - bo kolor wyjściowy nie zależy tylko od koloru soczewki ale też twojego, powstaje mieszanka) - nie ryzykuj zdrowia swoich oczu - ja mam dziś -4,75 i bez okularów/soczewek jestem KALEKĄ - a zaczynałam od -0,5 ja ty

Gość MartaMartaMarta
Więc właśnie Okulistka dziś mi poradziła żebym na początek kupiła okulary, bo nie wiadomo jak oko będzie reagować na soczewki. Gdy powiedziałam, że chcę kolorowe to poradziła tylko zebym jako pierwsze kupiła zwykłe soczewki, bo po 1 oko może źle reagować, po 2 kolorowe są drogie i jeśli cos bedzie nie tak, to szkoda kasy. Powiedziała, że nie ma przeciwskazań do soczewek, że moja wada się już nie cofnie, i pogorszyć też się już nie powinna (mam 23 lata). No i jeszcze gdzies na innym forum wyczytałam, że przy noszeniu soczewek wybiera się te troszke mocniejsze od wady wzroku... Hehhh....sama juz nie wiem....jutro wybiorę sie do optyka i może coś mi tam doradzą ;)

a juz na pewno nie kupuj soczewek na jakis aukcjach internetowych a tym bardziej jak jeszcze nie nosiłas - soczewki maja swoje rozmiary i sa wykonane z roznych materiało najlepiej by bylo jak by dobrał ci je okulista ktory zajmuje sie soczewkami- nie zrob sobie krzywdy wiem bo sama nosze juz 5 lat soczewki