Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magda lat 26 poznan

czy majac 300 000 warto sie zaczac budowac? czy lepiej kupic mieszkanie

Polecane posty

Gość magda lat 26 poznan

jak myslicie bo ja sie sklaniam przy zakupie mieszkania bo nie wyobrazam sobie dojazdu z poza Poznania np do pracy.A kazdy mi radzi sie budowac.Juz sama nie wiem

buduj, za kilka lat bedziesz zalowac ze nie masz wlasnego ogrodka latem, albo gdy bedziesz musiala zimą wychodzic z psem na spacer zresztą nie o to chodzi, dom to dom, ludzie uciekają z blokow a ceny mieszkan pewnie spadną skoro na dzien dzisiajszy masz tyle kasy to za 10 lat odlozysz sobie jeszcze na mieszkanko ;)

Gość magda lat 26 poznan
tylko wlasnie boje sie ze np zima nie bedzie mnie stac na ogrzanie domu bo moze wyjdzie 1000zl na miesiac.A w bloku zaplace czynsz np 400-500zl i mam juz wszystko wliczone.

zapoznaj sie dokładnie z kosztami budowy, żebys nie utknęła w połowie, bo nie będzie ani domu, ani mieszkania. Jak wystarczy kasy to buduj i sie nie zastawiaj, ja bym bynajmniej tak zrobiła. Życzę powodzenia.

Gość magda lat 26 poznan
i wiem czy bym musiala jeszcze jakis kredyt zorganozowac 300 000 na dzialke i dom nie starczy

Gość łee
tez mi sie wydaje że nie starczy tzn na samo postawienie (stan surowy zamknięty) pewnie tak ale wykończeniówka pochłania tyyyyle kasy że mi to już brak sił :( a dodam że mieszkam w małym mieście 100 km od poznania, pod poznaniem nawet nie chce myśleć jakie byłyby to koszty

mieszkania nie bedziesz za to miala super...pewnie jakies nieduze. ale w sumie na tym sie nie traci,wec mysle ze mozesz kupic mieszkanie, a jak bedziesz juz miala unormowana sytuacje finansowa(bedziesz wiedziala,ze stac cie na utrzymanie domu) to sprzedasz mieszkanie i pomyslisz o domu;)

Gość łee
a jeśli chodzi o kwestie dom-mieszkanie to ja osobiście wolałabym mieszkanie ale mój facet który całe życie mieszkał w domu nie zniósłby siedzenia w blokach dlatego się budujemy; dla mnie jedyny plus domu to właśnie ten ogródek i że możesz sobie w każdej chwili latem wyjść się poopalać :D aaa budowanie jest dla osób o mocnych nerwach ja niestety podupadam już ;) :D

Gość HALO 111111
ja miałam 450 tys i postawiłam dom 180 m2 , budowa i wykończenia trwały rok. Tyle że sama zajęłam się organizacją budowy i zakupem materiałów, bo jak sie okazało w niektórych składach budowlanych można utargować upust nawet 20% a to już coś jest. Uważam że warto było bo dom to jednak dom

Gość spooooko
nie no bez przesady za 300 tys mozna postawic mały (140 m ) domek w miare go wykonczyc. nie musisz od razu robic wszystkiego. ale lepiej zrobic cos raz drozej, ale pozadnie. np ogrzewanie podłogowe- swietna sprawa- jest drozsze, okej, ale jak w stopy ciepło, to i reszcie ciała ciepło ;) i mimo ze na poczatku wychodzi drozej, to koszt inwestycji na pewno sie zwróci

Gość łee
to się tak mówi wystarczy wystarczy ale rzeczywistość okazuje się bardziej brutalna.. ja np zaczęłam budowac się 2 lata temu kiedy sztuka pustaka kosztowała 2-3zł a nie ok 10 jak teraz, za działke dałam tylko 16tys i wierzcie nie szaleliśmy za bardzo, domek z niezbyt skomplikowanym dachem ok 150m2 pokryty blachą - a w momencie kiedy jest juz postawiona chata, z oknami, bramą garażową, wszelkie instalacje, ocieplenie zewnętrzne (bez tynku!) no praktycznie można już zaczynać robić cały środek (podłogi, drzwi, parapety, meble... itp.) pochłonęło nam już prawie 20tys. Ktoś powie no niby nie tak dużo ale to byly ceny sprzed 2 lat! A teraz..? Materiały 100-200% droższe :o

Gość odbijatuwamzbiorowo
za 300 tys to można kurnik postawić a nie dom w Poznaniu hahahahah,co wy kurde wypisujecie i jeszcze z wykonczniem no nie mogę:D:D:D

Gość trusski
heh ja mieszkam w duzym domu pod krakowem i na ogrzanie na starcza chociaz z tego co wiem to w tym roku zakladamy piec gazowy i takie tez bedzie ogrzewanie

Na ogrzewanie mojego domu( 180 m powierzchni użytkowej ) na cały sezon grzewczy od września do nawet kwietnia wydajemy 2200 zł ( temperatura w domu w zimę to 25 st C ) podatki za działkę i dom rocznie to 250 zł .Mieszkam pod Warszawą

Gość motylek218
Ja bym budowała. Nowe mieszkanie to kwestia dużo wiekszych pieniedzy ;)

Mając takie pieniądze postawiłabym albo na budowę domu, albo za zakup domu, a nie na zakup mieszkania. Mieszkałam w bloku i to nie jednym, ale nie ma to jak domek jednorodzinny - nawet mały domek jest lepszy niż mieszkanie. Zobacz ceny tu: http://jandach.pl a porównaj to z cenami mieszkań. Praktycznie ta sama cena, a tu masz dom a nie mieszkanie. Przynajmniej dla mnie lepszy domek. A jeśli chodzi o budowę domu, to koszty będa oczywiście więsze, bo dochodza pozwolenia, działka, ale zawsze to lepsze niż mieszkanie :)

Gość samaras
Wszystko zależy od metrażu oraz materiałów wykorzystanych podczas budowy domu. Myślę, że tutaj mogą Ci pomóc w tym temacie - http://putmajster.pl