Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hj

którą filologie polecacie?

Polecane posty

Gość hj

hiszpańską czy francuską czy włoską? biorąc pod uwagę: 1 poziom trudności- który język jest najłatwiej przyswajany? Przede wszystkim jeśli chodzi o rozumienie ze słuchu 2 życie na emigracji- w którym kraju żyje się lepiej wg was? 3 pracę w Polsce Każdą z tych filologii musiałabym zacząć od podstaw( wiem że na niektórych uczelniach można) Zaznaczam, że francuskiego uczyłam się już w liceum ale tylko podstawy i zważywszy na to że jest to trudny język nie wiem czy byłoby mi łatwiej niż np na iberystyce czy italianistyce. Żeby nie było francuski mi się bardzo podoba i w liceum przyjemnie sie go uczyło ale boje sie że później w praktyce może okazać sie za trudny. Za to włoskiego i hiszpańskiego nie znam wcale(no może pojedyńcze słówka) Jak myślicie? Jeżeli ktoś studiował którąś z tych filologii lub uczył sie tych języków to niech napisze jak jest naprawde. Który język polecacie

Ja mam wątpliwości, czy da się to tak łatwo wskazać, bo tak naprawdę wszystkie takie dalekoidące prognozy co do przyszlościowych kierunków na dłuższą metę biorą w łeb... Wystarczy przypomnieć jak kilka lat temu promowano prawo a teraz prawników jest na pęczki... Jeśli musisz się uczyć każdego z tych języków od podstaw, to myślę, że nie nauczysz się (żadnego z nich) w ciągu roku czy dwóch, bo to nierealne... Za 5 lat sytuacja w Polsce (jeśli chodzi o pracę) i w innych krajach może się zmienić... podstawowe pytanie: która cię bardziej pociaga?

Gość ja jestem na rosyjskiej
na twoim miejcu wybralalabym albo hiszpanska albo francuska.

Gość ddddbbbb
ja tez jestem po rosyjskiej i to najgorszy blad w moim zyciu- nie ma po tym pracy

Gość hj
a co myślicie o hiszpańskim? to podobno łatwy język, czyta się podobno tak samo jak pisze

Gość hj
tzn PRAWIE tak samo

Gość Meli
Ja osobiście polecałabym filologię hiszpańską, sama się uczę tego języka, a w Hiszpanii byłam już 3 razy, wspaniały kraj, kultura, język. Nie jest to język trudny, zasady czytania są proste, gramatyka też do najtrudniejszych nie należy, ogólnie uczy się przyjemnie. Mnie osobiście język ten bardzo się podoba, nawet dużo bardziej od francuskiego, jak i sama Hiszpania. Trafnych wyborów życzę!!!

Gość a ja polecam
a ja polecam Ci f.polska - jesli chcesz niezapomnianych wrazen i nie zalezy Ci na posiadaniu pracy pozniej.. :P

Hiszpański i włoski są wbrew pozorom do siebie podobne. Gramatyka nie jest zbyt trudna,ani wymowa. Ja po maturze miałam zdawać na iberystykę,ale się rozmyśliłam. Skónczyłąm turystykę,teraz robię magisterium z ekonomii,ale kto wie,może kiedyś wybiorę się na iberystykę lub lingwistykę stosowaną...Kocham język hiszpański :)

Gość hej hej
ja jestem fo filologi francuskiej specjalizacja jezyk wloski i szczerze wloski jest latwiejszy, ma intonacje jak jezyk polski wiec jest latwiej przyswajany, piszesz tez jak sie czyta, franuski jest duzo bardzoej skomplikowany ale tez wchodzi ;)

Gość hj
Meli czy ty studiujesz filologie hiszpańską? Jeśli tak to powiedz jakim trybem i czy zaczynałaś od podstaw czy już znałaś wcześniej ten język A filologii polskiej w ogóle nie biorę pod uwagę:)

Gość XSBL
Po rosyjskiej? Czyż Ty zwriowala, wlaśnie teraz jest mnostwo pracy dla osob znajacych rosyjski.

Gość lilouu
Ja studiowalam fil. francuska (filolologia romanska inaczej), zalezy w w jakim miescie chcesz studiowac, w Warszawie na UW musisz miec dobry poziom francuskiego, bo egzaminy sa po francusku. Co dopracy, to nie mialam problemu, nawet powiem, ze praca sama za mna chodzila.

Gość hj
"hej hej" jak myślisz czy włoskiego da sie nauczyć w trybie zaocznym? Nie stać mnie na przeprowadzke na dzienne

Gość hj
a gdzie pracowałaś po francuskim?

Gość maniinii
Nie znam filologi zaocznej...

pewnie tak.JA tak miałam z niemieckim.Ninawidze jezyka.Za zadne skarby bym się go nie uczyła.a musiałam przez 6 lat :/

Gość hj
na uczelniach prywatnych można sie uczyć zaocznie prettylnscarlet a co ci sie nie podobało w tym języku? trudna pisownia? gramatyka? słuchanie Nie znam prawie żadnego słowa w tym języku dlatego jak możesz to napisz coś więcej