Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość temat testowy

Osiągnięcia rządu Tuska i koalicji PO-PSL

Polecane posty

Z tym Kosowem, to jego północna częśc powinna być przyłączona do Serbii. Bośnia i Hercegowina. Prowizoryczna federacja. Tamtejsi Serbowie (prawie 1/3 mieszkańców) już nasilają postulaty przyłączenia się do Serbii. Niech najpierw proklamują niepodległość. Rosja to uzna. I pat :O .Chorwaci z Hercegowiny nie pozostaną bezczynni. A co z Albańczykami z Macedonii ? Nieciekawa sytacja. Dziś Karnowski (pro-POwski publicysta) szczerze przynzał ze z tym finansowaniem to medialny zabieg. Bo jego wprowadzenie cofnęłoby polską scenę polityczną do lat 90-tych , łącznie z przywróceniem tamtego chaosu. A że 1 proc. - odliczmy to od podatku kelnerki a od podatku Ludzi zarabiającej kilkadziesiąt razy więcej od niej. I nie jest argumentem ze tych pierwszych jest wiecej (rozbijają sie na rózne partie. A bogaci głównie na jedną) Przecież to ma niewiele wiecej współnego z demokracją niż majątkowy cenzus wyborczy.

Gość który to Karnowski
to ten 'pro-POwski publicysta' wg ciebie ? Bo chyba Michała Karnowskiego za takiego nie uważasz ? A innego nie kojarzę ...

no to POjade dalej: on-warszawa; projekt jest czesciowo oparty na sondazach to pewne ale mysle ze nie tylko na tym; kombinowalabym raczej tak: wyborcy PO sa statystycznie bogatsi od wyborcow kaczorow; chetniej niz pisowiaki odpisza 1% od POdatku; mieszkaja czesciej niz wyborcy kurdupla w duzych i srednich miastach przez co latwiej przychodzi im wypelnianie PITow i ewentualne wypelnienie odpowiedniej rubryki nie nastreczy im wielkich trudnosci ,prawdopodobnie przyjdzie im to latwiej (statystycznie of course) niz pisuarowcom- rzadziej zadziala mechanizm,,jeszcze mialabym dac jeden procent na tych zlodziei? pierdole ich! niech sie utrzymuja ze skladek i diet POselskich!"; dlatego zdziwilo mnie twoje zdanie o lewicy, ze nie POprze-przeciez o ich wyborcach mozna POwiedziec mniej wiecej to samo co o wyborcach Platformy (tzn tak mysle); sondaze oczywiscie moga sie bardzo zmienic do 2011 do 2009 tez (niestety) chociaz nie mysle zeby PO spadlo do 20%:) jeszcze napisze

Do "który to Karnowski" Oczywiście ze tego z Dziennika. Ta gazeta już działa jak organ prasowy PO. A "Europa" coraz bardziej służy do dorabiania ideologii do polityki PO. Choć czasem też gościnnie publikuja inne teksty - i tu plus za to (bo w Gazie Wyborczej byłoby to nie do pomyślenia) Karnowski to jeszcze trochę bardziej elastyczny. Cenię sobie jego zdanie. Natomiast red. nacz. Krasowski śmiało mógłby wypełnić deklaracje członkowską do PO. Mimo wszystko dobrze że ten Dziennik jest. Spro zabrali Gazecie Wyborczej. I chwała im za to.

on-warszawa: z tym projektem troszke POwiazana jest jeszcze jedna kwestia mysle o dominowaniu przez kilka partii: -obecnie jest tak ze wszystkie nowe partie czy inicjatywy POnadpartyjne (tzn te z nich co sie przeksztalca w partie) maja utrudniony start ze wzgledu na nieduza ilosc pieniedzy w POrownaniu z PSL np.; -moglabym sobie wyobrazic POwstanie jakiejs partii na ktora ludzie chetnie dawaliby ten 1% i ona mialaby szanse na bardziej uczciwa walke z machinami partyjnymi niz obecnie prawda?; -ekolodzy na przyklad przeciez wielu ludziom bliskie sa ich idealy: -teraz jest tylko kilka partii do wyboru tzn jesli nie chce zmarnowac glosu to wybieram tych co maja szanse wejsc do parlamentu; -z tymi pieniedzmi inne ugrupowania tez mialyby szanse nieduza ale na pewno wieksza niz obecnie; -zawsze uwazalam (i mysle tak nadal) ze duzo ludzi nie chodzi na wybory takze dlatego ze nie maja kogo POprzec ,wielokrotnie slyszalam teksty typu ,,nie glosuje bo nie mam na kogo" -moze taki system finansowania sklonilby (w przyszlosci) weiksza ilosc ludzi do glosowania? proces zmiany konstytucji:O nie slyszalam :O napisz w jakim sensie i w jakich ustawach -ja nic o tym nie wiem:O chyba musze przelaczac czesciej na networkow albo innych;) :)

Samanta lisiczka Zmiana finansowania partii- oczywiście, że mały procent ludzi wpłaca 1% na organizację pożytku publicznego- ja np. to robię od 3 lat. Powód jest prozaiczny, trzeba zrobić przelew z własnych pieniędzy, a później miesiącami czekać- na ich zwrot- ten kto to wymyślił- musiał być wybitnym debilem. Ale teraz ma być inaczej- ma się deklarować nazwę organizacji i sam US, będzie przelewał pieniądze. Tak też będzie z 1% na partie polityczne- będzie dużo prościej- w Picie zanzaczyć rubryczkę i wpisać nazwę organizacji i partii politycznej. Przy odpowiedniej kampanii medialnej- ilość osób prznaczającyh te 2% na organizacje i partie, znacząco się zwiększy-dla mnie jest szansa, że to przekroczy 100 mln. Co do nowych partii- jest to argument za- stworzy to jakąś szansę. Tylko ciekawe, co projekt przewiduje w zakresie prywatnego sponsoringu partii politycznych. Co do lewicy- teraz mają jasne zasady i pewność finansową- po tej ustawie będzie niepewność- dużo sympatyków lewicy to jednak niezbyt kumaci (bez obrazy) emeryci- ponadto sondaże się zmieniają- lewica ma chyba troche kompleks porażki. Natomiast dlamnie PO robi ten projekt głównie pod sondaże, te teraz wysokie nie będą bez końca rosnąć i nie będą też stały bez końca... Zresztą z sondażami jest tak: jak są robione w kontekście innych partii- dla PO- rewelacyjne. Jak jest robiony tylko w kontekście PO- znacznie gorzej- np czy premier dąży do spełnienia obietnic- (cytuję z pamięci): miesiąc wcześnie ileś tam procent- teraz o ok. 15% mniej. Konstytucja- chodzi o likwidacje Senatu i jasne określenie kompetencji prezydent-premier. To wszystko piękne, tylko po co? Przecież wiadomo z góry, ze ugrupowanie nia mające samodzielnie 2/3 (veto prezydenckie), nie zlikwiduje senatu i nie ograniczy kompetencji prezydenta- szkoda czasu, więc uważam to za temat zastępczy. 🖐️ Ruch troszkę później.

on-warszawa: 🖐️ mam kolezanki w Urzedzie Skarbowym i wedlug nich ten 1% wplaca niewielka czesc POdatnikow, te przepisy(przelew itd) rzeczywiscie wymyslil jakis koorewski idiota, mozliwe tez(malo prawdopodobne ale mozliwe) ze zrobiono to specjalnie zeby ludziom utrudnic wplacanie pieniedzy na te organizacje:( ; teraz rzeczywiscie bedzie duzo prosciej; kampania medialna-tak POwiekszy sie znacznie ilosc wplacajacych i te 2% to prawdopodobnie bedzie wiecej niz 100mln; ale ile z tego przypadnie na organizacje POzytku publicznego a ile na partie? mysle ze partie dostana niewielka czesc:) wiekszosc ludzi jak juz zaznaczy 1% to dla organizacji drugi -mniej; no i jeszcze(mniej wiecej) teraz PO dostalo 38mln PIS 32mln czyli 70 milionow dla dwoch najwiekszych partii; PO projekcie bedzie max 50-60 na wszystkie partie a szczerze to mysle ze nie bedzie nawet tyle; tzn moim zdaniem, nie mam zadnych wyliczen i nie znam prognoz, tak na zdrowy rozsadek:) reszta za moment. wieza a1-e1

dalej: nie wiem co projekt przewiduje odnosnie prywatnego sponsoringu partii POlitycznych:( ; lewica-ci emeryci sa (np sa wsrod nich byli partyjniacy z elit partyjnych czy ubeki) ale chyba to nie jest az taka duza czesc elektoratu Likieru i Denaturatu:D:D ; lewica POwinna to POprzec, tak mysle tzn to by bylo dla nich chyba lepsze przynajmniej moim zdaniem; sondaze- tak dla sondazy ale tez z innych POwodow, pisalam juz o tym; moim zdaniem dobry projekt i przyjety (a wieze ze bedzie) to osiagniecie koalicjji, z roznych POwodow; konstytucja- ok za chwileczke o konstytucji.

i dalej: konstytucja: likwidacja Senatu- PO mowi o tym od lat; jasno okreslone kompetencje (tzn POdzial kompetencji) POmiedzy prezydentem a premierem -troszke jest to efekt ostatnich klotni POmiedzy Doniem a wicesmerfem, troche POpulizmu, troszke checi ulozenia jakos tych kompetencji zeby nie bylo takich zgrzytow w przyszlosci (tego ostatniego jest najwiecej) ; oczywista oczywistosc ze bez PISu nic z tego nie bedzie, brak glosow; PO co? kilka pieczeni na jednym ogniu: wyciagamy reke do opozycji POmozcie nam naprawic kraj POkazcie ze jestescie konstruktywna opozycja, :D:D:D:D:D:D:D wiadomo jaka bedzie odpowiedz kaczorow i wychodzimy (medialnie of course) na rzad ktory probuje cos zrobic (a przynajmniej udaje ze probuje) a kaczory na betonowych pieniaczy:D:D:D ; probujemy realizowac program wyborczy; zmuszamy, no w pewnym sensie ,kaczorow do grania na naszych zasadach a nie w krytyke rzadu i jego obrone; odwracamy uwage od innych problemow; wymuszamy(POwiedzmy) na mediach zajmowanie sie tymi projektami a nie 100 dniami rzadu; temat zastepczy? tylko czesciowo.

Samanta lisiczka Tylko, że kaczory moga przedstawić swój projekt konstytucji też przewidujący likwidacje Senatu- przecież nie będą siedzieć i patrzeć na kolejne posunięcia Donia. A wracając do Kosowa- Holandia pokazała klasę dyplomatyczną- uzależniła uznanie niepodległości od uchwalenia demokratycznej konstytucji tego państwa- jeśli konstytucja spełni standarty demokratyczne i zapewnii prawa mniejszościom etnicznym. Nasz rząd tymczasem uznał dzisiaj niepodległość Kosowa. Ruch trochę później.

najwiekszym osiagnieciem tuska i jego bandy jest uznanie kosowa dzisiaj dziekuje bez komentarza to chyba wystarczy za caloksztalt tej jakze przewspanialej partii TUSK TO NIE POLSKA UZNALA KOSOWO TO TY UZNALES W NASZYM IMIENIU WIEC SIE WYPCHAJ

cha cha cha ale sie elementowi wyborczemu odmienilo. skoro wybrano najwspanialszy rzad w historii Polski to: skrytożercom krytykantom rządu p. Tuska MÓWIMY NIE! no gdzie są Ci obrońcy i wybiórcy PO?

Gość Ćwiąkalszczak

Samanta... Czyli w sprawie Kosowa, przewidziałaś trafnie- ja liczyłem na coś innego :(

🖐️ on-warszawa: kaczory przedstawia wlasny projekt konstytucji tez przewidujacy likwidacje Senatu-:D:D i to ma byc rozwiazanie? my projekt-wy projekt; nasz lepszy-nieprawda bo nasz! ; zaden nie przejdzie i Senat zostanie; ale PO wyjdzie na tym lepiej - my mamy ,,inicjatywe" wy tylko malpujecie i odwracacie uwage; no i gracie na naszych zasadach; media zapytaja: dlaczego kaczorki nie chca POprzec projektu PO jesli sa za likwidacja Senatu? no i kto bedzie lepiej z tym wygladal w mediach? wydaje mi sie ze PO:) reszta za chwilke skoczek h3-g6

Samanta lisiczka 🖐️ Myślę, że są małe szanse na zmianę konstytucji w zakresie sytemu sprawowania władzy- obecna konstytucja jest kompromisem i wg. specjalistów, dość dobrze precyzuje kompetencje prezydenta i premiera. Tych spięć które były i pewnie będą nie wyeliminuje żadna konstytucja- bo jest to ustawa zasadnicza, a nie uszczegółowione przepisy wykonawcze. Warto by zostawić ustawę zasadniczą w spokoju, tak jak to robi np. USA. Poza likwidacją Senatu- w tym zakresie powinna być wspólpraca PO-PiS- zobaczymy. Sprawdź swój ruch skoczkiem- z h3 na g6, bo wydaje mi się, że to za długi skok. :)

on-warszawa: wspolpraca oczywiscie byc POwinna(tzn przy likwidacji Senatu) ale chyba nie bedzie, niestety:( obym sie mylila; konstytucja to kompromis- jasne i dlatego malo kogo zadowala kazdy chcialby cos POmajstrowac(kaczory tez chcialy), ale sprawdza sie niezle przynajmniej moim zdaniem; troche mozna by zmienic(np Senat) ale jest nie najgorzej; jak to z kompromisem:) Kosowo- za chwile szachy- no tak POmylilam sie:( przeciez nie bede zbijac wlasnego pionka! wyksztalciuchowata lisiczkowata pseudointeligencja;) skoczek h3-g5 of course

Samanta... pomyłka, rzecz ludzka skoczek h8-g6 ale ta Polska z Kosowem- to jakaś taka amazing mistake.... 🖐️

no to dalej: Kosowo - no i uznalismy:( inaczej byc nie moglo; ale i tak:( albo wrecz 😠 Holandia - no i to jest prawdziwa POlityka zagraniczna! oczywiscie konstytucja Kosowa i prawa mniejszosci Serbskiej, nie tylko zreszta tam mieszkaja tez np. Romowie czy Slowianie wyznania muzulmanskiego, to sporo ale....... wiesz jak to jest:(- deklaracje to jedno a zycie drugie:( niestety... :( jednak Holandia -:classic_cool: nie przejmowali sie szkopami i jankesami tylko zrobili ,,do the right thing" tzn oni jakos mogli a my nie? POrazka niestety:(:( nasza oczywiscie:( nie POwinnismy uznac wcale ale jesli juz (realpolitik) to trzeba bylo zrobic jak Holendrzy zero przejecia czy beda 5 krajem czy 20 krajem z UE POkazali klase i odpowiedzialnosc. :)

Gość tekst bez wniosków

oranzado no a jakie moga byc wnioski? szczerze? pisalam to juz moge sie tylko POwtorzyc: uznanie Kosowa to blad rzadu taaak POmaranczo mojego rzadu, i moim zdaniem takze blad wszystkich rzadow UE ktore uznaly :( ; no i co ja mam z tym zrobic? nic nie moge zrobic! mam pociac sie ze moj Doniu uznal kosowarostwo? -nie mam zyletek :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D sorry i just can't hold myself:) wnioski (mniej wiecej) beda takie: 2023 Bruksela rozmowa dwoch/dwojga eurodyplomatolkow: -dlaczego wszystko sie pier.doli? -bo 15 lat temu gowno wpadlo w wentylator slabiutki ten pseudozart:( a wnioski - :(

Gość zamiast wniosków
szukaj odpowiedzi: winne gowno czy wentylator ?

zalezy co uznajesz za wentylator oranje bo na razie to ja nie wiem z kim gadam i o czym dla mnie przyklad jest jasny slaby ale jasny a dla ciebie?

Gość dla mnie ...
jeśli g. wpadnie w w., w. tez może stać się g... dla mnie zabrakło oczekiwanego NAIWNIE "samooczyszcania" - czyli teoria daleka od praktyki ... przeżyją te organizmy,m które się dostosują ;)

no to ja jestem ,,confused" albo too przecietna jak dla ciebie dla mnie gowno to niepodleglosc Kosowa- a wentylator- the rest faktycznie gowno w went.-went staje sie goowniany:D winny wiadomo co- nie? kto przezyje?- we all gonna die ,right? seriously only the karaluchen:D:D will survive at last. :( ? :) ?