Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość temat testowy

Osiągnięcia rządu Tuska i koalicji PO-PSL

Polecane posty

facet 78 prywatyzacja nie oznacza kupienia TVPiS przez tvn, to wcale nie jest takie pewne; najpierw trzeba POdjac decyzje o prywatyzacji a na to sie nie zanosi; ew. przetarg nie musi sie zakonczyc zwyciestwem tvn wynik moze byc rozny prawda? POmijajac taki drobiazg jak nieduze srodki tvn-u w POrownaniu np z Murdochem. 😴 🖐️

samanto lisiczko Dwie wersje. 1. O jednj już napisałem na Kaczkach - wzmocnienie TVP - wybór KRRiT przez 2/3 sejmu (ale po połowie składu by uniezależnić od konfiguracji w danej kadencji) - przyznanie autonomi KRRiT wzorowanej na NBP 2. Ewentualnie (np w z częścią rozwiązań powyższych) rozdziasł na główne siły polit. Jak to proponuje poniższy autor : http://www.rp.pl/artykul/93068.html I jest dyrektywa unijna o cyfryzacji tv do 2012. Będzie ograniczona liczba kanałów. Wg projektu PO (i tego nie zmienili) ma to robić Urząd Kontroli Elektronicznej (podległy ministrowi skarbu). Przecież Tusk byłby jak Sylwio Bellusconi (tyle ze tam inni zrobili podział w TVP. U nas na to się nie zanosi). Piszesz o TVPiS - tyle że stronnniczość TVP w porównaniu z TVN to MAŁE PIWO. Urbański nie przerywa ramówki TVP Info i przez cały dzień nie relacjonuje strajków i protestów. Nie zamawia badań ile Polaków popiera protestujących. Nie zaprasza sie przestępców by robić z nich autorytety (już nawet ci z Gazety Wyborczej skrytykowali Sekielskiego i Mrozowskiego za wizytę Dohnala)

Pewne poglądu uważa się u nas za oszołomskie. Te dotyczące przewagi kapitału zagranicznego w mediach. Tyle ze w innych krajach już nie. Np w Niemczech, gdzie rządy starały się ograniczyć ich rozwój. A w Bułagarii nawet ponownie wykupywano część mediów. Jak pamiętam ze studiów publikacje z Zeszytów Prasoznawczych różnych medioznawców, socjologów i politologów, nigdy nie przebijały się dalej. A oni pisali w oparciu o doświadczenia innych krajów, które unikały slepego podejścia : sprywatyzujmy i nie ma przełożenia na właścicielski charakter. Pamiętam protesty dziennikarzy Słowa Polskiego gdy norweska Orkla sprzedawała to niemieckiemu Passauer Presse. Niczym rozpaczliwy krzyk. Nie chcieli by ich gazeta stała się socjaldemokratyczna. Później ich pozwalniano.

facet Propozycje rozwiązań, które przytoczyłeś, w tym zakresie są interesujące- jednak nie widać dążenia do ich przepracowania. Zamiast tego nerwowe ruchy, pełne emocji wypowiedzi pani Katarasińskiej i POpleczników w celu przepchnięcia ustawy w obecnym kształcie, z wprowadzonymi ad hoc, poprawkami. jednak dzisiaj Olejniczak powiedział, że LiD uzależnia poparcie ustawy od wprowadzenia do niej praktycznie ponad stu poprawek, postulowanych przez LiD. Czyli pierwsza próba urobienia LiD w celu odrzucenia veta i przepchnięcia ustawy- przegrana. Poruszyłeś Dochnala- wydaje mi się, że on teraz pracuje dla \"teraźniejszości\"- oskarża i PIS i SLD (milionowo dolarowa łapówka dla ministra Kaczmarka).

Samanta lisiczka Czy myślisz, że jest szansa, że będzie kiedyś taka siła w polskim parlamencie, kóra nie będzie chciała przejąć, zlikwidować, sprywatyzować TV i Radia publicznego? Bo chyba nadzieja, że stanie się to obecnie, zostały POgrzebane. Przepraszam, ale ruch dopiero dzisiaj: wieża f6-g6 🖐️

on-warszawa Po Gochnalu już pojechała Olejnik bo zaczął oskarżać Kulczyka. Czyli już nie tych co powinien :-D Teraz Dochnal już nie jest dobry (a ta sama Olejnik bardzo się na niego powoływała, jadąc po Dorocie Kani) :-D

Gość leczcie się trolle
W Polsce są dwa programy telewizji publicznej + stacje regionalne. To jest kuriozum :) przechowalnia dla swojaków i bajeczne pensje dla znajomych. wiecie jakie zatrudninie ma TVP w porównaniu z Polsatem? Sprywatyzować! a o monopole sie nie martw bo sa odpowiednie przepisy zapobiegające koncedntracji mediów w jedym ręku

I co to da ? ? Ogipol to niewiele mniejsze zło od monopolu. Jednak ogipol właścicielski nie zabezpieczy nas przed monopolem politycznych sympatii. Polsat TVN. W 2001 piewsi wspierali SLD,m dudzy PO. W 2007 obie stacje PO. Ja bym nie chciał by PiS miał za sobą wszystko. Zaskakujące jest że częśc zwolenników PO chciałoby by ich partia miała za sobą wszystko. Aż tak zaślepione zaufanie do Tuska ? ? ?

Na mnie czas. Na koniec dodam jeszcze jedną rzecz. W 2006 Kaczyński proponował opozycji rozwiązania włoskie o których pisałem o 9.35 w punkcie 2. Ale oni nie chcieli. No cuż. Po co to Platformie ? Oni chcą wszystko. Ostatnio nawet w najbardziej por-POwskiej gazecie (Dziennik) pojawił się krytyczny komentarz co do ich planów (jednak niektórzy, mimo sympatii polit. cenią pluralizm) \"Platforma chce media publiczne nie tylko przechwycić, ale i osłabić - stąd projekt kasowania abonamentu. Przy sympatiach stacji radiowych i telewizyjnych ku politykom liberalnym zaduszenie TVP jest dla niej jeszcze lepszym interesem niż przekształcenie jej w tubę propagandową rządu\" Źródło : http://www.dziennik.pl/opinie/article132560/TVP_latwiej_zniszczyc_niz_odpolitycznic.html Miłego dnia :) 🖐️

PO kolei: facet78: twoje dwie wersje- 1 jak ty sobie wyobrazasz wzmocnienie TVP? przez zwiekszenie ogladalnosci? sorry ale nie czytalam tego co pisales na KACZKI... to nie bardzo kojaze o co ci biega; wybor KRRiTv przez...-tzn mam rozumiec ze pol skladu teraz a pol PO nastepnych wyborach? no a co jesli dwie kadencje POd rzad beda mialy te sama czy POdobna wiekszosc? niezbyt duzy tu bedzie ,,pluralizm";) autonomia-tak to ciekawy POmysl 2 kazdej partii inny kanal? facet to debilizm POlitycy jak najdalej od TVP, ja wiem nierealne ale takie mam zdanie, za duzo sie napatrzylam na reczne sterowanie telewizja pub. aha nie wrzucaj mi tu nic o ,,obiektywizmie" TVurbanski pisze teraz o czarzastymkwiatuszku. chyba nie napewno lepiej byloby gdyby POdzielic nie na partie tylko program dla prawicy, program dla lewicy i program dla centrum zadnych POlitykow niech pierwsi maja czesc ramowki np. Pospieszalski itp. ,drudzy o np. prawach kobiet ,trzeci tak POsrodku cdn.

cdn: facet78: na przyklad taki Karnowski moglby byc i w prawicowym i w centrowym-rozumiesz? nie dla konkretnej opcji tylko dla calego srodowiska ; MALE PIWO- nie kompromituj sie jakos nie slyszalam zeby Walter czy Miszczek czy jak mu tam zatrzymywal niewygodne dla PO materialy czy wtracal sie do pracy dziennikarzy, nie rosmieszaj mnie pisal o tym Dziennik a GW pewnie tez. ja nie uwazam takich POgladow (kapital zagraniczny) za oszolomskie ale jak to mowia ,,kijem Wisly nie zawrocisz" czy jakos tak.

on-warszawa: 🖐️ szczerze? no to mialam taka niewielka nadzieje:( ,gdzies mi sie trzymala w POdswiadomosci chyba ze teraz bedzie inaczej; a wyglada na to (nie generalizuje ani nie przesadzam ale niestety) ze bedzie nieciekawie ,z koncowa ocena wstrzymam sie do czasu az caly ten galimatias zostanie rozwiazany ale nie wyglada to najlepiej ,niestety:( POczekam na rozwoj sytuacji te POprawki lewicy itd zobaczymy; na razie osiagniecie to nie jest :( ruch-chyba bylam slepa napisales ,,wieza na f6 " a ja ja POstawilam na szachownicy na f7 i stad te glupoty ,,POddajesz sie" no coz my mistake krolowka odplynela ale wyksztalciuszki nie POddaja sie latwo: wieza e1-e4

Samanta lisiczka Zdziwiłem się tym poddaniem, ale z reguły przyjmuje jakiś mój błąd, albo niewiedzę- nieważne, ruch troche później bo tutaj nie mam szachownicy.

Gość widz zwykły
>> >> W Polsce są dwa programy telewizji publicznej + stacje regionalne. >> To jest kuriozum za dużo ? Sprywatyzować ? Żebym oglądał takie gówno jak w tvn ? Czyli wczoraj np. prawie za każdym przełączeniem na tę stację trafiałem na filmik z rozbieranej rewizji notorycznej złodziejki. Programy regionalne w TVP bardzo mi odpowiadają. >> przechowalnia dla swojaków i bajeczne pensje dla znajomych - trzeba zmienić sposób zarządzania, a nie od razu właściciela

Też nie widzę odpowiedników telewizji regionalnych i tematycznych np TV-kultura czy TV-historia, w telewizjach komercyjnych.

Samanto... Wciąłem, to z onetu: Parlament Osetii Południowej zwrócił się o uznanie niepodległości do sekretarza generalnego ONZ, prezydenta i parlamentu Rosji oraz do szefów państw i parlamentów Wspólnoty Niepodległych Państw i krajów Unii Europejskiej. Dokument podkreśla "szczególną rolę Rosji" w życiu i losie osetyńskiego narodu oraz zwraca uwagę na niemożność istnienia w jednym organizmie państwowym Gruzji i Osetii Południowej. Co o tym sądzisz?

samanto. Idea o której piszesz jest fajna i ciekawa ale.. Kto by decydował który dziennikarz jest centrowy a który prawicowy ? ? Ci z Dziennika nazywają siebie prawicą :-D No chyba ze taką jak w skandynawi. :-D Przypominają mi prawe skrzygło Unii Demokratycznbej z czasów Syryjczyka. To taki przykład. A np Wprost - tu byłby jeszcze wiekszy problem czy dać ich do centrum czy do prawicy. Prawicowi liberałowie ale problem jest. A w temacie TVN - to ta stacja do spółki z TVP Dworaka - wmówiły np Polakom bzdurę że rzekomo Tusk przegrał przez Kurskiego, że rzekomo PiS nie chciał się podzielić władzą z PO. Materiał z Charkowa był wstrzymany przez TVN. Przytkłady stronniczego zaangażowania TVN można mnożyć :-)

ps: samanto, A czym się aksjologicznie różnią PO i PiS ? ? ? Partie siostrzane. Programowo dzieli je znacznie mniej, niż PO-LiD lub PiS-LPR. Wspomniałaś Pośpieszalskiego - do TVP ściągnął go Dworak z PO :)

🖐️ wszystkmi PO kolei: POmaranczo ,,widz zwykly" : sprywatyzowana TVP nie musi byc od razu drugim tvnem ,kto wam nagadal tych pier.dol ze Walterowcy na pewno kupia TVP w przypadku prywatyzacji? moze ta cala wrozka z kafe?:D:D:D dajcie sobie spokoj to jest tylko mozliwosc, no co najwyzej prawdopodobienstwo a na 100% nie jest to pewnosc. jak ci TVP odpowiada to PO co przelaczasz na networkowcow? i co to za pier.doly z ta zlodziejka? o co tu chodzi? sposob zarzadzania- masz racje w tym. on-warszawa: nie widzisz bo takie programy/kanaly nie sa dochodowe i tyle, komercyjne tv zawsze patrza najpierw na zysk, no ale o tym przeciez wiadomo. co do Osetii-pozniej, najpierw o telewizji dobrze? :) ruch: krol f1-e2

Samanta lisiczka Nawiąże najpierw do orange- chodzi o te pierdoły ze złodziejką- przedwczoraj w TVN24 kilka razy i w \"Faktach\" pokazywano filmik z pokoju ochrony któregoś z Leclerców w Polsce: była tam dziewczyna po raz ósmy przyłapana na kradzeieży w tym sklepie i policjantka, kóra ją rewidowała- zaglądając pod stanik- bo ta dziewczyna miała już tylko majtki i stanik- czy zajrzała pod majtki już nie pokazano. Filmik wyniósł zwolniony akurat pracownik ochrony- no i cała afera bo w pokuju przeszukań nie powinno być kamery itd. itp. Pokazano przy okazji stare filmiki z innymi paniami w przebieralni, sfilmowane w innym supermarkecie. Wypowiadał się rzecznik policji itp. Co do telewizji to Jan Dworak b. prezes TV i ekspert PO w/s mediów zjechał pomysły abonamentowe i mechaniamy finansowania TV poprzez kanały ministerialne- a za chwilę HGW v-ce królowa PO, wprost przeciwnie; strasznie te pomysły pochwaliła. król g8-f7 🖐️

jeszcze o telewizji: facet78: nie wiem kto mialby decydowac uwazam PO prostu ze taki POmysl jest lepszy od dania tv POlitykom; Dziennik,Wprost- facet a co to koorwa jest w naszym kraju prawica i gdzie przebiega granica POmiedzy prawica a centroprawica albo liberalnym konserwatyzmem? uwazasz ze jak ktos nie atakuje wszystkich partii na lewo od kaczek to nie moze byc prawica? no a kim jest wg ciebie np Zalewski? wedlug tych badan co tak w nie wierzysz to lewicowe poglady ma zdecydowana mniejszosc spoleczenstwa i co 5mln wyborcow pisiorow to prawica a wyborcy PO to centrum+lewicujaca mlodziez? moim zdaniem to ,,srodek ciezkosci" jest w GW mniej wiecej a ,,wahadlo" pogladow przechylone mocno na prawo; sam POdajesz przyklad o niewielkich roznicach POmiedzy PO a PIS; Dworak/Pospieszalski-wiem:) oczywiscie ze PIS chcial sie POdzielic wladza z PO tyle ze proponowal Platformie POzycje na kolanach, zagraly tu tez ambicje PO obu stronach Charkow? kwasula ? napisz cos wiecej, bo ci sie chyba myli network z TVkwiatuszek, obiektywizm tvn :D:D:D pisalam juz o tym :)

on-warszawa: 🖐️ zlodziejka-nie slyszalam no i PO co oranzada pisze o tym tutaj? nie rozumiem przeciez jak nie ma nic ciekawego to sie robi afere z aferki, normalne w networkach (piosenka ZLO T.Jachimka-to bylo zanim zaczal sie produkowac w szkielku); no i w takim pokoju kamery byc nie powinno; Dworak-HGW widac ze w PO nie ma takiego tuskorezimu jak to niektorzy uwazaja, czas partii mowiacych jednym zwartym glosem to nie ta epoka przynajmniej ja tak uwazam; chociaz spojny przekaz medialny to to napewno nie jest a PO POdobno takie zwierze medialne:D ; o Osetii za chwile albo jutro do poludnia ok? ruch: wieza h1-g1

on-warszawa: co do Osetii: Osetia poludniowa to autonomiczna republika w Gruzji, tak samo jak Abchazja(tam tez sa ciagoty do niepodleglosci), nie pamietam dokladnie ale byla tam wojna na poczatku 90tych o odlaczenie od Gruzji (Abchazja to samo), ruska armia stacjonuje i tu i tu jako sily ,,pokojowe";), oczywiscie:D:D:D:D ; ta decyzja parlamentu Osetii (nie slyszalam o Abchazji) i to o szczegolnej roli Rosji- no coz moim zdaniem ruscy w swoim mniemaniu rewanzuja sie jankesom za Kosowo; mysle ze Rosja oficjalnie tego nie POprze, przynajmniej od razu, w koncu Czeczenia o rzut beretem:D ; no i Rosji jest Osetia polnocna (tez autonomia) i mieszka tam wiekszosc Osetynczykow/Osetyncow; reszta za moment

dalej: POrownanie sytuacji Osetii z sytuacja Kosowa niezle wyglada, przynajmniej na papierze: i tu i tu: autonomia w ramach kraju europejskiego byla wojna stacjomuja sily POkojowe zdecydowana wiekszosc mieszkancow jest za niepodlegloscia POparcie mocarstwa USA skopaly prorosyjska Serbie-Rosja kopie proamerykanska Gruzje ani Gruzja ani Serbia nie jest czlonkiem UE ani NATO wiekszosc narodu mieszka POza granicami (tak Kosowa jak i Osetii Pld) oczywiscie roznic nie brakuje; co ja o tym mysle? mniej wiecej tak: niepodleglosc Kosowa -najpierw Serbowie z Bosni ,teraz Osetia Pld ,Abchazja i Naddniestrze juz czekaja na swoja kolej, na razie dwa (cztery w perspektywie) kamyczki, wszystkie prorosyjskie, ciekawa jestem kiedy pojawia sie kolejne(bo ze z czasem beda to nie mam wiekszych watpliwosci) ruch wieczorem 🖐️

samanto Masz sporo racji ale... Częśc publicystów Rzeczpospolitej to klasyczny przykład prawicy konserwatywno-liberalnej (a częśc to chadecy) "Dziennik" to prawicowi liberałowie. A dlaczego rozróżniam - To środowisko zrodziło się jako sprzeciw wobec linii michnikowej. Zgrzyt w środowisku liberalnym. Uznali ze wersja michnikowa przyniosłaby efekty odwrotne od zamierzonych, dlatego liberałowie powinni częsciowo ustąpić w kwestiach światopoglądowych. Ale ich postulaty dotyczące KK trudno nazwać konserwatyzmem (choć dalecy są od antyklerykalizmu) - i tu mam na myśli Ksrasowskiego i Michalskiego. Choć konserwatyści też tam są (np red. Zaremba, nawet trochę bliższy PiS-owi) GW - to jednak lewica (socjalliberałowie) :-) Ale masz racje ze pewne granice to płynna sprawa (i dochodzi tu krajowa specyfika, zbliżona do irlandzkiej) :) Przechych w społeczeństwie na prawo - to fakt. Podobnie jak wzrost postaw konserwatywnych (np u częsci ludzi we wczesnośrednim wieku). Temat rzeka, wątpliwości nie brakuje i własnie dllatego rozwiązanie z politykami uważam za najmniejsze zło. :)