Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzianika

zwęzenie cewki moczowej... POMOCY!!!

Polecane posty

Gość dzianika

witam. mam problem, znaczy moj facet go ma. ma zwężenie cewki moczowej, przez co przy oddawaniu moczu czasem krwawi, czasem jest tak ze siedzi w lazience kilka minut, bo nie \"chce leciec\". czesto chodzi siusiu. ma juz to 5 lat, w marcu na sczescie ma operacje, zabieg rozszerzenia pęcherza. i mam pytanie w zwiazku z tym.. czy ktorys mezczyzna mial cos takiego badz slyszal o tym cos?? moze ktoras kobieta ma meza z tymi problemami ??? prosze pomozcie, napiszcie cos na ten temat :( dodam ze miesiac temu byl na badaniu urodynamicznym, i nie mozna bylo wprowadzic cewnika do cewki moczowej... pomozcie

Gość dzianika
????

Gość pchlasachrajka
a to zwezenie cewki stwierdzono cystoskopia ?

Gość dzianika
wiesz co w sumie nie wiem, mowil mi tylko o badaniu urodynamicznym, i ze wlasnie nie mogą cewnika wlozyc do cewki moczowej... wiesz moze cos na ten temat??

Gość dzianika
juz 5 lat ma ten problem, od roku chodzi regularnie do lekarza, nie potrafili lekarze stwierdzic co to jest, faszerowali tabletkami i nic nie pomaga do tej pory... mam nadzieje ze operacja pomoze i biedaczek nie bedzie sie juz tak meczyc przy oddawaniu moczu... podobno to bardzo bolesne za kazdym razem:(

Gość pchlasachrajka
mialam problemy z nawracajacymi zapaleniami pecherza i tez podejrzewano zwezenie cewki. z tego co wiem, to jedynym pewnym sposobem sprawdzenia czy jest zwezona jest cystoskopia. badanie urograficzne i cystografia mikcyjna tego nie stwierdza. dlatego dziwie sie dlaczego mial robione te badania i w jakim celu? Zapytaj sie Go czy mial ta cystoskopie, a jesli nie to na jakiej podstawie stwierdzono zwezenie cewki. u mnie ostatecznie stanelo na tym, ze po oddaniu moczu zalegalo go troche w pecherzu i cewka wcale nie byla zwezona. A to czy zalega mocz mozna latwo sprawdzic, robiac najpierw usg na pelen pecherz i potem od razu po oddaniu moczu polozyc sie i ponownie jest robione usg.

Gość dzianika
zapytam sie na pewno, dziekuje wogole za odpowiedz, a twoj problem jest do rozwiazania ??bo to chyba nie moze tak "stanąć na.." .

Gość pchlasachrajka
moj problem jest juz rozwiazany, wystarczylo przejsc silna kuracje antybiotykiem. tez chodzilam od lekarza do lekarza przez jakies 2 lata, ciagle sikalam po kropelce, a to bol jak cholera, lezalam w szpitalu na diagnostyce i nic nie mogli stwierdzic. niech sprobuje z tym badaniem usg przed i po oddaniu moczu, moze lekarz cos zauwazy. mialam do czynienia z wieloma urologami i dopiero pomogl mi dr Maciej Stranc ze szpitala Matopat w Toruniu. Polecam go, bo jest naprawde dobry i skuteczny. 056 6594800 - pod tym numerem mozna sie do niego rejestrowac, z tego co wiem przyjmuje tez na kase chorych.

Gość dzianika
jeej dziekuje CI z calego serca za pomo9c.:)) wlasnie te same objawy ma o. i moze faktycznie trzeba bedzie isc na to badanie.. moze ten zabieg nie bedzie konieczny.. no coz, jeszcze raz dzieki:)) i powodzenia:)

Gość dzianika
jesszcze jakby ktos mogl sie w tej sprawie wypowiedziec... ?

Gość dzianika
pomoze mi ktos?

Gość gość
Zwezenie to najlepiej zbadac poprzez uretrografie - wstrzykuje sie kontrast przez wacka w strone pecherza, nastepnie zdjecie rtg i dopiero mozna rozpoznac czy jest i na jakim odcinku jest zwezenie. Potem albo rozcinanie specjalnym narzedziem lub laserem - niestety sprawa ma charakter nawrotowy, dzis jednak kilka osrodkow w polsce wykonuje uretroplastyke jest to czesto wyciecie wew. strony policzka graftu i wszycie w uszkodzone miejsce. Zaleta jest duze prawdopodobienstwo wyleczenia schorzenia bez nawrotow