Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polka w polsce

piękne mieszkania osób które sa na obczyżnie

Polecane posty

Gość polka w polsce

Oglądam niektórych w naszej klasie i o dziwo stwierdzam,że na zdjęciach pokazują ślicznie urządzone mieszkania, samochody, pokazują się przy swoich domach, w pokojach, ładnie ubrani, szczęsliwi, zadowoleni.Jak to jest ,że jada za granice i co?dostają slicznie urządzone juz mieszkanie z telewizorami, pufami, meblami i dywanami? ja mam mieszkanko w Polsce, sto lat bede urządzac je pewnie a oni maja to w mig.I mieszkanie i urządzone. Może to cud ,ale chyba faktycznie lepiej zyc tam skoro dają darmo wszystko, pracowac nie trzeba bo państwo utrzyma i da (anglia ,niemcy). Każda z koleżanek która tu nie dała sobie rady, z praca, mieszkaniem pojechała tam.I nagle męza mają, te mieszkania urządzone, sprzęt, -normalnie szok.Nie chodzi o zazdrośc, bo ja mam prace, mieszkanie i jestem u siebie w Polsce. No ale mnie ciekawi jak to tam naprawde jest,że państwo utrzymuje i wszystko daje luksusowe?

Nie wierze, ze ktos jeszcze sadzi, ze "na zachodzie" pieniadze leza na ulicy :O Tam nikt niczego nie daje za darmo a juz na pewno nie luksusow! Moze po prostu "zlapaly" faceta ;)

Gość polka w polsce
Moze sypnę przykłądami: kolezanka została z dziecmi w polsce bo nie miała pracy.jej mąz ją stracił i wyjechał do angli.Po miesiącu tęsknoty ona z dziecmi dołaczyła. Wynajmowali wielki dom. Teraz mają za bezcen wykupic dom i nie wiem czy ten czy jakis mają dostac- wspominała, z wielkimi sypialniami. Ona pracuje juz gdzies sprząta czy pierze... Druga i trzecia w niemczech wogóle nie pracuje.Ich męzowie tez (jeden dorabia). Mówiąze państwo dało mieszkanie, kase co miesiąc i jest im dobrze. na zdjęciach pokoje umeblowane, z telewizorami, mają auta, stac ich na wszystko jak mówią i mają to czego w polsce by nie miały. jestem w szoku bo ja telewizor to rok spłacałam, a tam mają kilka .Na zdjęciach to widac..dlatego pisze. Trzecia dojechała do męza w Irlandii na gotowe po roku.Tez o dziwe wszystko elegancko wykończone, zrobione, twarze zadowolone, sa parkiety, piekny dom z ogrodem widac...normalnie az dziw bierze.Ona nie pracuje. czwarta bez wykształcenia do usa pojechała i tez pokazuje swój dom....umeblowany, zrobiony, ona wystrojona paraduje w super ciuchach.....i pracowała gdzies i nie pracuje teraz.. kolejna tez w usa...piękne wnetrze domu, ona szczęsliwa, i kolejna w niemczech tez pokazuje ładne wnetrze domu, i z zewnatrz. Skąd państwo ma by dawac im takie umeblowane domy?

Gość zależy od państwa
W Anglii tak nie ma, ale w Niemczech, istotnie, dostajesz mieszkanie za friko. Oczywiście nie na własność, ale... Hartz IV opłaca Ci koszt utrzymania "adekwatnego" lokalu (gdzie "adekwatny" oznacza mniej więcej jeden pokój na jedną osobę), a do tego za darmo dostajesz 345 euro miesięcznie. Jeżeli mieszkasz blisko granicy z Polską lub Czechami, gdzie są tanie usługi i żywność, to żyjesz jak hrabina nie robiąc nic.

Gość zależy od państwa
Z wymienionych przez Ciebie państw tylko Niemcy są krajem opiekuńczym, gdzie nie robiąc nic można żyć w dobrobycie. W pozostałych krajach socjal nie pozwoli nawet na przeżycie, a w USA trudno przeżyć nawet za pensję minimalną. Wniosek? Musieli dorobić się tego pracą (pomijam tych z Niemiec).

To sa ich domy? Skad wiesz czy one cie nie oklamuja? Tez znam ludzi, ktorzy wyjezdzaja za granice, mam tam rodzine - tam wcale nie jest kolorowo. Nikt nie daje niczego za darmo. Czasy wielkiego "socjalu" powoli odchodza w zapomnienie (m. in. w Niemczech). Na zdjeciu wszystko mozna pokazac - moze sa w mieszkaniach, ktore do nich nie naleza, a tylko tam sprzataja ;) Sorry, ale nie wierze w zlote gory i panstwo dajace kase za nic.

Gość polka w polsce
dlatego was pytam bo tez oczy otwieram.W usa one moze pracują ale od niecałego roku a juz pokazują na naszej klasie"to mój dom", to mój pokój.I widzę ładnie umeblowany, parkiet....

Gość zależy od państwa
To prawda, na świecie jest coraz mniej państw opiekuńczych. Obecnie są to głównie kraje "naftowe", jak Zjednoczone Emiraty Arabskie, gdzie nie ma podatków, a każde małżeństwo dostaje nowe mieszkanie za darmo od państwa. Dochód na osobę mają o dwie trzecie wyższy niż w Niemczech i ponad 3,5-krotnie wyższy niż w Polsce. Ale za to tam kobiety są mocno dyskryminowane, a obcokrajowcy są traktowani jak ostatnie szmaty (oczywiście nie dotyczy to obcokrajowców, którzy mają kasę i przyjechali do tamtejszych superluksusowych hoteli).

Gość xxxxxbbbbbb12
no to wam powiem jak jest w niemczech bo jestem tu od 8 lat a wiec jesli chcesz cos miec musisz sie niezle nacharowac od rana do nocy i to nie jest prawda ze oni tak daja mieszkanie pieniadze itp.to bzdura.oczywiscie jesli sie ma papiery niemieckie panstwo ci pomoze dostaniesz socjal i przezyjesz ale nie stac cie na wszystko zycie w niemczech nie jest takie tanie....juz nie odkad weszlo euro.na auto stac oczywiscie jakiegos starego repa. takze w niemczech pieniadze nie laza na ulicy trzeba sie ciezko napracowac aby je miec

Gość zależy od państwa
A o SUBPRIME Ty słyszała? ;-) To właśnie one zbudowały te domy! Kredyty na 120% wartości, bez wkładu własnego, przyznawane nawet tzw. NINJA - No Income, No Job or Assets (Bez Dochodu, Bez Pracy czy Środków). Ludzie kupowali domy za pieniądze, których nigdy by nie zarobili, nawet przez całe życie. Zostawała jeszcze kasa na wyposażenie i samochód. Gwarancją dla banku była sama nieruchomość: ich ceny rosły i zakładano, że będą rosły wiecznie. Był to przez długi czas samonapędzający się coraz wyższymi kredytami mechanizm. W zeszłym roku bańka pękła - banki wystawiały coraz większą liczbę lokali, za które nie spłacano rat. Nikt nie chciał tego kupić po tych wysokich cenach, więc banki je obniżały, chcąc odzyskać chociaż część środków. I obniżają nadal, ceny lecą w dół... Tak oto Twoi znajomi postawili dom. Tylko czy dadzą radę go spłacić?

Gość zależy od państwa
do xxxxxbbbbbb12 - w Niemczech te 345 euro to rzeczywiście nędza, ale jeśli mieszkasz przy granicy z Polską lub Czechami, to już co innego. Wiem, że socjal znacznie się pogorszył w porównaniu z tym, co było np. 10 lat temu, ale i tak jest o niebo lepszy niż w Polsce. W Niemczech z socjalu przeżyjesz, w Polsce - nie.

Gość polka w polsce
to za co te kolezanki zyja i urządzają ładnie mieszkanie?mają ładniej niz ja .mają domy....a ja w loku.

Gość xxxxxbbbbbb12
nie wiem jak jaest przy granicy polskiej czy czeskiej moze masz racje mozna wtedy wyskoczyc na zakupy do polski czy czech.ja jestem przy granicy francuskiej.wedline np przywozimy sobie z polski bo i smak inny no i oczywiscie cena (mrozi sie i na pare miesiecy jest) nawet niemcy narzekaja ze w niemczech jest coraz gorzej wszystko drorzeje no i z praca coraz gorzej.ja np swojego meza widuje dopiero wieczorem bo jesli chce sie cos zarobic to trzeba dluuugo pracowac.i nie ma tu czegos takiego ze mozesz spotkac sie ze znajomymi w tygodniu.kazdy do wieczora pracuje.no weekendy co co innego wtedy mozna poszalec.takie sa wlasnie realia

Gość WHITELINE81
A PRAWDA JEST TAKA ZE W TYCH DOMACH MOGA TEZ SPRZAC I MOGA SOBIE TAM ZDJECIA JA W WAKACJE JAK BYLAM ZA GRANICA MIESZKALAM W TAKIM MALUKIM DOMU A SPRZATALAM WIELKI DO I ONI PRACOWLAI DALYMI DNIAMI I MOGLAM ROBIC CO CHCIALAM I ILE ZDJEC CHCIALAM OWSZEM SA I TAIE OSOBY GDZIE SIE IM UDAJE DOROBIC ALE WIKSZOSC T MOZE BYC NIEPRAWDA TAKIE JEST ZYCIE NIEKTOTRZY TAKIM WSOANIALAMY IMI DOMAMI SIE PO PROSTU OPIEKUJA GDY WLASICELCIE WYJEZDAJA ZA GRANICE I TEZ MZNA SOBIE PSTRYKAC TYSIACE FOTEK I KOGO TAM NIEMA TO NIKT NIE UDOWODNI TEJ OSOBIE WIEM JAK JEST BO NIERAZ WIDZIALAM TAKIE ZDJECIA I NIE RAZ TAK PONAD POLOWA ROBI NIKT NIKOMU NIE DAJE PIEKNEGEO MIESZKANIA ZA FREE NO CHYBA ZE JEST OBYWATELEM NIEMIECKIM TO TAK DAWNIEJ BYLO ALE NIE TERAZ

Gość polka w polsce
a domy socjalne skąd państwo ma by dawac? i to tak ślicznie umeblowane ze sprzetami juz...

Gość mezalians
Skończcie tę niemądrą dyskusję! "Nasza klasa" to portal samodowartościowujących się nieudaczników. Gdzie mogą się pochwalić swoimi marzeniami (bo nie rzeczywistością), jak nie na takim czymś? Tym bardziej jak "są za granicą" - mało prawdopodobne, żeby ich kto sprawdził i narobił obciachu. Nigdzie pieniądz z nieba nie leci. Trzeba się ciężko naharować, a przede wszystkim liczyć, oszczędzać i wykorzystywać okazje. Takimi są "soldy" - wyprzedaże, "wystawki" w Niemczech. To stamtąd Polacy biorą te "piękne" (na zdjęciach) telewizory, dywany,. Co Niemcowi się znudziło lub przydeptało - wystawia w określony dzień przed dom, a Polacy jak te padlinożercy...

Gość WHITELINE81
apo z atym moje zdanie jest takie ze nasza -klasa to pownyy byc jakies zdjecia z lat szkolnych i obecne a nie wystawianie swoich mezaow dzieci autui dmomow co noekotryz jeszcze nie swoje to jets po prostu smieszne ja nie powiem bo ten portak jest fajny ale to co niektorzy tam wkladaja jest po prostu zalosne i z wypowiedzia powyzszej osoby sie nie zgodze ze nazywasz portlal dla nieudacznikow bo tak nie jest

Gość ja proponuje
ej z ta tamari to qrcze juz nudna jestes :/ od rana to samo

Gość polka w polsce
najgorsze ze jak takiej "polce" powiem ze tu nie dała sobie rady i wyjechała to si eoburza ,że ona ma lepiej ze nie pracuje i lepiej jej ode mnie.i faktycznie pewnie zabrała te rzeczy z ulicy, ale parkiety i nowe okna drzwi pewnie kupiła,albo poprostu tam to standard i kazde socjalne to ma. Wkurza mnie jak sie przechwala ze jest ta lepszą, jaka lepsza? to ja dałam sobie tu rade ,to ja mam prace, to ja mam mieszkanie, to ja jestem u siebie a to ze ona ma przydeptane dywany i stare telewizory to co innego- ona i tak uwaza ze ma lepiej. niemry smierdzące. wrrr

Gość WHITELINE81
a po co ty sie oburzasz wogole dziewczyno ciesz sie bo masz rzeczywiscie dbrze ale kazdy sobie jak mu lepiej i to jesgo indywidualnaa sprawa pozdrawiam ciagniesz temat w nieskonocznosc i po co?

Taaa... Też zwróciłam na to uwagę. Pracują podobnie jak ja, mają normalne zajęcia, nierewelacyjne wykształcenie ale ja w Polsce mam maluśką dziurę ("mieszkanie") po babci i spłacany kredyt bo musiałam je wyremontować a oni wielkie, elegancko urządzone przestrzenie. Cóż, w takim kraju żyjemy, a oni w innych. Niech nie wracają. Na dobrą sprawę każdy z naszej zapyziałej ojczyzny powinien wyjechać. I niech się rząd zastanawia dalej dlaczego.

Gość Pracownica u szefa
w polsce Państwo nie zastanawia sie dlaczego wyjeżdzamy.A niech wyjeżdzają, będzie nas mniej-tak myślą. No a my zostajemy

Ale tymi wyliczeniami i uwagami o kredytach, wynajmach i innych daliście mi do myślenia.

Przecież rwą włosy z głowy i toczy się nawet do medió wdocierająca echem dyskusja "jak zatrzymać młodych ludzi w Polsce".

Gość Pracownica u szefa
no gólnie moze rwa włosy- bo nie ma komu pracowac na nasze emerytury, ale czy specjalnie cos robią by zatrzymac?

Gość kirikirii
Ostanio ogladałam taki film na kanale Kono Polska-do małzenstwa w miescie mieli przyjechac z wizyta goscie ze wsi.Małzenstwo z miasta przyjeło gosci w mieszkaniu pracowdawcy jednego z małzonka bo opiekowł sie pracodawcy mieszkaniem w czasie jego wyjazdu.Oczywiscie małzenstwo nei przyznało sie do tego,ze to nie ich mieszkanko a było bardzo luksusowe... Nie trzeba wierzyc slepo ludzioom.Nawet to,ze ktos ma cos nei oznacza,ze zyje w dobrobycie.Nigdzie w swiecie nie ma tak,ze bez pracy zyje sie w luksusie.Ludzie czesto biara pozyczki,kredyty na sprzety ,mieszkania i dopoki ich nie splaca to nic nei jest ich...

Gość bleeeeeeeeeeeeeee
do zalezy od panstwa ---> jesli uwazasz, ze w niemczech za hartz IV mozna zyc jak hrabia to masz chyba bardzo male potrzeby bo za taka kase nawet w polsce jest ciezko, osoba, ktora dostaje pomoc od panstwa nie moze miec zadnej wlasnosci tzn. nie moze miec wlasnosciowego mieszkania tylko wynajmowane nie moze miec tez samochodu, chyba, ze sa jakies wyjatki. Zeby cokoliwek dostac np.meble czy jakis inny sprzet musza pisac prosby do urzedu. Ogolnie jak dla mnie to bardzo ukopakarzacy styl zycia ale jest sporo amatorow nierobstwa i zgarniania kasy od panstwa o ktora to kase panstwo zreszta sie upomni jesli podejmie sie prace. Wiec jesli autorko twoja kolezanka zyje z hartz IV i sie jeszcze tym chwali to mozesz jej tylko wspolczuc. Jesli chodzi o Anglie czy Irlandie to wynajmujac tam dom jest on najczesciej kompletnie umeblowany. Sama mieszkalam w Irlandii i wynajmowalam z przyjaciolka 3 pokojowy, umeblowany dom. Nasz landlord kupil nam nawet suszarke do prania choc wcale jej nie potrzebowalysmy. Droga autorko, nie ma sie czym podniecac, nie problem jest chwalic sie tym co do nas nie nalezy. Spedzilam sporo czasu za granica i wiem, ze tylko na zdjeciach to wszystko tak pieknie wyglada, nikt sie nie przyzna do tego jak tam za granica czasem chu...owo bywa. Nie wierz we wszystko co ci na fotkach pokaza i napisza. Kazdy chce wypasc przed starymi znajomymi jak najlepiej. Ciesz sie tym co sama osiagnelas.

Gość cóż za problem
no cóż, ja mieszkam tu w Polsce i też mam dom, samochody itd. Wszystko zależy od przedsiębiorczości człowieka. Można naprawdę zarabiać u nas! Tylko trzeba najpierw zainwestować w siebie (studia, studia i jeszcze raz studia). Nie uwierzę, że gdzieś, tam, na obczyźnie jest łatwiej. Wszędzie trzeba ciężkiej pracy, żeby MIEĆ.