Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mondralionski zenobiusz

*******Podobno Gniezno wcale nie było pierwsza stolicą Polski!!!!!!!!!!!

Polecane posty

.....Bardzo możliwe ,że Poznań , Ostrów Lednicki lub też inny gród Piastów należący do "sedes regni principales", czyli ośrodki książęcej władzy pełnił równie ważna funkcje.Wiec tak naprawdę to nie można stwierdzić ,iz Gniezno było najważniejszym ośrodkiem Polan (tudzież pierwsza stolica państwa naszego narodu :-) I co wy na to ?

!!!!!!!

up

z wszechogarniającym podnieceniem odświeżam ten topik co 2,455 sekundy w nadziei że pojawi się tu jakaś odpowiedź :classic_cool:

gdy by była wypwoedzi bracia mroczkowie nie są polskimi ksiazetami od arzy było by pełno wypowiedzi w tym poscie - no cóż nie ma sie wiel spodziewać po świecie kafeteryjnych dzieci neostrady :-(

Gość bardziej
bracia Moroczkowie sa świętymi patronami punktów KSERO:D

Gość bracia mroczkowie.
bo nie jestesmy, jestesmy tylko biednymi plebeljuszami z bulgarii, ktorzy przemyceni w karnistrze po benzynie przez 4 pierwsze lata pobytu w polsce tyrali jak woly by zarobic na chleb, nie bylo latwo, \"usta\" nam puchly i szlif coraz wiekszy na zebach zostawal od nadmairu lodow ktore strzelalismy w wawie na centralnym 🖐️

to żeś sie popisał

Nic innego nei odświeże tylko własnie to :-)

Pierwszy najprawdopodobniej był Giecz. Chociaż jak patrzę na niektórych użytkowników forum, to przychodzi mi na myśl, że waszą stolicą był chlew, bądź stajnia, nie Giecz.

Dla ciebie zapewne żadna, bo i tak w tym czasie twoi protoplaści bujali się na drzewach, a ręce sięgały im za kolana. To mówiłem do zagłębiaka.:classic_cool: Co za niespodzianka, Karol. :D

Ja wiem, że nie było, ale nie ma to żadnego znaczenia. Jest bowiem przyjęte, że prawdą jest to, co zostało swoiście nazwane i przyjęto to nazwanie. I dlatego w jej oczach będziesz najgorszą ladacznicą, Skulska, tak jak kiedyś, dawno temu nazwano samozwańcem cara Dymitra i gdy umarł, wleczono jego ciało sznurem po ulicach, choć lud go kochał, albowiem liczy się tylko to, co zostało nazwane...

Gość wielbiciel cycastych brunetek
a tak nawiazujac do tematu to gdzies na anglojezycznej stronie internetowej widziałem mape polski z czasów Bolesłąwa Chrobrego i były zaznaczone 2 stolice Gniezno i Poznań - szok ;-) ciekawe czy w poslkcihc ksiazkach tez sa tacy liberalni jesli chodzi o kwestie stolicy

Do tej agresywnej dziewuchy w tym przypadku, chociaż zasada jest ogólna. No nie? :classic_cool:

Gość wielbiciel cycastych brunetek
wypwieprzać z tego topiku - zasmiecacie go !!!!!!!!

do MRK_Z2 - żadna, bo: 1. pierwsza stolica to był jeden gród z okolicami a nie państwo. 2. takich grodów było więcej i one też próbowały rozszerzyć granice swojego stanu posiadania. 3. nie ma niepodważalnych dowodów na to że \"centrum decyzyjne\" zalążków państwa przeniosło się z Giecza do Gniezna - równie dobrze Gniezno mogło podporządkować sobie Giecz. 4. o państwie można mówić dopiero od Mieszka, wcześniej to było po prostu jedno z księstw Słowian zachodnich i taką miało pozycję względem Czech czy Cesarstwa Nie wiem co robili moi przodkowie w średniowieczu - w przeciwieństwie do ciebie nie posiadam rodzinnej tablicy heraldycznej sięgającej 50 pokoleń wstecz.

E tam. Jesteście zbiorem sprzężeń zwrotnych dodatnich, ale podporządkowane jednemu sprzężeniu ujemnemu. To jest cybernetyczna definicja kobiety:classic_cool: Innymi słowy chaos, któremu nałożone jest wędzidło, a mądrzy ludzie umieją nim kierować.

Zagłęniak: i tak, i nie. Choć państwo (dla wygody możemy nazywać je "polskim") było zaledwie maleńkim księstwem w porównaniu z Rzeszą Morawską ("Czechami") i Cesarstwem Wschodniofrankijskim, czy też Teutońskim, jak czasami przyjęlo się je nazywać, to stanowiło odrębny organizm państwowy, ze swoją stolicą itd. Było bowiem państwo to (pod władzą najprawdopodobniej ludzi wiodących się z plemion łupieżczych, np Normanów) scalonym urzędniczą administracją dawnym związkiem tzw. lugijskim, który powstał dla ochrony szlaków bursztynowych wiodących znad Morza Bałtyckiego (vel Sarmackiego) na południe i południowy zachód. I choć pewnie nigdy nie zdołamy ustalić, które miasto wiodło prym wśród innych (brak źródeł pisanych, a archeologia jest metodą zbyt niepewną), to zawsze fajnie sobie pogłówkować, nie? 🖐️

Ze względu na to że lubię zwierzęta muszę odmówic.. Mieszkam sam, i bardzo często nie ma mnie po całych dniach (czasem i nocach) w domu. :(

A różnie... no nie mogę.. na razie nie jestem w stanie zmienić swojego trybu życia.

Siostra ma dwa koty. Jak nie wymieni na czas żwirku.. to wiesz czym sie to kończy ..