Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stały ząb

mam pytanie odnosnie zębów u dzieci

Polecane posty

Gość stały ząb

otóż mojemu synkowi (niecałe 6 lat) u dołu wyrósł ząbek problem jest w tym że mleczak dalej siedzi i nawet się nie rusza . Boje sie żeby syn nie miał krzywych ząbków. Ten nowy ząbek wyrósł tak jak by od srodka. byliśmy u stomatologa i powiedział że trzeba tamtemu pomóc i tego mleczaka usunąć 😭, miał ktos tak pomóżcie martwię sie

Oczywiście ze trzeba usunąc i to jak najszybciej. Ja właśnie przez coś takiego musiałam aparat nosic:(

Oj,tak,trzeba sie go pozbyć.Mój syn miał dwie mleczne jedynki (nie ruszajace się) a za nimi były juz dwie stałe i trzeba było jednak iść z tym do dentysty.

Gość stały ząb
no ale jak to się usuwa? tak jak normalny ząb? dają jakies znieczulenie ? przeciez dla tak małego dziecka to musi byc straszne przezycie

Mòj syn mial tak samo:dwie zdrowe jedyneczki na dole i dwa stale zabki za nimi.Troche w poprzek.Pierwszy mleczak wypadl mu jak jadl banana,a druga kazalam rozruszac i sam wyrwal.Wiedzial,ze trzeba to zrobic,zeby nie byly zbyt krzywe stale.Powoli jedynki(stale) nasuwaja sie na miejsce mleczakòw,ale sa jeszcze troszeczke w poprzek.Wie,ze bedzie nosic aparat w przyszlosci.

Miałam dokładnie tak samo. Tez już chcieli rwać, ale na dzień przed zabiegiem szczęśliwie obie dolne jedynki zostawiłam w bananie :D :D Ufff

Gość stały ząb
ktoś jeszcze się wypowie?

tak ja sie wypowiem :) koniecznie wyrwij i to jak najszybciej - bo bedzie mił krzywy stały ząbek wyrywanie nie jest tak drastyczne jak u dorosłego, bo mleczaki nie mają takich rozrosniętych korzeni

Ja w wieku7 lat miałam juz za sobą kilka wiyt u dentysty i przeżyłam. (a był to dentysta z lat 80 z wiertaką do zebow jak z horrorów) Lepiej wyrwac żeby dziecko nie miało stałych krzywych.