Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość temat testowy

Osiągnięcia rządu Tuska i koalicji PO-PSL

Polecane posty

Gość na pewno nie too przecietna
nie znając odpowiedzi, moim wyborem były pytania spowodowane również stanem "confused" :D Odpowiedzi na wszystkie pytania zna tylko ..."bóg" ;) Ja na kilka jeszcze odpowiedzi nie znam :(

i jeszcze do POprzednich POstow: facet 78- polnocna czesc Kosowa POwinna byc przylaczona do Serbii- no i tu widac dobrze hipokryzje UE i buszmena:( Bosnia- juz to pisalam i uwazam ze tak bedzie; Macedonia- przej.ebana sytuacja, dla Serbii sa jakby POludniowymi Serbami, dla Bulgarow-Bulgarami mieszkajacymi za granica ,no i Grecja -te wszystkie problemy z nazwa(Byla Jugoslowianska Republika Macedonii -FYROM) a albance z Macedonii to twierdza wrecz ze stanowia co najmniej 40% ludnosci, to nieprawda no ale oni uwazaja za albanczykow tez np. dzieci z mieszanych malzenstw, teraz jest spokojniej (POrozumienie Ochrydzkie) ale co bedzie za kilka-kilkanascie lat?:( Karnowski- z chaosu moze czasem POwstac cos dobrego prawda? Dziennik versus GW- masz racje:) wawa......- moglbys sie troszke :classic_cool: gdyby kaczory wygraly wybory toby tez uznaly i co bys wtedy gadal? unijny liberal- TU JESTEM!!! glosowalam ale jestem realistka wiem ze innego wyjscia nie bylo ,niestety:( co nie znaczy ze nie moge napisac co mysle o Kosowie, no a POza tym kaczki zrobilyby to samo gdyby wygraly prawda?

on-warszawa: no i jeszcze o Flandrii -byla afera z kandydatem na premiera Belgii z partii flamandzkiej ktory zapytany przez dziennikarzy o hymn Belgii zaspiewal Marsylianke:D:D:D:D czytalam tez ze to troche dziwnie wyglada(tzn jezyk)-Flamandowie w wiekszosci znaja francuski a walonowie Flamandzkiego przewaznie nie no i flamandow bardzo denerwuja sytuacje typu oni w Walonii uzywaja francuskiego i uwazaja ze to ok a Walonczycy we Flandrii mowia po francusku i nawet sie nauczyc nie chca a jak ktos im zwroci uwage to od razu sie wkoorwiaja.... czasem od drobiazgow zaczynaja sie POwazniejsze sprawy... aha szachy..... avanti bianco! skoczek g5-e6 :)

samanto lisiczko. Widzę że w temacie Kosowa jesteśmy zgodni :) Dodam że kiedyś odmówiono Serbom z Krajiny odłączenia się od Chorwacji, połączenia z Serbami z zachodniej Bośni. I stworzenia drugiego państwa serbskiego. Nie obowiązywało tu ONZ-towskie prawo do samostanowienia narodów (to fakt) A teraz pozwolili Albańczykom odłączyć się od Serbii i załózyć drugą Albanię. Cynizm i obłuda :-D "Dziennik versus GW" - tak, ale głównie w walce o czytelników. No i w wizji jaka ma być Platforma. Jednak przeciwnych stron barykady nie stanowią (choć np w lustracji tak). Miłego dnia :) 🖐️

facet78: co do Kosowa- tak co do Krainy -to nie jest to samo albance az kosowa mieli autonomie(krotko ale jednak) , Serbowie z Chorwacji nie, ja wiem zaden argument ale dla ejropajacow wtedy(poczatek 90-tych) nie bylo tematu kosowa tylko ,,czystki etniczne"-Serbowie robili najwiecej ale Chorwaci i Bosniacy tez no i czytalam ze Slobo ,,sprzedal" Kraine Chorwatom, faktem jest ze Chorwaci zrobili ofensywe na miasto Klin(na polnoc od Mostaru nie jestem pewna nazwy) i nie bylo pomocy od serbow z Bosni, a przeciez wtedy wiekszosc Krainy byla niemal otoczona, niewazne, Kraina i tak nie miala szansy na cos chocby przypominajacego niepodleglosc, tzn moim zdaniem; ale teraz Serbowie z Bosni sie (prawdopodobnie) odlacza od reszty Bosni no i jestem niemal pewna ze Chorwaci z Herceowiny(zachodnia Bosnia) pojda w ich slady i caly ,,kompromis" z Dayton pojdzie sie pier... przeciez mozna bylo Powiedziec albancom z Kosowa(a nie kosowarom jak to sie mowi) zyjecie jak teraz ale formalnie nalezycie do Serbii, ale nie zrobili(euraki) tak jednak sa rowni i rowniejsi:(

samanto To fakt są równi równiejsi. Mimo to inaczej potraktowano Kartę Narodów Zjednoczonych. Prawnie analogiczna sytuacja. A co do Chorwatów. Teraz na 100 proc. nie pamiętam jak to dokładie było. Ale chyba w jakimś czasie Serbowie i Chorwaci byli dogadani względem Bośni i Hercegowiny. Chorwaci mieli dostać Hercegowinę z Mostarem a reszta Bośni pozostać w Jugosławi. Później ten sojusz prysł. Ale tu nie będe się zapierać. Bo to z pamięci z tamtego czasu (a minęło już 13 lat). Mogę się mylić.

ps: znalazłem fajną mapkę, ilustrującą tamte dążenia i przejściowe byty polityczne (już to na innym topiku wkleiłem). Ale to już jedynie graficzna ciekawostka :-) http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:By%C5%82a_Jugos%C5%82awia_podczas_wojny.svg?uselang=pl

Samanta.... Rzeczywiście nie wiem, jak by się zachowali bracia w kwestii Kosowa, (jakieś przesłanki, że by uznali ze względu na USA- oczywiście są) gdyby PiS rządził. Jednak v-ce kaczor trochę chociaż zreflektował Radka. Bo Radek zachował się jak mały Raduś- spojrzał na kolegów z unijnej piaskownicy i podniósł paluszek w górę. A trzeba było oderwać się od UE, USA i Rosji i wziąć pod uwagę uwarunkowania etniczne, narodowościowe, historyczne- jakie były i są na Bałkanach i o kórych tyle tutaj pisaliście. Nie wiem dlaczego minister spraw zagranicznych, tego nie zrobił- i na co teraz się liczy- że to wszystko przyschnie, jakoś się ułoży? wieża f5-f6 🖐️

przecież PO bylo lansowane na koszt niemieckich [ polsko-jezycznych mediów] by te wybory wygrało. wpompowano duzo kasy w propagande [ te tanie poniżej kosztów gazetki albo dla ubogich te darmowe ogłupiacze typu metro] drązono , drązono aż wydrążono a teraz PO musi szybko zobowiązania za to wypełnic. pospiesznie uznac traktat - na szczęscie w miare dobrze przez P.Kaczynskiego negocjowany] musi szybko przyjąc w interesie niemiaszków prawodawstwo . i byc zwarte i gotowe na kazde unijne żadania. czy my aby naprawdę jestesmy we własnym domu? a te wciąz dotacje unijne / przeciez najpierw my nalewamy do wspólnego naczynia unijnego a potem dostajemy kase tylko na to czego sobie życzy unia. i dobrze. Poacy musza byc biedni bo z bogatego Polaka to wieksze zlo niz z sepsy i aids razem wzietych.

Gość widać tu szacunek do PO
temat o kaczorach : KACZKI NA TACZKI!!! temat o tuskach: Osiągnięcia rządu Tuska i koalicji PO-PSL PO - wzbudzmy szacunek nawet u naszych przeciwników :)

pomarańczo Kwestia poziomu i kultury osobistej wyborców obu partii. Widzisz gdzie było chamstwo, prostactwo i pospulstwo ;-)

on-warszawa: szkoda ze nie zablokowal wicekaczor Kosowa w ogole:( a sikorka-rzeczywiscie nie jest to najlepszy minister no ale czego sie spodziewac PO odrzucie z pisiorkow; takie wychodzenie przed szereg nie bylo ani rozwazne ani wlasciwe, POwody wiadomo jakie ; chcialabym zeby moj kraj zachowal sie w sprawie Kosowa tak jak Holandia ,jesli juz trzeba bylo uznac Albanie-bis; a najlepiej to nie uznawac wcale; unijny liberal: dotacje- dostajemu z UE wiecej niz wplacamy do unijnego budzetu ,,polsko-jezycznych"-:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D wstaw jeszcze jakis tekst o teutonsko-faryzeuszowskim spisku zawiazanym przeciwko ,,jedynej slusznej partii'' POmaranczo: za przeproszeniem pier.dole twoje odczucia na moj temat

facet78: no to gratuluje ci POziomu i kultury osobistej i zycze POwodzenia w ciaglym utrwalaniu twoich POgladow na zwyciestwo smerfow w 2011. on-warszawa: ok jak POdtrzymujesz to ja: krolowka d3-g6 szach a jeszcze- co myslisz o tej ustawie medialnej, no wiesz KRRiT, abonament i tak dalej?

Samanta lisiczka Właśnie: ustawa medialna i znamienny 29.02 w sejmie, nie działający elektroniczny system liczenia głosów, palące się karty identyfikacyjne- o tym radośnie mówił Kalisz, Kalinowski nie włączający mikrofonu Olejniczakowi- jakieś fatum wisiało w tym dniu. Co do samej ustawy: uważam samą próbę uchwalania ustawy medialnej za dziwny. Katarasińska przedstawiająca założenia ustawy rano w radiu, w trakcie dnia Chlebowski, zmieniający założenia projektu, na skutek gorączkowgo szukania poparcia LiD-u, wreszcie porażka PO - LiD na razie nie idzie na współpracę. Moim zdaniem chodzi o to, aby jak najszybciej przepchnąć ustawę, odrzucić weto przy pomocy LiD-u, a później już premier będzie wysuwał kandydaturę prezesa UKE, a zatwierdzi ją zwykła większość parlamentarna. Abonament to gra pod publiczkę- w większości krajów UE- poza Ukrainą i Białorusią- jest abonament. Inna sprawa to regulacje związane z kontrolą wydatkowania środków z abonamentu, oraz jego ściągalność- oraz forma pobierania np. od odbiorców kablówek. Jak się ma próba zastąpienia abonamentu RTV- finansowaniem z budżetu, do próby odejścia od finansowania z budżetu partii politycznych, o którym rozmawialiśmy? Raz się chroni budżet raz nie. Wprowadzenie ustawy medialnej w 2005 roku, w znany sposób przez PiS, nie upoważnia do robienia podobnego kroku teraz przez PO- zresztą po co? Dotychczasowa praktyka pokazuje, że partia która ma kontrolę w telewizji publicznej- przegrywa wybory. Tak się stało ostanio z PiS-em !!!. Ruch trochę poźniej 🖐️ Ruch trochę później.

Abonament RTV jest stosowany w większości krajów europejskich poza Białorusią i Ukrainą- to chciałem napisać.

Gość ale u nas nie będzie
w USA nikt nie płaci głupich abonamentów i jest OK

Ale w USA, nikt nie schładza gospodarki, nawet w obliczu przeinwestowania, jak obecnie. W USA, nie zmienia się konstytucji co 5-7 lat, jak to się chce czynić u nas- tam konstytucja trwa już 200 lat. Więc może porównanie z USA, jest nieadekwartne?

W USA też, nie trąbią we wszystkich mediach o wyborach w Rosji, bo wiedzą, że nie ma o czym.

Gość za to w USA trąbią bez przerwy
o kazdym pierdnięciu z Bliskiego Wschodu :) TVP dla mnie moglaby wcale nie istnieć, ani tam ambitnych programów a tylko stała walka politykierów i gadające głowy zarabiające kase za nic...Pamietam czasy PRL-u gdzie były tylko reżimowe media a jednak komuna upadła bo ludzie ne sa głupi tylko politycy ich za takich ciągle uważają

Dla ciebie publiczna TV mogłąby nie istnieć, a dla mnie odwrotnie. Ambitnych programów jest sporo- filmy dokumentalne i historyczne, sztuki telewizyjne, czego nie ma w Polsacie czy TV4, rzadko w TVN. Faktem jest, że czasy antenowe tych programów są z reguły nieatrakcyjne. Nie wyobrażam sobie natomiast, by jedynymi telewizjami były te Waltera i Solorza.

pomarańczo. Już mamy jedną Tusk Vision Network (w skrócie TVN) . Wspominasz PRL. Znowu chciałabyś mieć tylko jedną opcję ? ? ? (bo np. prywatyzacja TVP oznaczałaby pewnie kupienie jej przez TVN)

Gość Ćwiąkalszczak
ja jestem największym osiągnięciem rzadu Tuseka

Gość a ja myślałam że Julia
Pitera

on-warszawa: 🖐️ hihi ten dzien rzeczywiscie byl dosc dziwny:D jakby niebiosa mowily: ,,nie kombinujcie przy tej ustawie" chodzilo mi o sama ustawe i szczerze to mam mieszane uczucia, niby jasne ze trzeba ta cala sprawe jakos uporzadkowac ale nie wyglada to zbyt ciekawie, przynajmniej moim zdaniem; co do UKE -moze masz racje abonament- nie tylko POd publiczke ale to raczej temat na dluzsza dyskusje, czesc placi czesc nie placi itd. no wlasnie partia ktora ma TVP POtem przegrywa, troche to wyglada na POwielanie bledow pisiorkow. jak dla mnie to publiczna tv POwinna istniec ale nie jestem do konca pewna w jakiej formie. cdn

no to dalej: tv publiczna: -prywatyzacja? -status quo? -POdzial na kanaly tematyczne itd? -sprzedaz zagranicznemu inwestorowi? -to moglobyc niezle gdyby kupowal ktos calkowicie niezwiazany z Polska i zagwarantowalby obiektywnosc ale ciezko mi sobie cos takiego wyobrazic. no cos trzeba z tym zrobic tylko co? nie wiem :( nie bylo twojego ruchu 🖐️