Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hmmm.......

na ktorym palcu pierscionek zareczynowy??

Polecane posty

Gość hmmm.......

zawsze myślałam ze na serdecznym palcu lewej ręki, a ostatnio slyszalam ze na środkowym... to jak to jest naprawde??

naprawdę tak jest jak kto chce, chcesz na serdecznym lewej? to noś chcesz na środkowym lewej to noś, a może na środkowym prawej? to noś, albo możesz razem z obrączką na serdecznym prawej róbta co chceta

Gość hmmm.......
meaaa i taka odpowiedz mi se podoba hehe

Gość hhgujhgujb
ja nosze na serdecznym prawej reki po slubie przeloże go na srodkowy palec

Gość hmmm.......
wypowiadajcie sie dziewczyny:-)

Gość karothka
Ja noszę na środkowym palcu prawej ręki.

Gość prawa ręka
serdeczny palec-potem to miejsce zajmuje obrączka.

byłam w Szczecinie na gali slubnej i tam wziełam jakąś slubna gazetke i tam jest artykuł staropolskie zwyczaje ślubne i tam pisze - nalezy pamietac ze pierscionek zareczynowy nosi się na serdecznym palcu lewej reki jesli ktos chce po slubie zmienic miejsce noszenia pierscionka z prawej na lewa to moze yc niemile zaskoczonym bo ja np. serdeczny palec prawej reki mam rozmiar 14, lewe 13,5

Gość jeeeeeeeeaaaaaaaaaaa
A ja radze ze na serdecznym lewej ręki

Gość pogadaj z kapela
ja bym nie mogła przełożyć z prawego serdecznego na lewy serdeczny. Zgubiłabym go .Prawy mam grubszy a lewy taki szczuplak :) Zazwyczaj ręka, którą piszemy będzie "obszerniejsza" od tej mniej "używanej ":) Także lewy serdeczny -pierścionek, prawy serdeczny- obrączka

Gość OT
Ja nosze na srodkowym prawej reki:) chcialam na serdecznym ale Pani w sklepie jubilerskim doradzila mi ze pozniej bardzo rysuje sie obraczka...

Gość gossssko
serdeczny lewej reki..z niego przebiega żyła prosto do serca;)

Gość vsfvsfdvs
w mojej rodzinie mówiło się że miejsce na pierścionki jest na lewej ręce (no chyba że jakiś wyjątek bo pierścionków jest więcej, czy trudno do palca dopasować) wyjątkiem jest pierścionek zaręczynowy, któremu należy się miejsce szczególne czyli prawa dłoń, palec oczywiście serdeczny po ślubie na tym palcu nosi się obrączkę a pierścionek można przełożyć na palec dłoni lewej

Gość noa80
powinno sie nosic na serdecznym lewej reki, tak samo jak obraczke, w wielu krajach tylko tak nosza, bo przeciez lewa reka to od serca...

Gość powtorze sie
powinno sie nosic na lewej rece, palec serdeczny, a pozniej pod lub na dochodzi obraczka. ta sam reka, ten sam palec! tyle

ja noszę na środkowym lewej,a to tylko dlatego że na serdecznym palcu mi troche lata i boję się go zgubić... a na srodkowym pasuje w sam raz....a pozatym nie chciałabym od razu drastycznie ingerować w zmniejszanie pierścionka :) tak więc noszę na lewej,na środkowym i jest mi bardzo wygodnie

a to piercionek na innym palcu niz tym wlsciwym przestaje byc pierscionkiem zareczynowym? :o

Gość eeefka
wg tradycji, o której gdzieś się dowiedziałam, pierścionek zaręczynowy panna powinna nosić na serdecznym palcu prawej ręki. Oczywiście podobnie jak koleżanka wcześniej napisała, od początku bycia NARZECZONĄ noszę pierścionek na środkowym palcu, bo na serdecznym planowałam obrączkę i tak też się stało

Gość grymas fddsf
wg tradycji nosi sie na lewej ręce....

dokładnie,wg polskiej tradycji pierścionek zaręczynowy powinno sie nosic na serdecznym palcu lewej dłoni.... Ale każdy nosi jak się komu podoba....i nie zależnie na którym palcu...może być nawet mały palec lewej stopy :D:D albo można nosic na łańcuszku na szyi...jak kto woli... ja noszę gdzie nosze bo mi wygodnie i mam pewność ze go nie zgubię... Pozdrawiam wszystkie zaręczone i te oczekujące na ten moment :)

Gość kko
Nie zgodzę się z opiniami, że tradycyjnie w Polsce nosi się na lewej ręce. Taka tradycja jest w innych krajach. Miałam o tym nawet na wykładzie, na podstawie literatury i rycin: W Polsce pierścionek zaręczynowy nosi się tradycyjnie na serdecznym palcu PRAWEJ ręki, obrączkę również. Powód tak naprawdę jest prosty i wiązał się z tym, że kobieta na powitanie podawała mężczyźnie prawą dłoń do ucałowania. Mężczyzna wiedział wtedy jak ma się odnosić do kobiety - czy do panny na wydaniu, czy obiecanej innemu mężczyźnie lub mężatki.

Gość timikimi
ja noszę na serdecznym palcu u prawej reki a po ślubie bedzie na srodkowym:) zreszta tak nawet mowili w jubilerskim, zreszta wszystkie moje znajome tez nosza na prawej rece na serdecznym palvu.... na lewej dloni pierscionki zareczynowe i obraczki nosi sie w Ameryce u nas tak noszą WDOWY!!!

Gość adsa
ja nosze i na palcu u reki i na palcu u stopy ;)