Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tośka_28

PAŹDZIERNIK 2008

Polecane posty

jak ja bym chciała napisać, że przespaliśmy noc.... ale nie moge. Już kombinuje co to moze być, za ciepło, za zimno, za sucho..... nie wiem, on sie budzi czasami co 15 minut! nie chce jesc tylko kwili jak psiaczek. w pokoju jset 20 stopni, jest wywietrzony, wilgotność około 38 %, włączone kołysanki dla bobasa i światełko w kontakcie.Do noska pryskam disnemar, a i tak spi z otwartą buzią. Z drugiej strony w dzień jest usmiechnięty, nie marudzi, potarfi sam sie soba zająć, wyglada na szczęślliwego.

paula myślałam i myślałam i nic nie wymyśliłam co to może być:(. a franek ssie smoczek? może ma potrzebe ssania, mój ma takie dni co się budzi co chwila ale to najwyżej do 5 razy. wtedy go pokołysamy i znowu do łużka i w końcu twardo zasypia mam do was pytanie jakiego rozmiaru pieluch uzywacie? ja 3 ale widzę że sie robią za małe chociaż mały ma ponad 6 kg dopiero goja fajnie że twój smyk się dobrze rozwija. ja jutro idę do pediatry ale sama, z wynikami krwi i po receptę na nutramigen i ponawiam moje poprzednie pytanie czy któraś dokarmia? jesli tak to jaką ilością i ile razy dziennie??

justa - ja nigdy nie dokarmiałam i nie mam pojęcia bladego na ten temat. Dlatego jestem taka boidupa jeśli chodzi o nowe produkty:P Z pieluchami to u nas ida 3. ale tak - hugissy są nawet ciut luźne a pampersy takie na styk. Chociaz ja najbardziej lubię jednak papmersy. Kupiłabym na próbę większe, ale znowu jak będa za duże to trzeba będzie kupić trójki, a to trochę kasy kosztuje. Chociaż i tak się nie zmarnuja:) Mój misiek śpi już 2 godziny po szczepieniu. Ale niech się wyśpi porządnie, biedactwo dostał dzisiaj swoje.

justa, Franek nie przepada za smoczkiem, czasami possie z 2 minuty i wypluwa, dlatego ma pewnie problem z butlą. Zastój mi przeszedł, chociaz jedno dobre. Ziemniaczki ze szpinakiem sa bleee i dla mnie i dla Franka. Pieluchy uzywamy pampers 4 maxi . 3 mialy za ciasne gumki.

justa --> jo przed spaniem wcisne malemu 60-90ml z miarka kaszki, i moze raz dziennie jakies 90-120ml bo akurat jestem gdzies na wyjezdzie i nie chce cyca na stol wywalac:). ale tez daje rade caly dzien tylko na cycku pojechac. paula --> zycze cierpliwosci, rozumiem, ze jestes juz bardzo zmeczona. jak ci poszla kaszka z lyzeczki? dalas? u mnie noc znowu przekichana, najpierw 4,5h a potem pobudka co 1h bo nos zapchany, takze jestem lekko padnieta.a nie da rady go uspic spowrotem bez cycka bo maly jak nie moze oddychac to jakby w panike wpadal. wczoraj do tego jeszcze bylo rozwolnienie i bolacy brzuszek, a nic nie dawalam opocz mleka, pewnie choroba mu wylazi. ja kupilam ostatnio pampersy super-dry w takim zielonym opakowaniu z wkladka na noc- sa rewelacyjne, bardzo chlonne. u nas teraz taniej o 1/3 ceny wiec chyba zrobie zapas bo wychodza taniej od innych pieluch. my uzywamy 3. mysle ze sa w sam raz.

Gość magslom
Witjcie, paula01--> skad ja to znam. Moj mały dzisiaj do 3 w nocy, odkad zasnal, zdazyl obudzic sie 4 razy, a od 3 spał do 6.30 i obudził sie zadowolony i bylo juz po spaniu, hmm... raz spi lepeij raz gorzej, ale nigdy nie udalo mu sie przespac dluzej jak 5,5h ciągiem. I tez kombinuje na rozne sposoby i nic nie działa, wiec taki chyba mają charakterek nasze chłopaki ;) My dzisiaj mamy szczepienie, ciekawe jak bedzie po, hmm...

na pocieszenie z reguly dzieci w tym wieku nie przesypiaja jeszcze calej nocy, to dopiero ma sie regulowac po 6 miesiacu a tak to od charakterku zalezy. szczesciary te ktorych dzieciaki juz spia po 10h w ciagu. moj sie budzi zazwyczaj raz w nocy ale teraz to mi przypomnial dawne czasy, takze juz tydzien sie mecze razem z nim.

niestety falsa przy katarze czy przy chorobie u takiego malca to jest przekichane, trzeba dosłownie czuwac cay czas. ale pewnie już niedługo mu przejdzie, bo przecież jak nie jest chory to ile to katarzysko się może utrzymywać:) właśnie paula czytałam już dawno że na 4 przeszłaś. u mnie właśnie gumki już wydaja się ciasnawe i bardzo szybko zaczoł przesikiwać, wcześniej mu w nocy nie zmieniałam a teraz muszę bo ciągle pełno. odkąd go dokarmiam tak jest. i co do tego dokarmiania to ja po karmieniu piersią daje od 60-130ml. a karmień mam 4 dziennie: 8,11.30, 15, 18 i 19 to już na noc. to tak mniej więcej. zastanaiam się czy nie za dużo? ale z kolei jak mu nie poprawie butlą to za 1 godz wzeszczy o papu. właśnie się dowiedziałam że żona kumpla w ciąży:) i termin ma na październik-tak jak my:)

falsa, moj tez był grzeczny - jeszcze 6 tygodni temu! Myślałam, że będzie tylko lepiej, a teraz zwątpiłam we wszystko. Całe szczęście, że jest bardzo pogodny i jak widze te usmiechniete oczka, to mi nawet zmeczenie przechodzi. Teraz walczy na macie z królikiem, królik wisi troche za daleko, wiec nogami podaje go sobie do buzi. Wasze dzieci tez tak ssą stopy? przy zmianie pieluchy ssie je jak kaczor donald:)

justa, tylko pampers 4 są maxi - 7-18 kg i midi - te są większe...

paula - moj jeszcze nie sięga nogami do buzi:) Ale juz coraz bliżej... Z tymi nockami to ja też myślałam, że będzie tylko lepiej. A niestety jest coraz gorzej. Ale teraz tez się cudnie bawi na macie i mi złość przechodzi:) Gada do siebie, kręci się i tlucze misie:P

goju, moj od mesiąca ma nogi prawie cały czas w górze, non stop ściaga sobie skarpetki i pakuje do buzi, a kazde rozebranie kończy się na ssaniu stóp.... jak sie budzi, to nie musze zagladac do łózeczka, bo od razu widac nogi wystające poza szczebelki.... ale jak pisałam, on jest ponoć wyjątkowo długi.

moj dopiero zauwazyl ze ma stopy, czasem je sobie podotyka. ale wedlug tych skokow rozwojowych to bedzie robil wszystko 2 tygodnie pozniej bo urodzil sie z 2 tygodniowym wyprzedzeniem.

Hej my też już po szczepieniu Marcelinka nawet nie płakała , bardziej krzyczala jak ja ubierałam , bo ona nie nawidzi sie ubierac dlatego już tak czakam na wiosne .Waży 5350 g i ma 60 cm , malutka , ale lekarka powiedziala , że wszystko jest ok moge jej dawac kaszki, zupki , deserki i soczki wszystko co jest od 4 miesiaca to spokojnie mam dawac . Dzisiaj dałam jej kaszke łyzeczka i jak sie skończyła to był krzyk , ze che jeszcze , a teraz juz godzine lezy na macie i sie bawi . Co do nie przespanych nocy to strasznie wam współczuje Marcela jak zasypia o 20 tak budzi sie o 6 rano i tak już ma od jakis 2 miesięcy takze jestem super wyspana czego i wam zycze . Goja-jak zobaczyłam zdjęcie Wiktora na NK w wanience na brzuszku to tez postanowiłam mała tak odwrócic wczoraj , o jak była szczęśliwa jak kopała nóżkami , chyba sie jej podobało .

Viola, ciągle nie mogę się nacieszyć jakie fajne imię wybraliście ;-) Nam też znajomi w żartach takie doradzali, ale Marcelina Marcela to jednak przegięcie ;-) Gabrysia też mi się podobała, ale tak przez min 20 lat przedstaiwać się rymująco to też przekichane... Paula - no cóż, masz długiego chłopaka, wszystkie laski będzie z góry oceniał :-) Tośka tak się nie zgina jeszcze, na razie odkrywa kolanka jak siedzi w leżaku. Justa, te Pampersy 4 to są maxi a 4+ maxi+ (midi to chyba są 3..., ale mogę się mylić, ja za materiały odpowiadam. Ale z tego co pamiętam, to 2=mini, 3=midi, 4=maxi, 4+=maxi+, 5=junior, a następne to już easy up = pielucho-majtki, o ciut ograniczonej chłonności żeby maluchy wolały sikać do nocnika a nie wygodnicko do pieluchy ;-)) Rozmiar 3 są 4-9kg, to 4 pewnie na >6 będą pasować, czyli śmiało możesz próbować. Znajomi mówią, że jak pielucha zaczyna przesiąkać, to znaczy że czas na następny rozmiar :-) A w razie czego faktycznie się nie zmarnują. My jeszcze chwila i też na 4 przejdziemy, ale młoda jest chuda i długa czyli kryterium raczej będzie chłonność a nie gumki.

Marceli123 -fajnie ,ze Ci sie podoba imie u nas miała byc Larysa , bo mi sie bardzo podobao , ale mąż nie za bardzo chciał sie zgodzic więc zostało , że będzie Marcelina Larysa.

Hej! My też dalej noce nieprzespane..A dziś to koszmar - od 3 budził się co godzinę i ssał i to za każdym razem długo i skutecznie. No ale mam nadzieję, że to ta potrzeba większej ilości tłuszczu, a mleko nocne ma go wiecej. I podobno w 4,5 miesiącu tak jest - częściej w nocy ssie..Ale zazdroszcze wyspanym :)

paula --> a ile ten twoj skrzat wazy i na jaki wzrost?

7400 waga, mierzyć u nas nie mierzą, ale jak sama mierzyłam to około 75 cm

tak tez mi się wydawało że jak jest za mała chłonność to trzeba przejśc na większy rozmiar. klops w tym że była promocja i kazałam mężowi kupić nie dawno 2 jumbopacki pampersów 3:( jestem ciekawa czy wymienią. oby bo jak nie to będziemy się musieli przemęczyć paula jakie ubranka twój nosi? mój nosi 74 ale kupiłam mu ostatnio pajace na 80 i sa dobre!! tylko same nóżki troszkę za długie.

Viola - mojemu mężowi też się Tosia nie podobało, więc jestAleksandra Antonia, ale dla mnie to Tośka i już - a w końcu ze mną spędza więcej czasu! I resztę rodziny też podporządkuję! ;-) Młoda też nosi 74, ale jeszcze wchodzi w 68 bez stópek, co prawda kończą jej się w połowie łydek, ale mam dłuższe skarpetki, więc no problemo :-) I nic jej nie obciska, bo jak już mówiłam chuda jest, czym żadnego z rodziców nie przypomina - i oby tak zostało :-D

justa --> jak juz pisalam polecam te pampersy z wkladka nocna one sa chlonniejsze od tych normalnych, jak kupisz za duze to bedzie ci kupa i siurki wylatywaly przez nozki bo bedzie za lozno. paula --> wedlug tabelek w ksiazeczce zdrowia mojego ziutka twoj franek wagowo lezy na 50 centylu czyli ma bardzo srednia wage co do swojego wieku a wzrostem to on wykracza duzo duzo za gorna granice, az poza wykresy, wiec jego waga nie jest proporcjonalna do wzrostu, dlatego mysle, ze to jest przyczyna tak czestego budzenia sie na jedzenie.. ale bedzie wysoki przystojniacha:)

falsa, on od początku słabo jadł. W naszych rodzinach same szczuplaki, tylko mąz dostał brzucha od piwska

Hej u nas już poszła pierwsza w życiu marchewka http://kobierzyce.neostrada.pl/pierwszy_obiad1.JPG Ale nie zdawałam sobie sprawy, że można się tak upackać przy paru łyżkach:D Zabawnie było, choć mały aż się otrząsał tak mu nie smakowała:P My tez nosimy rozmiar 74, wciskamy się w większe 68 ale już takiego rozmiaru nie kupuję. Musimy go sami zmierzyć, bo u nas nie mierzą. sprawdzałam na siatkach centylowych i nasz synek jest dokładnie po środku na 50 centylu.

goja --> usmialam sie z tej marchewki, nie wiem jak ty ale ja mialam tez marchewke na swoim ubraniu, a malemu to zbieralam z brodki i wkladalam spowrotem do buzki i tak w kolko, te warzywa mu jakos tak srednio smakuja.. dzisiaj dalam ta moja gotowana marchewke z groszkiem (niebo w gebe w porownaniu ze sloiczkowym), ale wypychal jezykiem i do tego mi sie rozplakal, musialam robic co chwila przerwy i potem puscilam mu \"halo dziadku\" i tak w kolko ogladal a ja mu lyzeczka pchalam ta marchewke, zjadl lacznie 2 kostki, jedna sie zmarnowala. no ale zjadl.. zajelo nam to chyba pol godziny i narazie mi checi odeszly do gotowania.. kaszki to az sie trzesie tak lubi.

A ja dziś nie zdążyłam ugotować marchewki i dałam ze słoika i szczerze mówiąc dziwie się dziecku, że to zjadł ale chyba nie miał wyjścia bo ja bym tego nie jadła bo ja jednak zdebko soli dodaję i ma to jakiś smak :)