Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nita_Rainbow

Chyba jestem w ciazy-jak wyglada wizyta u ginekologa

Polecane posty

Gość Nita_Rainbow

Dziewczyny, bardzo sie boje ze moge byc w ciazy. Od 40 dni nie mam okresu, jest ryzyko ze prezerwatywa mogla sie obsunac, juz 2 razy bylo mi slabo rano i wymiotowalam. Chce isc do ginekologa, ale nigdy tam nie bylam. Wiem, to glupota, mam juz 24 lata, a nigdy tam nie zawedrowalam. Jak mam sie umowic na wizyte? Powiedziec na wstepie przy rejestracji ze sie boje ze jestem w ciazy? I jak to wyglada? Czy w przypadku ciazy bede miala tam zalozona jakas kartoteke, gdzie zostanie wpisane, ze jestem w ciazy? Dostane jakies papiery, recepty? Chcialabym sie na to jakos przygotowac. Czy ginekolog zrobi test z moczu czy z krwi? I od razu dostane wynik? Dzieki za odpowiedzi

Gość Matko
Matko, żartujesz tak ? Idziesz prywatnie czy na kase. Przy rejestracji nie mówisz po co chcesz iść do lekarza. Jak się rejestrujesz do ogólnego to mówisz po co ? Powiesz to lekarzowi. On zrobi z Tobą wywiad i potem zapyta Cię co Cię sprowadza i możesz powiedzieć, że chyba jestes w ciąży. Wtedy zrobi Ci usg dopochwoe i stwierdzi czy jest ciąża czy nie. A Ty sobie zrób przed wizytą tesc ciążowy.

Gość Nita_Rainbow
Niestety nie zartuje. Istnieja ludzie nieodpowiedzialni na tym polu, wstyd mi ze jestem jedna z nich. Poprowadzcie mnie krok po kroku prosze, moze ktos byl w takiej sytuacji. Czyli lekarz nie zrobi mi testu moczu ani krwi, tylko usg dopochwowe - chyba nie bede pytac jak to wyglada. A jesli jestem... to zapisze mi jakies leki? Kwas foliowy? Kaze zrobic badania krwi? Bede musial przyjsc na kolejna wizyte za nastepnych kilka tygodni?

Gość jii9o
ile masz latek?

Gość dla zabawy nie mam nicka
Owszem będziesz musiała chodzić na wizyty kontrolne. USG raczej jest bezbolesne. I gratuluje odpowiedzialności...

Gość Nita_Rainbow
Ile mam lat napisalam w pierwszym poscie. Co do odpowiedzialnosci jest mi wstyd przed sama soba i przed ewentualnym dzieckiem. Ale biore na siebie ta odpowiedzialnosc. Chcialabym tylko moc sie przygotowac do tej wizyty, wiec dziekuje za jedna konkretna odpowiedz.

Gość Nita_Rainbow
Dzieki. Partner nie wie i chwilowo nie chce by wiedzial. Oczywiscie jesli to ciaza to sie o tym dowie. To jest dosc skomplikowane, wiec pozwolcie ze nie bede wchodzic w szczegoly. Bardzo dziekuje za odpowiedzi i za wsparcie.

Gość Nita_Rainbow
Piersi i w szczegolnosci podbrzusze troche bola. Nie wiem czy to podswiadome... No coz, wkrotce sie okaze.

Gość pijaczka smakoszka ...
usg dopochwowe nic a nic nie boli, po prostu włoży Ci taki podłużny przedmiot, coś jak mikrofon do śpiewania :D i będzie tym przesuwał, żeby dokładnie wszystko obejrzeć na takim monitorku obok fotela :) wrażenie jak podczas wkładania członka do pochwy ;)

Gość hmm hmmmmm hmmmm
w ktorym dni cyklu byl stosunek? lec po test i zrob nawet teraaz, juz na pewno wyjdzie jesli jestes w ciazy

Gość audiox
Nita i co, jesteś w ciąży? Napisz bo jestem ciekawa :)

Gość dqwdd
Nita ja tez była pierwszy ra zbardzo pozno u ginekologa i tez w ciazy!!nie ma sie czego wstydziec, wypytaj tylko kolezanki, o jakiegos zaufanego dobre gina!!i idz do niego, mow szczerze, ze jestes pierwszy raz i sie troche denerwujesz i ze podejrzewasz ciaze, przeznaj sie, ze To twoj pierwszy raz u gina to nie wstyd, rano zrob test ciazowy,przed wizyta u ginekologa,idziesz prywatnie czy na kase chorych, jak prywatnie nie musisz brac ze soba legitymacji ubezpieczeniowej, jak na kase musisz, i tu i tu musisz, sie wczesniej zarejestrowac!! Badanie krwi i moczu sam lekarz, od razu ci nie zrobi, bo tym sie zajmuje laboartorium, on ci wypisze tylko skierowanie do badan,a Ty na nasteona wizyte musisz, mu przyniesc wyniki tych badan!!Jesli prywatnie chodzi to ok 20 zł za te badania zapłacisz, a jak na kase chorych, to nie bedziesz musiała w laboratorium płacic, takie laboratoria sa czesto przy szpitalach ..zreszta dowiesz, sie od mamy, znajomych gdzie takie laboratorium jest,Wyniki z badan z laboratorium sa juz na drugi dzien po badaniu i płacisz przy odbiorze! Kup sobie w aptece plastikowy kubeczek do moczu!!bo szkolanych nie przyjmuje, kubeczek z moczem podpisz nazwiskiem!!Mocz powinnas oddac do kubeczka, rano na czczo!!i tylko ten środkowy strumien moczu!!!do badania krwi juz nie trzeba byc na czczo!!Powodzenia nci trudnego!Acha i lekarz juz ci załozy specjalna karte ciazy!! Koniecznie przymomnij sobie date ostatniej miesiaczki!!Najpiej powiedz jesli, sie okaze ze jestes w ciazy, czy byłas szczepiona przeciwko rozyczce itd, czy ja przechodziłas, a jak nie pamiatesz zapytaj mamy!!czy miałas ospe wietrzna, sobie tez przypommnij!!Jesli gdzies pracujesz, podajesz lekarzowi adres i firme w ktorej pracujesz, w razie gdyby wypisywał ci zwolnienie lekarskie gdybys tego potrzebowała

Gość A ty przestan
konczyc niemal kazde zdanie wykrzyknikiem bo sie az gotuje w czlowieku.

Gość dqwdd
do a Ty Przestań, masz coś z głowa, ze cie wykrzyniku wirtualne denerwuja!!Ludzie powariowaliscie juz całkowiecie przez ten intermet, nie odróżniacie, rzeczywistosci od wirtualu!!!JA pindole, masz coz z głowa, koles, ze ci niewinne wykrzykniki przeszkadzaja, nerwica jakas czy co?

Gość dqwdd
a!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! prosze, to cie tak denerwuje, byłes juz psychiatry?mowiłęs mu, ze cie wykrzykniki na forum w kafeterii irytują!!

Gość dqwdd
GOSCIA WYKRZYKNIKI DENERWUJA!!ZARAZ POWIE, ZE KRZYCZE I MU BEBENKI PEKAJA!!BUAHAHA

Gość tuptusiek21
Cześć babeczki....jak długo może utrzymywać się ból podbrzusza?Dodam ,że jestem w początkowym stadium ciąży.