Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość goddessa

filozoficznie

Polecane posty

Gość goddessa

To zycie wydaje mi sie tak malo znaczace, krotkie, jestesmy tu tylko na chwile, tkwimy w gnijacych cialach, smierdzacym miesie, rozkladamy sie za zycia. Wszedzie mieso, krew, wnetrznosci, jemy to, sami sie z tego skladamy. Rodzimy sie we krwi i odchodach i tak tez umieramy. To organiczne zycie przyprawia mnie o mdlosci, jest takie brudne, kruche, takie “cielesne”. Jestemy maszynami zbudowanymi z miesa I bebechow, parujemy od srodka, smierdzimy, puszczamy gazy, wydalamy. Czy naprawde zostalismy na to skazani? kto nas ukral I za co? Po co to wszystko, cierpienia narodzin I smierci, bol emocjonalny I fizyczny. Jestesmy tacy slabi a jednoczesnie mamy wladze – jemy innych. Jemy innych ale nie potrafimy sobie wyobrazic by byc zjedzonym, a przeciez to naturalny pozadek w przyrodzie. Jestemy takimi samymi zwierzetami jak inne, walczymy o terytorium, samice, rozmnazamy, zabijamy. To wszystko takie nedzne i nie wiadomo do czego zmierza. I wlasciwie po co to wszystko isnieje, nie wydaje sie miec to celu, nie trzyma sie kupy. Dla gatunku ludzkiego przetrwanie jest celem samym w sobie ale czy ktos sobie zadal pytanie, dlaczego ludzkie zycie “MUSI” przetrwac? Ja sie pytam PO CO? To wszystko takie mechanczne, narodziny, dorzalosc, rozmnazanie, smierc. I tak pokolenie po pokoleniu, zostawiaja po sobie material genetyczny a ten zostaje przekazany dalej I dalej I dalej….To tak glupie, ze az mnie smieszy. Nasze zycie z perspektywy wszechswiata to tylko sekunda ( albo I setnasekundy albo mniej). To tak jak dla nas zycie muchy albo mrowki. Ludzie zyja I umieraja, I wszystko zamyka sie w tym cyklu. Nie dosc, ze zycie smierdzi to jeszcze jest okrutne. Ale czy to wlasciwie ma jakies znaczenie? Powiem jedno, chce mi rzygac jak to tym mysle. Dobro i zlo nie istnieje, to jedynie pojecia, ktore sami stworzylismy. Stworzylismy tez Boga, bo jestesmy glupi. Bo wszystko musimy czyms tlumaczyc, chociaz wieszosc rzeczy przerasta zrozumienie przez nasze mozgi. Jestesmy glupi bo chcemy wierzyc, ze wszechswiatem zadza takie same prawa jak ludzkim zyciem. Skoro moge ulepic plastusia z plasteliny, to znaczy, ze ja sam zostalem tak stworzony przez -B O G A-, no bo przeiez jak jest wytwor to musi byc I stworca, prawda? Coz za prozaiczne, proste myslenie ludzi zamknietych we wlasnych umyslach, nie umiejacjych przekraczac granic tego co “ludzkie”. A jesli nie ma Boga, nie ma sensu zycia, nie ma poczatku ani konca wszechswiata? Wybieramy to w co chcemy wierzyc, bo tak latwiej. Albo wybierzemy ze zycie ma sens albo stwiedzimy ze nie ma. W obu przypadkach nie jest to ani prawda ani falsz. To tylko wolny wybor w to w co chcemy wierzyc, I tak sie stanie. Nie ma dobrego I zlego wyboru, istnieje tylko Twoj wybor. Bedzie on prawda dla ciebie ale nie bedzie on prawda uniwesalna, takowa nie istnieje! Mozesz byc pewny, ze nikt niema takiego samego spojrzenia na swiat jak Ty, jest ono indywidulane dla kazdego czlowieka, I takim jak on go widzi takim jest. To tak jak wielki sen, ktory snimy, ktory mozemy twrzyc naszymi umyslami, jak Bogowie, lecz nie zdajemy sobie z tego sprawy. Jedyne co sie liczy to ucieczka z tego ciala w odpowiednim momencie zycia I bycie pewnym ze nigdy sie tu juz nie powroci. Jesli nie chcesz wiec powtornych narodzin I zycia w cierpieniu-bo tym jest zycie-PRZEBUDZ SIE!

Dramatyzujesz :D Nie ma boga nie ma sensu jest gnijące ciało wyposażone w świadomość można się tylko zamyślać i zadręczać bezsensem a można też nim to mięso zgnije poczuć trochę rozkoszy trochę empatii trochę namysłu i DYSTANSU....

Gość Bóg Wszechmocny
stworzyłem was dla zabawy, kaprysu...:) nie doszukujcie się w tym sensu bo nie to jest waszą rolą każdy z was narodzi się jeszcze wiele razy doskonalenie się to wasze przeznaczenie którego nie możecie ominąć bunt jest niemozliwy :) bo to ja ustaliłem regóły samobójstwo? to tylko zmiana ciała... zresztą na gorsze więc nie polecam próbować nie opłaca się :) ludziki 🖐️

no proszę... a ja z bardzo podobnych przemyśleń do tych jakich próbkę dała nam goddessa, wysnuwam wniosek że życie jest przepięknym fenomenem i mamy masę szczęścia że istniejemy, no więc warto te nasze geny przekazywać dalej goddessa, mądra z ciebie dziewczyna ale wyluzuj jeśli nie możesz czegoś zmienić, wykorzystaj to co masz w jak najbardziej przyjemny dla siebie i wartościowy sposób (chyba trochę rozrywek potrzebujesz lub jakiegoś prozaca)

Gość goddessa
palce mnie nie bola :) tak sobie siedze w pracy i rozmyslam folozoficznie nad zyciem, dlaczego by nie

Gość goddessa
znaczy sie filozoficznie, i wcale nie planuje popelnic samobojstwa (Przeciez nie chce dostac gorszego ciala!) :D

ponoc żyjemy w najlepszym z możliwych światów co znaczy ni mniej ni więcej ze istota żywa bardziej (aniżeli jest)doskonała byc nie może

Gość goddessa
hmm, a ciekawa jestem kto zbadal wszystkie swiaty i stwierdzil ktory najlepszy, chcialabym poznac tego osobnika

Gość zzzzzzzzzzzzzzn
"Jedyne co sie liczy to ucieczka z tego ciala w odpowiednim momencie zycia I bycie pewnym ze nigdy sie tu juz nie powroci. Jesli nie chcesz wiec powtornych narodzin I zycia w cierpieniu-bo tym jest zycie-PRZEBUDZ SIE!" co niby ma to znaczyć? :)

moja konkluzja jest taka jak wielkiego filozofa polskiego w jego najwiekszym dziele"Jeśli Boga nie ma..."-"rzeczywiste jest to czego ludzie rzeczywiście pragną" brzmi to byc moze banalnie i pewnie jest banalne ale właśnie dlatego jest to ważne jako że banał jest znany i doświadczany przez WSZYSTKICH!!!

Gość well well