Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szpinakowa dammka

pyszne dania ze szpinakiem- podawajcie przepisy

Polecane posty

Gość szpinakowa dammka

jak wiemy, wiekszosc z nas nie przepada za szpinakiem ale dobrze przyrzadzony moze byc pyszny. tylko wlasnie jak go zrobic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Maria Zięba
generalnie szpinak najlepiej przyprawiać dużą ilością czosnku, soli, i wtedy można wiele rzeczy z niego robić, zupy, jako farsz czy nadzienie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KKKZZZ
dajcie spokój z tym szpinakiem - ohydztwo i tyle a do tego wcale nie bardziej wartościowe niż np. brokuły czy kalafior

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ochydztwo jak dla kogo - niektórzy np nie znosza zapachu kalafiora czy smaku brukselki ;) A dla wszystkich innych szpinak to jest to :D Sama myślałam, że nienawidzę szpinaku po wspomnieniach z młodości w których szpinak figurował jako (przepraszam wrażliwych, ale to nie da się nijak inaczej określić) śmierdząca krowia kupa na talerzu :o :o :o Dopiero jak go przyrządziłam sama, tak jak powinien być (z myslą - muszę spróbować - najwyżej wywalę to wszystko ;) ) to zrozumiałam, czemu ludzie zajadaja się szpinakiem. (Chociaż zapach takiego surowego rozmrożonego nie jest cudowny) Nie próbowałam jeszcze szpinaku świeżego, liściowego - a to też pewnie będzie cos nowego. W każdym razie masę szpinakową robie tak: Na patelni na sporej ilości masła podsmażam na złoto drobniutko pokrojoną dużą cebulę i ze trzy ząbki czosnku. Na to wrzucam mrożonkę rozdrobniony szpinak i rozmrażam na patelni. Musi odparować i przestać smakować surowizną. Dokładam sporo pieprzu, lekko solę (ostroznie, bo będzie feta), jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę (w szpinaku musi być dużo czosnku), jak ktoś nie potrafi się obejść bez magi, to można parę kropel dołozyć. Jak masa smakuje juz w miarę dobrze, to zestawiam z ognia, dokładam parę łyżek smietany i pół paczki fety pokrojonej w kostkę. Taką masę można zużyć według upodobań, ja to mogę jeść ją nawet samą z ugotowanym makaronem (to się nazywa \"Spaghetti ze Shreka\" :D:D) ale najlepsza chyba jest jako nadzienie do naleśników. Są bardzo sycące.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość allegra+
Robię bardzo podobną masę - można z niej zrobic naleśniki, spaghetti, pierogi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jest też jakaś strona internetowa na której jest chyba kilkaset dań ze szpinakiem, tylko dania ze szpinakiem, po prostu nic dodac nic ująć, ale nie mam linka niestety i nie pamietam, jak się nazywa - wie ktoś może?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sprzedam wam przepis na zupę ze szpinaku : 50 dkg szpinaku, 6dkg masła, 1 cebula drobno posiekana, 2 łyżki mąki, 650 ml. rosołu albo wywaru z jarzyn, 350 ml. mleka, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku. Szpinak może być świeży (liście) lub mrożony Liście szpinaku oczyścić z łodyżek i rozdrobnić. Rozgrzać masło w dużym garnku wrzucić cebulę i podsmażyć, aż będzie miękka. Dodać liście szpinaku lub wrzucić mrożony, mieszać aż liście się ubiją i zmiękną.Mrożonka musi się wiadomo rozmrozić całkowicie.Następnie posypać to mąką, wymieszać, zdjąć z palnika dodać rosół, wymieszać i ponownie postawić na ogniu. Gotować , aż zgęstnieje.Dodać mleko i gałkę, przyprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 15-20 minut. Zupę zmiksować .Podawać z groszkiem ptysiowym, bułką z masłem bądz z grzankami lub z tostami. Ja na koniec gotowania tej zupy dodaję ząbek czosnku, bo jest bardziej aromatyczna. Przepis może wydawać się skomplikowany, ale jest to bardzo szybka zupa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja roię takie naleśniki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robię takie naleśniki
: ciasto jak na zwykłe naleśniki tylko dodaję rozmorożony posiekany szpinak (taką pacię)im więcej szpinaku tym ładniejszy kolor naleśników. oczywiście ciasto doprowadzam do odpowiedniej konsystencji, dodając mleko lub mąkę. smażę placki a jako nadzienie stosuję farsz z pieczarek: pokrojone podsmażone pieczarki z z cebulka, można dodać trochę bułki tartej na patelni. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hyhyhyy
Ja najzwyczajniej w świecie rozmrażam 1/4 opakowania szpinaku na patelni na masełku, wbijam dwa jajka, wrzucam też pokrojony szczypiorek i jest to mój ulubiony wariant jajecznicy. Mniami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TAK, o tą stronę chodziło, dzięki :p Mniam. Ilekroć czytam przepisy z tej strony to znów mam ochotę na duuużo szpinaku :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nojaaaaaaaaaaaaa
mella - ja robie podobnie te mase szpinakaowa, ale bez fety... dla mnie bomba !! uwielbiam szpinak wlasnie jako pasta do chlebka, lub do nalesnikow mniammmm:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomidoorowa...
a ja dodaję do szpinaku niebieski ser plesniowy, palce lizac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szpinako dammka
no no, myslalam ze znajde tutaj wpisy tpu "szpinak? - feeeeeeeeeeeee!!!" a tu takie mile zaskoczenie:) znalazlam na czarnej oliwce taki prosty przepis na zapiekanke ze szpinakiem i dzisiaj ja wyprobuje http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=12423 i zaraz zabieram sie za przegladanie tej stronki z przepisami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kayah2315
ja uwielbiam szpinak siekany. można go przyrządzić z czosnkiem, dodać kostkę bulionową, dodać trochę kwaśnej śmietany oraz wytopiony boczek wędzony. mówię Wam pycha.....!!!!! radzę spróbować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paloma.
ja uwielbiam szpinak!! a najlepiej smakuje mi z ziemniakami i gotowanym jajkiem obieram ziemniaki, gotuje. gotuje na twardo 4 - 5 jajek opakowanie mrozonego szpinaku wkladam do garnka, tam sie rozmraza. jak juz sie papka zrobi to solidnie pieprze i troche sole. jak jest wodniste to dodaje troche bulki tartej. dodaje troche smietany, pokrojone w kostke jajka i scieram z pol lyzeczki galki muszkatalowej. gotowe:) na talerz klade cieple ziemniaki, obok sporo 'kupke' szpinaku, a do picia najlepiej maslanke. mniam! moj maz lubi jak mu podusze ziemniaki i na to poloze szpinak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mój szpinak
Surowe liście opłukane, pokroić, dodać pokrojone w kostke pomidory, ser feta albo typu capresi, doprawić sosem np winegret Na ciepło: naczynie żaroodporne, na spód sos beszamel, kostki czerstwej bułki, masa szpinakowa (może być jak wyżej) - na masełku z czosnkiem, na to kostki bułki i beszamel. Zapiec w 180 ok 40 min

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
poza tym uwielbiam i polecam: - torille z kurczakiem curry, szpinakiem i pieczarkami zapiekana w pikantnym sosie pomidorowym - szpinak a'la creme z ciecierzyca i sokiem z cytryny jako dodatek do ryby - swiezy szpinak do salatek (zamiast salaty, z pomidorem, ogorkiem, prazonymi orzeszkami pini i dresingiem vinegret)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja używam świeżego szpinaku. Kupuję taki drobnoliściasty, pakowany po 250 gram. Jest już umyty, więc prosto z worka dodaję go do sałatek lub gotuję. Podaję moj ulubiony przepis: -250 g szpinaku - 3 ząbki czosnku - 1 jajko - 100 ml smietany - 1 kwaśne jabłko - oliwa z oliwek, sól, pieprz Czosnek wyciskam i duszę na oliwie. Dodaję szpinak i duszę pod przykryciem. Gdy jego objętość się zmniejszy dodaję przyprawy i starte jabłko. Pod koniec gotowania dodaję rozbełtane jajko i śmietanę. Całoś gotowania trwa około 20 minut. Podaję go z moim ulubionym makaronem tagliatelle, lub jako dodatek do drugiego dania. Latem, gdy szpinaku jest w bród na bazarach, kupuję wieeeelki wór i gotuję to danie na zapas i mrożę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stefii
Był już makaron świderki za szpinakiem? Gotujemy makaron,aldente,na patelni topimy serek pleśniowy i serek śmietankowy topiony,dodajemy 2-3 łyżki śmietany,aż uzyskamy jednolity sos,wtedy dodajemy mrożony szpinak ,tyle ile chcemy.Jest super ale kaloryczne,smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZAPIEKANKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO SERA I SZPINAKU 1> plat ciasta francuskiego rozciagamy na spore naczynie zaroodporne (np. duzy prostokat) 2> na to wylewamy i rozprowadzamy nastepujaca mase: - 4 jaja - 20 ml smietany - kostka szpinaku (rozmrozona i odcisnieta z wody) - ok. 20-30 dag rozkruszonego sera koziego (moze tez byc inny, np. feta, ale mikki i o konkretnym smaku) - przyprawy: sol, pieprz, galka muszkatolowa, tymianek. glowny smak, bardzo delikatny nadaje wlasnie ta galka 3> wkladamy do piekarnika nagrzanego na 200 lub ponad *C i pieczemy ok. 20-30 min. - widac, jak juz ciasto zaczyna brazowiec, a reszta jest scieta Smacznego :) ps. tez nie cierpie szpinaku rozgotowanego na zgnila papke, ale w normalnej warzywnej postaci jest super :) zaloze sie, ze wiele przeciwnikow szpinaku byloby podobnego zdania po odejsciu od kryzysowej papki szpinakowej. no bo szpinak sam w sobie smakuje podobnie jak kazdy inny zielony lisc ... i ma wiecej wartosci zdrowotnych od brokulow i na pewno kalafiora (kalafior nie zaszkodzi, ni pomoze ;) )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najszybsze i najprostrze danie szpinakowe z mlodym (drobnolisciastym ;) ) surowym szpinakiem: gotujemy 1/2 opakowania makaronu (lub mniej). po odcedzeniu (moze zostac odrobina wody) do garnka wsypujemy opakowanie swiezego szpinaku, mieszamy i zakrywamy garnek na pare minut. danie jest gotowe, gdy szpinak w makaronie zminiejszy swa objetosc do prawie zera, niejako 'podgotuje' sie tym cieplem i para z makaronu, no i zwiotczeje maksymalnie ;) mozna dodac dowolne przyprawy pasujace do szpinaku, np. czosnek, sol, pieprz, galka muszkatolowa. na talerzu mozna na wierzch rzucic lyzke-dwie pomidorowej salsy i mamy piekne kolorowe danie, ktoremy brakuje juz tylko dodatku bialkowego, czyli mieso/ser/ryba :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nitecka
Zapiekanka szpinakowa A ja wam polecam tę zapiekankę ,jest naprawdę dobra. Sama przez długi czas miałam obrzydzenie do szpinaku,wina przedszkola i szkoły. Moja rodzina też nie lubi szpinaku,ale tę zapiekankę je zawsze z apetytem ,a wręcz domagają się jej,tak im smakuje. Szpinak 2 pęczki świeży 2,3 ząbki czosnku 40 lub dag boczku większy pojemnik śmietany 12% makaron świderki lub rurki,muszelki ser zółty najlepszy tylżycki maggi szpinak kroimy i blanszujemy kilka min na wrzącej wodzie,następnie wylewamy go na sitko aby obciekl.w międzyczasie smażymy pokrojony w kostkę boczek,do podsmażonego boczku dodajemy sazpinak.Boczek ze szpinakiem mieszamy i przyprawiamy solą ,czasniem wyciśniętym.Gotujemy paczke makaronu .Naczynie żaroodporne wysmarowujemy margaryną,dodajemy partię ugotowanego odcedzonego makaronu a na niego całą warstwę szpinaku i boczku,następnie jeszce jedną warstwę makaronu. Na makaron wylewamy śmietanę rozmąconą z maggi,a na wierzch wysypujemy ser tarty. Zapiekamy w temp. ok.220 stopni 25 min. PYCHA :-))))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
smacznie wyglada ta zapiekanka :) ale to chyba w duzej mierze zasluga 'kulinarnego zlota', czyli jak niektorzy nazywaja ... boczus ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hejka, Moim ulubionym daniem ze szpinakiem są naleśniki z fetą i szpinakiem - do nadzienia dodaje mrożony szpinak (przysmażam do na maśle) + 2 ząbki czosnku + kostkę fety i odrobine magi - oczywiście doprawiam solą :)) pycha a potem odgrzewam obtaczajac je w jajku i bułce na patelni mniam:) Lubie też tagiatell ze szpinakiem też robię ze smażonego wcześniej mrożonego szpinaku z tym że dodaje śmietanki oraz czosnek do sosu:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chcialam tez zareklamowac przepis Melli tam na gorze :) robilam kilka razy, jest pycha, latwe i szybkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×