Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co to za kuracja

Jak upiec indyka?

Polecane posty

Gość co to za kuracja

Podpowiedzcie prosze jak przyrządzic a potem upiec indyka żeby był miękki ,soczysty z chrupiaca skórka. Jak zrobic do niego sos żurawiniwy bo z takim sie podobni podaje. pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nacierasz indyka od srodka i z wierzchu sola i pieprzem (ot tak, jak zwyklego kurczaka). jesli chodzi o przyprawy, to wlasciwie mozna dowolnie. jest taka przyprawa kamisa \'ziola do drobiu\' (bez zadnych chemicznych dodatkow), ktora jest moja ulubiona, polecam ;) nagrzewasz piekarnik na jakies 175*C. indyka pakujesz do wielkiej brytfanny, biustem do gory. mozna calego nasmarowac maslem, wtedy skorka bedzie pyszna i chrupiaca. czas pieczenia: jezeli masz calego indyka, ok. 4 godz. jezeli sam korpus (bez nog i skrzydel) - ok. 2,5 godz. sosu zurawinowego nigdy nie robilam, bo nie przepadam za owocowymi dodatkami do miesa ;) moj sos: na patelni podsmazam drobno pokrojone pieczarki z czosnkiem. polewam mala iloscia sherry i kilka minut odparowuje. pod koniec pieczenia indyka zlewam z brytfanny na atelnie to, co indyk z siebie dal. mieszam, probuje i tutaj trzeba doprawic sos juz tak, jak sami lubimy, czyli smietana lub maka, no i przyprawy wg. gustu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kocham żurawine :D sosy,kisielki czy dżemy :) więc podam mój ulubiony przepis-idealny do serów i mięsa(szczeólnie drobiu) 100 g cukru zozpuszczam jak na karmel.Dodaje do karmelu 200 g żurawine (świeża lub mrożona,może być również suszona ale wcześniej namoczona) oraz 2-3 łyżki białego occtu winnego.Gotuje na wolnym ogniu ok 20 minut. z dodatkiem 1 liścia laurowego.Jeśli jest sos zbyt kwaśny dosładzam miodem ale naturalnym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co to za kuracja
Planuję upiec tego indyka na wazną uroczystośc rodzinną więc może zrobię te dwa sosy bo gusta smakowe nie wszyscy maja jednakowe. Kto będzie chciał to poleje sos pieczarkowy a inni żurawinowy. Ale czy tego indyka przyprawić i zostawic na noc żeby skruszał w przyprawie czy nie ma takiej potrzeby.Kurcze tak bym chciała żeby sie udał.Zdarzyło sie że na przyjęciu jadłam naprawde pyszniutkiego ale i zdarzyło sie że był naprawde niedobry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
im dluzej bedzie przyprawiony tym lepiej :) miejmy nadzieje, ze wyjdzie smaczny. niestety nigdy nie ma gwarancji co do czasu pieczenia itd., bo kazdy indyk jest inny, kazdy piekarnik inny, itd. dobrze jest miec termometr do miesa, wtedy wbijasz go indykowi w najgrubszy moment udzca (tam najczesciej pozostaje troche niedopieczony) i wiesz, co jest grane. na takich termomentrach z reguly pisze, jaka temp. do jakiego miesa jest konieczna. indyk, to pewnie ze 90-100*C powinien miec, zeby byl ladnie upieczony. na sam koniec mozna podwiekszyc temperature do 200*C albo i wiecej, zeby skorka sie mocniej przypiekla. taki sos zurawinowy to raczej jest uzywany w formie dodatku, niz typowego sosu, ktory lejesz po miesie, ziemniakach itp. swietny pomysl zrobic dwa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moj przepis
od paru lat mieszkam u usa i indyka " przerabiamy" dosc czesto, ale ja mam sprawdzony przepis, indyk wychodzi soczysty, aromatyczny i zazwyczaj wszystkim smakuje 3-4 indyka kg 1,5 lyzki soli 2 lyzki pieprzu 3 roztarte zabki czosnku nacieramy tym indyka na zewnatrz i wewnatrz Marynata: 1 szkl oliwy lub oleju 4 pomidory i 4 papryki czerwone - pokroic w kostke 0.5 szkl posiekanej natki pietruszki 0.5 szkl wody 0.5 szkl octu Indyka moczymy w zalewie conajmniej dobe.Na kazdy kilogram potrzebujemy 45minut pieczenia , w temp.190C Marynate miksuje i gotuje na wolnym ogniu, za zrobi sie fajny sosik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co to za kuracja
Mój przepis Podoba mi sie Twój przepis na indyka i tak będę przyrządzać mojego. Napisz mi czy tę marynate to miksuje i gotije przed moczeniem w niej indyka czy juz po upieczeniu bo nie bardzo w tej częsci rozumiem. pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mij przepis
indyka wyjmujesz z marynaty, wlkadasz go do piekarnika a pozaostala marynate miksujesz i gotujesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mij przepis
mozez odlac od martnaty wieksza czesc wodnistej zalewy , zostawiajac glownie "to geste'' i dopiero zmiksowac- sos jest gesciejszy i mniej w nim octu. Mozesz zaciagnac go jeszcze smietamka-

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moj przepis
smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co to za kuracja
Mój przepis Dzięki za wszystkie wskazówki.W sobote okaże sie czy wszystko mi sie uda .O rezultatach napisze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co to za kuracja
Mój przepis Nasuneło mi sie jeszcze jedno pytanie .Czy wkładajac indyka do piekarnika na poczatku może otulamy go folia aluminiowa czy cały czas pieczemy odkrytego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moj przepis
ja nie przykrywam, i przypomnialo mi sie- w miedzy czasie polewam indyka sokiem ktory powstaje w trakcie pieczenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co to za kuracja
Mój przepis Sobota tuż tuz ,ja w coraz większej panice.Trzymaj kciuki za mojego indyka i za reszte moich dań.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moj przepis
na pewno sie uda.pamietaj tylko aby indyk dlugo pomoczyl sie w marynacie, jezeli ma byc na niedzielny obiad to ja wlozylabym go do marynaty w piatek popoludniu i odsawila w chlodne miejsce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moj przepis
jezeli chcesz miec pewnosc ze dobrze upiecze sie w sroku i bedzie soczysty nie zaszkodzi przykryc go folia aluminiowa na poczatku- jak pisalas, ja mam wyprobowany piekarnik, ale niektore moze szybciej lapia z wierzchu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co to za kuracja
Mój przepis Indyk od rana siedzi w marynacie a jutro przejdzie razem ze mną bojowy chrzest.Mam jednak nadzieje że wszystko sie uda i będzie smaczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co to za kuracja
Mój przepis Indyk wyszedł naprawde super.Przeszedł smakiem marynaty ,byl kruchy z dobrze spieczona skórką. Przepis jest świetny.Jak będe następnym razem piekła indyka to napewno według tej receptury. Dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moj przepis
ciesze sie ze smakowal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja zawsze pekluję indyka. Przepis jest prosty, a wrażenia smakowe niepowtarzalne. Na 1 kg indyka: 60 gram soli kuchennej 3 gramy saletry 2 ząbki czosnku dwa goździki łyżeczka cukru 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego Zanurzam indyka w wodzie, w której rozpuściła się sól i saletra. Wody musi być tyle, żeby indyk był zanurzony w całości. Leży tak 4 dni. Potem wyciągam, płuczę pod bieżącą wodą i wkładam do piekarnika. Nie solę!!! Posypuję papryką ostrą. Reszta, tak jak przy normalnym pieczeniu. Indyk ma różowe miękkie mięsko o niesamowitym smaku. W lodówce może leżeć tydzień i zawsze po podgrzaniu jest jak świeży.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wziaśc indyka,zamknac lodowke,otworzyc piekarnik,wlozyc indyk,zamknac piekarni,ustawić i piec :) prosteeee :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ty weź słownik poprawnej polszczyzny... :/ WZIĄĆ się pisze! :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×