Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olgaz

urlop wychowawczy po długiej przerwie w zatrudnieniu-pilne!

Polecane posty

Gość olgaz

Mam taką sytuację:pracowałam 8,5 roku ,potem 4 lata przerwy (odeszłam przed zajściem w ciążę)-obecnie wychowuję 3-letnie,niepełnosprawne od urodzenia dziecko.Z różnych względów(głównie chodzi o to,by mieć ubezpieczenie zdrowotne i te minimalne składki zusowskie)-muszę postarać się o urlop wychowawczy.Podejmę pracę na krótki czas-i tu pytanie jaki minimalny okres muszę przepracować,by nabyć prawo do urlopu(domyślam się,ze nie kilka tygodni,a raczej miesiące wchodzą w grę)?Czy umowa o pracę musi być na czas nieokreślony,określony itd,czy musi być to cały etat,czy wystarczy np.1/4 etetu(to byłoby dla mnie najkorzystniejsze)?Czy w przypadku 1/4 etatu i pensji ok.300zł brutto nabędę prawo do w/w urlopu?Kto podczas urlopu wychowawczego opłaca składki za mnie(pracodawca czy ZUS)?

Aby nabyć prawo do urlopu wychowawczego, pracownik musi być zatrudniony co najmniej 6 miesięcy. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia. Pracownik mający sześciomiesięczny okres zatrudnienia, bez względu na to, czy korzystał już z urlopu wychowawczego, może skorzystać z urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 18 roku życia, jeżeli z powodu stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności dziecko wymaga osobistej opieki pracownika. Z takiego urlopu mogą korzystać oboje rodzice lub opiekunowie dziecka, spełniający warunki do korzystania z urlopu wychowawczego. Prawo do wspólnego (jednoczesnego) korzystania z urlopu wychowawczego w tych warunkach przysługuje przez okres nie przekraczający 3 miesięcy. Urlopu wychowawczego udziela się na wniosek pracownika. Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy urlop wychowawczy może być podzielony – jednak najwyżej na 4 części. W okresie od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego do dnia zakończenia tego urlopu pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także, gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika. Urlop wychowawczy nie ma jednak charakteru ochronnego, dlatego w przypadku złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego po dokonaniu przez pracodawcę czynności zmierzającej do rozwiązania umowy o pracę, umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z tej czynności. Musi być umowa o pracę.

Gość olgaz
Dziękuję za odpowiedź, nadal jednak nie wiem czy:umowa moze być zawarta na czas określony?(wówczas jeżeli bedzie zawarta np.na 6 miesięcy,a ja chciałabym urlop na okres 3 lat-to czy po wygaśnięciu umowy o pracę ten urlop też wygasa,czy też trwa nadal i wówczas wszystkie formalnosci spadają na ZUS?).Gdzieś już doczytałam,że pracodawca wypełnia wszystkie formularze,oblicza wysokość składek,natomiast finansuje je budzet państwa. Czy umowa o pracę moze być w wymiarze 1/2 , 1/4 etatu?

dokładnie tak jest a wymiar pracy nie ma większego znaczenia, chodzi o to by pracodawca zawarł z Tobą umowę o pracę. żeby nie było ani o dzieło ani zlecenie.