Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sgdfgadsf

tylko do pasjonatów fizyki/ co to zjawisko fizyczne?

Polecane posty

Gość sgdfgadsf

Opisuję przypadki z życia: otóż mam dwa psy które prowadzam na jednej smyczy. Smycz łączy je ze sobą, ja ją tylko trzymam gdzieś w środku. Oba psy są duże, identycznego wzrostu (około 66 cm w kłębach) ale jeden jest trochę lżejszy i sprawniejszy. Niestety dosyć często zdarza się że udaje im się wyrwać mi i wtedy biegną gdzieś same, wciąż połączone smyczą. I tu zaczyna się moje właściwe pytanie: Gdy te dwa psy pędzą razem, często próbują jakiś obiekt obiec z dwóch stron i wtedy smycz je zatrzymuje na moment, obejmując ten obiekt (np drzewo, słupek itd). W momencie zatrzymania łańcuszek na szyi psa pęka i pies jest uwolniony. Ale zawsze tylko jeden i ten sam pies zostaje bez łańcuszka i smyczy, bo łańcuszek pęka wyłącznie na nim (na kilkadziesiąt takich zdarzeń ani razu (!) łańcuszek (takie same to łańcuszki) nie pękł na drugim z psów). Dotyczy to tego lżejszego psa, który biegnie troszeczkę bardziej "dynamicznie", wyżej podskakując, ciut szybciej i z minimalnie większym przyśpieszeniem. Co to za prawa fizyki tak się objawiają?

Gość JuliaJJ
bezsens ;)

Gość sgdfgadsf
Julia, przecież wyraźnie piszę że to dla zainteresowanych. akademicki, nie ma takiego prawa :P