Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a to spoko .

CZY TAKIE MASŁO JEST ZDROWE WG WAS??BARDZO PROSZE O PORADE!

Polecane posty

Gość ktossssssssssssss
Dla wszystkich było by lepij jeśc masło mimo iż jest bardziej kaloryczne : Stosowany podczas produkcji margaryn proces utwardzania ciekłych olejów roślinnych, polegający na uwodornianiu wiązań nienasyconych, prowadzi do powstawania kwasów nasyconych oraz nienasyconych kwasów o konfiguracji trans. Wiąże się to z utratą swoistej aktywności biologicznej przez te kwasy tłuszczowe, które stają się wyłącznie źródłem energii. W wielu badaniach doświadczalnych, klinicznych i epidemiologicznych wykazano niekorzystne działanie na organizm izomerów trans, które, podobnie jak kwasy tłuszczowe nasycone, podnoszą w osoczu krwi stężenie cholesterolu całkowitego oraz chol-LDL, a ponadto obniżają stężenie chol-HDL. Wykazują więc silniejsze działanie aterogenne w porównaniu z nasyconymi kwasami tłuszczowymi. Stwierdzono też, że izomery trans kwasów tłuszczowych wywierają niekorzystne działanie na wiele procesów biochemicznych i fizjologicznych w organizmie człowieka, m.in. mogą przyczyniać się do niskiej masy urodzeniowej niemowląt, podwyższać poziom insuliny we krwi w odpowiedzi na obciążenie glukozą, zaburzać czynność układu immunologicznego, hamować aktywność ?-6-desaturazy, obniżając wydajność przemiany kwasu linolowego w kwas arachidonowy. Izomery trans kwasów tłuszczowych nienasyconych, znajdujące się w pożywieniu, przechodzą z krwi przez łożysko do płodu, a w wyniku karmienia piersią - z mlekiem do organizmu niemowlęcia. Biorąc powyższe pod uwagę, należy dążyć do maksymalnego obniżenia zawartości izomerów trans w tłuszczach jadalnych przetwarzanych przemysłowo przez doskonalenie procesów technologicznych (np. zastępowanie uwodornienia estryfikacją), a w diecie preferować margaryny miękkie, które zawierają niewielkie ilości izomerów trans. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, margaryn, nawet miękkich, nie powinny spożywać niemowlęta i małe dzieci, a kobietom w ciąży i matkom karmiącym należy zalecać masło, ciekłe oleje roślinne oraz ryby morskie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kjkjk
maslo zdrowsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość No przecież to normalne masło
dlaczego ma być niezdrowe? Ja ostatnio jem tylko osełkowe. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hermiona_1
To moje ulubione maslo :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość RRYH
SWINSTWO ALE NIE MA KALORI ZA WIELE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×