Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość temat testowy

Osiągnięcia rządu Tuska i koalicji PO-PSL

Polecane posty

Gość Ćwiąkalszczak
wszystkim pozwolenniczkom wszystkiego naj... karier z okazji międzynarodowego dnia kobiet. nie ma jeszcze wytycznych UE co do tego dnia , wiec póki co składam życzenia nauczony wzorcem Prl-u.

facet 78: piszesz: ,,Częśc publicystów Rzeczpospolitej to klasyczny przykład prawicy konserwatywno-liberalnej (a częśc to chadecy)"- nie wiem nie czytam ,,Rzepy" na tyle czesto zeby miec wyrobione zdanie na ten temat; chadeckosc;) naszyhc ,,chadekow" to zreszta temat na dluzsza POgawedke; piszesz: ,,"Dziennik" to prawicowi liberałowie. A dlaczego rozróżniam - To środowisko zrodziło się jako sprzeciw wobec linii michnikowej. Zgrzyt w środowisku liberalnym. Uznali ze wersja michnikowa przyniosłaby efekty odwrotne od zamierzonych, dlatego liberałowie powinni częsciowo ustąpić w kwestiach światopoglądowych."- dla mnie sprzeciw wobec Michnika byl tez POdyktowany ,czesciowo przynajmniej checia odroznienia sie od GW w chwili wejscia Dziennika na rynek. granice sa dosc plynne a na irlandzkich roznicach miedzypartyjnych i srodowiskowych sie nie znam; no widzisz a dla mnie wlasnie rozwiazanie z POlitykami odpada, kolesiostwo, nowe stanowiska dla roznych POciotkow- badzmy realistami nawet jak to bedzie najmniejsze zlo(w co nie ierze) to i tak jestem przeciwna:)

samanto Bo większość elit publicystycznych nie podążyły za zmianami, które się dokonały w społeczeństwie. Oni dalej tkwią w swoich marzeniach z lat 90-tych. Marzeniach by prawica u nas wyglądała jak w wiekszosci krajów zachodnioeuropejskich. I spora częśc tego środowiska zachowuje się jakby mieli misję opiniotwórczą do spełnienia. Problem w tym że dane kraje mają swoją specyfikę. - Np amerykańskich Republikanów najbardziej przypominała Liga Prawicy RP (nawet podobne frakcje : religijna - LPR, wolnorynkowa - UPR. Jedynie brak militarnej). - A np do prawicy szweckiej najbardziej by pasowała frakcja Syryjczyka z Unii Wolności. Spory rozdzwięk (UW-LPR) :-D . PiS jest bardziej umiarkowany od Republikanów i Ligi Prawicy RP. - Natomiast w Irlandii scena polityczna bardzo przypomina naszą. Dlatego nie mam specjanie zaufania do elit publicystycznych. Za mało ich reprezentuje głos tej 1/3 Polaków. Za dużo działa w oparciu o wspomnianą \"misję\" (ci pierwsi zbyt łatwo mogliby być stłamszeni przez drugich. I trudno sobie wyobrazić bezpieczne rozwiązania instytucjonalne - bo mówimy o rzeczach względnych i subiektywnych). A polityków (jacy by oni nie byli) jednak wybrał Naród.

ps: i częśc tych elit uważa PiS za skrajny, odmawia mu legitymizacji. A jednoczesnie inaczej oceniają ów Republikanów. Czy też brytyjskich konserwatystów lub prawicę Sarkoziego.

Samanta lisiczka Przegapiłem Twój ruch kiedyś wieżą z h1 na g1 i tracę królową. król f7-e8 i spóźnione życzenia 🌻

najwiekszym osiagnieciem tuzka jest wizyta w usa owocna!! busz obiecal ze da kazdemu polakowi po lotniskowcu w koncu ustepuje z urzedu prezydenta wiec zabawa w ciuciubabke zacznie sie od poczatku!! ale jaki sukces trabi wyborcza i tvn z tej wizyty!! no no brawo !!

on-warszawa: 07.03.08 13:31: ,,Samanta lisiczka król f7-e7 następny ruch zrobię w niedzielę bo jadę poza net" 11.03.08 16:56: ,,Samanta lisiczka Przegapiłem Twój ruch kiedyś wieżą z h1 na g1 i tracę królową. król f7-e8 i spóźnione życzenia" nie mozesz tak zagrac twoj krol stoi na e7 dzieki za zyczenia:) ty tez masz spoznione z okazji dnia mezczyzny ode mnie :)

facet 78: piszesz: ,,Bo większość elit publicystycznych nie podążyły za zmianami, które się dokonały w społeczeństwie. Oni dalej tkwią w swoich marzeniach z lat 90-tych."-wiekszosc? nie wydaje mi sie; mowilam juz ze nie znam sie na irlandzkiej POlityce; Republikanie z USA-mniej umiarkowani do PIS? no nie wiem o co ci chodzi w jakim sensie mniej? sprawy swiatopogladowe? piszesz o braku zaufania do elit publicystycznych itd- przepraszam ale 5 milionow glosow prokaczorowych(bo chyba o to ci chodzi) to 1/3 glosujacych w ostatnich wyborach, Polakow to jest 40 mln(razem z dziecmi i polonia of course) do the mats :) piszesz ,,wiekszosc elit.." a pol godziny pozniej ,,czesc tych elit.."- moglbys sie zdecydowac? a co do oceny kaczorowcow -fakt dla czesci elit pisiorki sa skrajnym POpulistyczno-antyeuropejskim ugrupowaniem, no coz dla niektorych ludzi czas sie zatrzymal gdy Doniu z 2 ,,przystawkami" zalozyl PO ;) on-warszawa🖐️: napisze jeszcze tylko pozniej. wieza g7:d7

Samanta lisiczka król e8-d7 Dorzucę dwa tematy: Nie rozumiem o co chodzi Jarkowi w traktacie lizbońskim- wszak POlska nie podpisała karty praw podstawowych- więc nie grożą chyba POlsce małżeństwa jednopłciowe. Ale dla równowagi, nie rozumiem dlaczego Donio, zobowiązał się przed amerykańską Polonią żyowską- odszkodowan dla utraconych majątków w wyniku wojny i dekretu Bieuta- oczywiście podkreślił ż dotyczy to wszystkich obywateli polskich, ale dlaczego to zadeklarował przed Żydami. Poza tym skala tych odszkodowań jest porażająca: 60 mld. zł. No i Donio trochę chyba znowu skłamał twierdząc, że rząd pracuje już nad ustawą reprywatyzacyjną. Mam wrażenie, że jest to szukanie poparcia wyborczego Polonii amerykańskiej pochodzenia żydowskiego. No i naprawdę nie wiem skąd się znajdzie ta kwota na realizację reprywatyzacji już po koniec bierzącego roku- chyba że sprawcy zmian własnościowych- Niemcy, Rosjanie (1939) i Anglicy (Jałta 1945) dołożą się do interesu. USA z tego wyłączam, bo zapronowały Polsce udział w planie Marshalla- Czechosłowacja i POlska zgłosiły akces- ZSSR zabroniło- więc teraz Rosja jako następca prawny ZSRR- jest moralnie i prawnie odpowiedzialny w dwójnasób, za kłopoty POlski. 🖐️

jeszcze: jak pisalam o Osetii POludniowej to tylko przupuszczalam o Abchazji a teraz slysze ze oni tez; no i ten smerf o internautach- no co za debil, szkoda slow:( aha jeszcze odtworzenie satnowiska pelnomocnika do spraw rownego statusu kobiet i mezczyzn-no ale to nie jest osiagniecie tylko naprawienie tego co spie.rdolil Marcinkiewicz. wawa.......: ,,busz obiecal ze da kazdemu polakowi po lotniskowcu..."-odkad dostales bana to coraz gorzej z toba:( 🖐️

on-warszawa🖐️ piszesz:,,Nie rozumiem o co chodzi Jarkowi w traktacie lizbońskim- wszak POlska nie podpisała karty praw podstawowych- więc nie grożą chyba POlsce małżeństwa jednopłciowe."- no moze ja jestem kretynka ale dla mnie to wyglada mniej wiecej tak: 1 pisiorkom spada w sondazach to troszke nerwow sie wkradlo no i od razu MaPysk naczelny dyktator POdniosl glowe :D- mamy POlityka sondazowa ,niestety i dotyczy to wszystkich partii no koorwa tej Clinton sondazyki lecialy w dol ,odchodzili ludzie ze sztabu ale ona dalej walczyla a u nas-masakra sondaz POleci, media od razu trabia i afera zero zdrowego rozsadku:( 2 smerf zobaczyl ze przeciwko traktatowi nie jest jak za Jurka(aborcja) kilku poslow tylko 45 czy 55 (nie pamietam dokladnie) no to zmiana strategii i trzeba uspokoic sytuacje i nie dac zadnego POwodu do rozlamu itd. 3 no i teraz(no wczoraj i przedwczoraj:) ) te idiotyzmy o jakis mechanizmach zabezpieczajacych itp zwykla gra zeby uspokoic prawe skrzydlo kaczopartii i o.dyktatora 4 of course walterowcy od razu POkazali wczesniejsze wypoweidzi smerfa i wicekaczki o traktacie i zestawili z obecnymi:D no i efekt jest ,ze wyglada to kretynsko(dla PISu) 5 ale mysle ze to tylko na POkaz i w koncu sie dogadaja (PO z kaczorami)- no przeciez nikt nie bedzie ryzykowal referendum, z roznych wzgledow a tym bardziej traktatu- to byloby przegiecie reszta-wieczorkiem:) ruch: krole2-e3

przeciwnikom traktatu europejskiego wszelkim manipulatorom w jego pierwotnym zapisie oraz przeciwnikom i krytykantom rzadu Tuska mowmy stanocze NIE! rece precz od PO!

samanto Dwie kadecje temu ponad 1/3 posłów odeszła z LPR i co im to dało ? ? Ruch Patriotyczny (Macierewicza) poległ w 2005 (a często bywali w RM). Tyle ze PiS ma ZNACZNIE SILNIEJSZĄ pozycję niż wtedy LPR. Ale w zasadniczych kwestiach się zgadzamy. :) Tyle ze trochę inaczej to przedstawiamy. Ale to było na tamtym topiku. Post 19:53 http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3469040&start=18840 ..

Samanta lisiczka wieża f6-g6 Chyba bym na miejscu donaldka nie dogadał sie z kaczorami, podał rząd do dymisji, aby doprowadzić do wyborów- przy takich sondażach może się spełnić sen o potędze- a zamieszanie duże znowu robienie czegokolwiek przesunie się na dalszą przyszłość. Gra va bank, ale potencjalny zysk duży- samodzielne rządzenie bez kamiennej twarzy- jedyne ryzyko jest takie, że sondaże nie przeniosą sie jak trzeba na wynik. 🖐️

on-warszawa: jeszcze do tego o odszkodowaniach- dlaczego przed Polonia zydowska- moze dlatego ze w USA jest silne lobby zydowskie i taki sygnal ze teraz jest normalny rzad ,oddamy mienie(no odszkodowania) itd, a taka ustawe trzeba przepchnac przez sejm a to tyle czasu POtrwa:D:D a prace rzadu beda sie slimaczyc ,jest tyle POwazniejszych problemow itd; ,,No i naprawdę nie wiem skąd się.."- ja tez nie wiem skad 60 mld, rzeczywiscie duzo, nie jestem specjalistka od reprywatyzacji:( ; cos slyszalam ze mozna czesc splacic z nieruchomosci nalezacych do skarbu panstwa, ale nie wiem jak to bedzie wygladac; no i nie wierze zeby to szybko uchwalili, jeszcze jest veto wicekaczki-nie wiem czy to w ogole przejdzie ; jeszcze napisze:) pionek f3-f4

and dalej: unijny- ,,przeciwnikom traktatu europejskiego wszelkim manipulatorom w jego pierwotnym zapisie oraz przeciwnikom i krytykantom rzadu Tuska mowmy stanocze NIE! rece precz od PO!" -ze co?!?! a kto tak mowi??? co to ma niby byc-wybierasz sie na plenum satyrykow niskiego lotu? juz lepsze byly te bzdury o mediahc polskojezycznych z 07:50 ,moglam sie przynajmniej POsmiac i wysmiac:D

facet78: uwazam to cale zamieszanie za gre kaczora na opanowanie fathera z MaPyska i prawego skrzydla partii i mysle ze traktat przejdzie, no co za problem POkombinowac z frekwencja na przyklad:) ja juz o tym pisalam wczesniej- ew POwstanie jakiejs partii na prawo od kaczorow- zeby ona miala jakies szanse to sondaze dla pisiorkow musza byc jeszcze nizsze(ok 10 %) i utrzymywac sie tak co najmniej kilka miesiecy no i do tej partii musialby wejsc i Jurek i LPR i prawe skrzydlo pisiorow i to tak z kilkadziesiat osob i cala reszta planktonu z prawicy- jak na razie to patykiem na wodzie pisane, no ale o.dyktator o tym na pewno marzy ,pozyjemy zobaczymy.

on-warszawa: ,,Chyba bym na miejscu donaldka nie dogadał sie z kaczorami, podał rząd do dymisji, aby doprowadzić do wyborów- przy takich sondażach.."- ja bym tez tak zrobila:D ale kaczor bedzie (moim zdaniem) gral tak dlugo jak sie da, a jesli nie bedzie zgody z PO- to nagle POdczas glosowania za traktatem, jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki w krasnoludowej partii objawi sie kilkunastoosobowa umiarkowana opozycja ktora zaglosuje za przyjeciem;) albo nie przyjdzie do Sejmu:D, troszke bedzie w mediach o rozpadzie PISu i to wszystko:D to granie vabank ze jak kaczory nie POpra to wybory to tylko straszak, przynajmniej tak mysle:) a sondaze- przy 50%-60% na naszych to mozna dostac zawrotu glowy ale wtedy wielu nie pojdzie na wybory (z takim POparciem to i tak wygraja) no i co to za koalicja co robi dymisje rzadu przy pierwszych problemach; debilnie by to wygladalo i robilo wrazenie mieczakow bez jaj; no i oczywista oczywistosc- oddac wladze ,diety i stolki? no tak ale nie PO kilku miesiacach, bylabym w duzym shocku gdyby tak sie stalo, naprawde.

Gość padalec zmijalec
wiekszosc z was dala sie oszukac michnikowi i jego zydowskiej gazecie dla polakow,oraz innym mediom a teraz was coraz mniej.Ale jeszcze niedawno wiedzieliscie najlepiej,ze tylko PO!! Niedawno przejrzalem pierwszy raz od dluzszego czasu ten szmatlawiec zwany gazeta wybiorcza.SZOK !!! O Polsce KAZDY artykul=atak na PiS.Doslownie SZOK.Ataki i osmieszanie PiS w tym prezydenta.To juz teraz sie robi Volkische Beobachter.Bez zadnej przesady.Az niesmacznie sie to czyta.Tyle nienawisci i zlej woli.Tyle klamstw.Po prostu klamstw,przeciw ktorym niby szechter walczyl.Jak ten komuch michnik sie ich boi i jak ich nienawidzi.....To ma byc ten niby pluralizm,niby jakas wolnosc,uczciwosc.......

Hej :-) Samanto Właściwie nie róznimy się w cenie tego wątku. Tyle ze jak PiS określi się na nie, to część , która zagłosuje na "tak", zrobi to za cichą zgodą Kaczynskiego. Pisałem ale tu to pokrótce coś z kaczek. - Jeśli negatywne i większość zagłosuje na "nie" to będzie znaczyło ze Kaczyński woli stworzyć potencjalną niszę na partię Marcinkiewicza i Rokity, niż na partię M.Jurka. - jeśli pozytywnie i większość na "tak" to będzie znaczyć ze nastawią się na typową rywalizację z PO. Na każdym PO w najbliższym czasie skorzysta i pewnie wybra wiosną 2009 wybory do Parlamentu Europejskiego. Ale w tym pierwszym wariancie byłoby spore dla nich zagrożenie. Partia M i R w perspektywie czasu wiecej by im zabrała niż PISowi.

🖐️wszystkim do ,,padalec zmijalec"- fajcy nick:classic_cool: ale reszta...: ,,wiekszosc z was dala sie oszukac michnikowi i jego zydowskiej gazecie..."- niby jaka wiekszosc padalec? ja tam GW nie czytam a on-warszawa, facet 78, wawa i wiekszosc innych na tym topiku sa przeciwni PO; piszesz:,,Niedawno przejrzalem pierwszy..."-nie POdoba ci sie to nie przegladaj; ,,To juz teraz sie robi Volkische Beobachter.Bez zadnej przesady..."-chyba nie wiesz co to bylo za pisemko Volkische Beobacher :O ; nazwiska sie pisze z duzej litery; pluralizm -no gdzies ty sie wychowal ze masz jakies majaki o bezstronnosci mediow? w jaskini? dziennikarze i gazety maja swoje sympatie polityczne i je mniej lub bardziej jawnie przedstawiaja, no please czy ja musze tlumaczyc takie oczywiste oczywistosci!!!

ni to POjade dalej: facet 78 🖐️: ocena- juz o tm pisalam:) mysle ze raczej bedzie cos z frekwencja (juz byly wypowiedzi POslow kaczopartii ,ze nie beda kazdego sprawdzac czy jest chory czy nie, nie moga tego kontrolowac itp.) ; mysle ze jednak pisuarowcy beda (mostly, of course) przeciw, nie wiem czy wystarczy nieobecnych zeby traktat przeszedl, jesli nie to bedzie grupa POslow proeuropejskich;) ktorzy zaglosuja za i tak jak pisalam -lekka afera ze rozpad kaczek i tyle; ewentualna partia Marcinkiewicza-szczurka i Boruty- watpie zeby POwstala ,no ale zobaczymy; zagrozenie-nie sadze, raczej niezbyt duzy klopot. 2009-no ja nie mam zadnych watpliwosci kto wygra:classic_cool: nie wiem co musialoby sie stac zeby Doniu i spolka nie wygrali; niby rok czasu, ale jak na razie to zagrozen zbyt duzych nie ma a przeciwnicy-:D:D

Hej Samanto :-) Ile potrzeba to tyle zagłosuje - nawet gdy PiS \"bedzie na NIE\" - za cichą zgodą J.K. Partia M i R - były badania . Publikowane. Wiecej by zabrali PO niż PiSowi. W ostatnich wyboracvh 1/5 wyborców PiS z 2005 zagłosowała na PO. Wiec niech PISowi zabraliby te 6-8 proc. Tamci dołączą. Ale oni mogliby liczyć na to, na co nie mógłby liczyć J. Kaczyński - czyli na zapuszczenie sie na centrowy tułów elektoratu PO (czyli nie tylko na ich prawe skrzydło) ps: ale nie będą się spieszyć i to byłoby zależne od wyniku Marcinkiewicza w wyborach prezydenckich. Np Olszewski w 95 zajął 4 miejsce, ale z przyzwoitym wynikiem. Założył ROP, który wszedł do sejmu w 97 (niewiele brakowało by zamiast AWS-UW, powstało AWS-PSL-ROP). Tyle ze wtedy AWS był \"nowością\". Oczywiście minus tego wszystkiego to duże finansowanie partii z budżetu/. ps: wiec nie zdziwmy się jak wygranie wyborów do Parlamentu Europejskiego bedzie ostatnim sukcesem PO. A przy partii M i R , Tusk musiałby się bronić. I np zacząć mieć (w końcu) jakieś poglądy programowe. LiD by wtedy zacierał ręce :-D