Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _pracownica_

Waro czy nie warto? Umowa zlecenie

Polecane posty

Gość _pracownica_

Umowa zlecenie - opłaca sie? (z punktu widzenia pracownika)

Gość zlecenie
...jak nie masz innej umowy tylko zlecenie to nie.

Gość oooo a moje
warto a czemuż by nie ?! :o

Gość _pracownica_
Chodzi o to, że właśnie zwalniają mnie z pracy - umowa o pracę na czas nieokreślony (praca od 5 lat). Mam propozycje nowej pracy, jednak tylko na umowę zlecenie - zastanawiam się czy po tej umowie zlecenie będzie mi sie należała kuroniówka (bo teraz, bo zwolnieniu z obecnej pracy to tak). Poza tym nie wiem czy jest sens brać umowe zlecenie, czy jednak lepiej szukać czegoś konkretnego.

Umowa zlecenie bardziej opłaca się z punktu widzenia pracodawcy:) Na pewno lepiej mieć umowę o pracę, wiąże się to ze świadczeniami, których nie otrzymasz pracując na umowę zlecenie. Poza tym pracodawcy często w takich umowach wymyślają różne dziwne rzeczy, gdyż jest to zwykła umowa cywilnoprawna, która nie jest tak szczegółowo uregulowana przez prawo pracy. Jednak jeżeli to praca na krótki okres czasu, nie robi to większej różnicy

Gość _pracownica_
wie ktos jak jest z tym kuroniem?

Gość _pracownica_
wild dream a jak wygląda sprawa ewentualnego rozwiązania takiej umowy? (zlecenia)

Gość _pracownica_
?? pomóżcie ludzie Może ktoś wie jak wygląda sprawa kuroniówki, a także rozwiązania umowy zlecenie

Umowa zlecenia może być w każdej chwili wypowiedziana przez każdą ze stron. Jeżeli czyni to dający zlecenie powinien zwrócić poniesione przez drugą stronę wydatki, a w razie odpłatnego zlecenia uiścić odpowiednią część wynagrodzenia. Jeżeli umowę wypowiada przyjmujący zlecenie odpłatne, bez ważnego powodu, odpowiada wobec drugiej strony za powstałą z tego tytułu szkodę.

Gość _pracownica_
wild dream Dzięki! A nie wiesz jak ma się umowa zlecenie do kuroniówki?

Gość _pracownica_
wild dream i czarnulka Bardzo dziękuje dobre istoty! 🌻

Gość Czarnulka19
a nie ma za co:)

Prawo do zasiłku przysługuje bezrobotnemu za każdy dzień kalendarzowy po upływie 7 dni od dnia zarejestrowania się we właściwym powiatowym urzędzie pracy, a jeżeli: * był zatrudniony i osiągał wynagrodzenie w kwocie co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy, z wyjątkiem obowiązku opłacania składek za niepełnosprawnych, w okresie tym nie uwzględnia się okresów urlopów bezpłatnych trwających łącznie dłużej niż 30 dni, * wykonywał pracę na podstawie umowy o pracę nakładczą, jeżeli osiągał z tego tytułu dochód w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę, * świadczył usługi na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do których zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego stosuje się przepisy dotyczące zlecenia albo współpracował przy wykonywaniu tych umów, jeżeli podstawę wymiaru składki na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy stanowiła kwota co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę. Znalazłam to na www.twoja-firma.pl, nie wiem czy dokładnie o to Ci chodziło...

Gość _pracownica_
🌻